από το Περιστύλιο…

Έτσι, μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την απόφαση για το Σύμφωνο Στήριξης γενικά θετική, αν και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο ακόμα να πούμε πώς θα λειτουργήσει. Το παρατήρησε μάλιστα και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, που σχολίασε ότι «αν και κριτικός ο λόγος της κ. Μπακογιάννη, ήταν ήπιος». Και ο πρόεδρος της ΝΔ ωστόσο αποφεύγει τις αντιπολιτευτικές κορώνες, όπως απέδειξε στην πρώτη μετά το Πάσχα ομιλία του στη Βουλή. Κατανοητή η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά.
Όπως όμως δείχνει το πράγμα, η κ. Μπακογιάννη μάλλον δεν μπορεί να ελπίζει σε μερίδιο από τα οφέλη που προσδοκά η αξιωματική αντιπολίτευση από την παρέμβαση του ΔΝΤ στη χώρα, με δυσμενή συνακόλουθα για το κόμμα που κυβερνά, όπως διδάσκουν γειτονικά παραδείγματα.
Πάντως, και στην ενημέρωση για τα ελληνοτουρκικά από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη δεν κατάφερε να πάρει πάνω της το θέμα, καθώς δεν υπολόγισε τον παράγοντα Αβραμόπουλος, που έκανε εμφάνιση μιλώντας επί 20 λεπτά, και μάλιστα όχι από τα έδρανα αλλά από το βήμα της Γερουσίας.

mΦειδωλή η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά για το φορολογικό στη Βουλή. Δεν ξεπέρασε τις τρεις σελίδες, υπολογίζοντας προφανώς στη συνάντηση που είχε αργότερα με τον πρωθυπουργό.
Και μπορεί να μην είπε πολλά, αλλά ένα μάθημα μαθηματικών το παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι, όταν εκείνος σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει περίπου τα τριάντα με σαράντα άρθρα από τα ενενήντα του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ότι τουλάχιστον το μισό νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχει το πολιτικό θάρρος να έρθει και να το ψηφίσει επί της αρχής, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε: «Πρώτα απʼ όλα θα ήθελα να πω ότι είναι απλά μαθηματικά για τον υπουργό Οικονομικών να γνωρίζει ότι τα τριάντα στα ενενήντα είναι το 1/3 και όχι το 1/2»!

mΜε αφορμή ότι το βαρύ πυροβολκό της κυβέρνησης βρισκόταν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, ο Μίμης Ανδρουλάκης διεκδίκησε μια μικρή εκτροπή. Επειδή, είπε, όταν περάσει ο κίνδυνος, ο Θεός λησμονιέται, και για μια μακρά περίοδο η χώρα θα είναι σε ζώνη υψηλού κινδύνου είτε μπει είτε όχι στο δίχτυ ασφαλείας, και η παγκόσμια κρίση του δημόσιου χρέους μάλλον θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, και επειδή το πολιτικό, το κοινωνικό και το οικονομικό κεφάλαιο δεν μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο, «άρα, κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, καβάλησες την τίγρη. Έτσι και ξεπεζέψεις, θα σε φάει».
Το μήνυμα κατά τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος…

mΑντίθετα ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον βούρκο. Θύμισε μάλιστα τους στίχους του Μαγιακόσφκι που συμπτωματικά έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου, την ίδια μέρα της ομιλίας του, το 1930, βεβαίως: «Ξελασπώστε το μέλλον»…

mΜόλις έκανε, λέει, την πρόταση στη Νέα Δημοκρατία για κοινή κάθοδο στους δήμους, του έκαναν βουντού και έκλεισε η φωνή τού κ. Καρατζαφέρη. Με όση φωνή τού περίσσεψε είπε, όμως, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι λάθος και ότι όσο ο Μαζιώτης είναι αρχηγός του Επαναστατικού Αγώνα, άλλο τόσο αυτά τα μέτρα θα μας βγάλουν από την κρίση…

mΌταν η Αλέκα Παπαρήγα αφήνει στην άκρη την ξύλινη γλώσσα, δεν παίζεται. «Εμείς οι εξηνταπεντάρηδες κάναμε κι ένα σπίτι με δάνεια, από κληρονομιά, τσοντάροντας χρόνια, θυσιάζοντας πολλά πράγματα στην προσωπική μας ζωή και στις κοινωνικές μας σχέσεις», είπε. «Ποιος τολμάει σήμερα να κάνει τραπέζι σπίτι του; Ή, με συγχωρείτε, βλέπεις σήμερα πρόσκληση γάμου και σε πιάνει άγχος, και λες αμάν, πρέπει να πάρω δώρο και δεν έχω λεφτά».

mΗ θέση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στάθηκε αφορμή γενναίου καβγά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο. «Το μόνο κόμμα που έχει αδιαφανείς οικονομικούς πόρους, των οποίων τη διερεύνηση δεν αποδέχεται, μέσα στη Βουλή, είναι το ΚΚΕ», απάντησε εξοργισμένος ο Θ. Πάγκαλος.
«Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Πάγκαλο, δεν περιμέναμε τίποτε άλλο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.
«Την εισήγηση θα την παραλείψω. Είναι κλασική και δεν με ενδιαφέρει κιόλας, αν θέλετε να ξέρετε. Αδιαφορώ τελείως», δεσμεύτηκε ο κ. Πάγκαλος, αλλά φευ, δεν κατάφερε και να το τηρήσει: Εάν επιμείνετε, γιατί βλέπω ότι και ο ομιλητής, ο ατυχήσας, επιμένει, θα πρέπει το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες του, κύριε πρόεδρε. Δεν μπορεί να λέγονται εδώ μέσα αυτά τα πράγματα, για να μη μεταβληθούμε σε χαμαιτυπείο. Δεν μπορεί ο ομιλητής να λέει προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση «κάνετε ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Είναι απαράδεκτο!»
Και όταν… τόλμησε να ξαναπάρει το λόγο ο κ. Καραθανασόπουλος, ο αντιπρόεδρος τον κατακεραύνωσε: «Κύριε πρόεδρε, ποιος μιλάει εκ μέρους του ΚΚΕ; Φεστιβάλ κάνουμε εδώ;» (…)
«Κύριε Πάγκαλε, έτσι θα αναφέρεσθε στην κυβέρνησή σας και στο σπίτι σας. Όταν αναφέρεσθε εδώ μέσα θα είστε πιο προσεκτικός και απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αυτόν τον τσαμπουκά όχι προς τα εδώ», του είπε έξω φρενών ο Άγγ. Τζέκης.
Και ο Θόδωρος Πάγκαλος: «Το κάνετε εκ συστήματος, δηλαδή. Συστηματικός συκοφάντης και υβριστής».

mΟ Θεός να κάνει αυτήν την κυβέρνηση σοσιαλιστική, ευχήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι πολλοί από τη φιλελεύθερη παράταξη, που είναι η Νέα Δημοκρατία, βλέπουν τη σημερινή κυβέρνηση στα δεξιά τους, κάπου μεταξύ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
«Μετακινηθήκατε στα αριστερά; Τέλεια, όλο και καλύτερα!», παρατήρησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Και ο Μ. Κεφαλογιάννης: «Μου αρέσει να πειράζω τον φίλο μου τον κ. Βορίδη, γιʼ αυτό και το σύνθημα “ΛΑΟΣ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία” είναι ένα επίκαιρο σύνθημα. Γιατί είναι ΛΑΟΣ, αλλά «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός – ΠΑΣΟΚ στην εξουσία»…

mΠενήντα δύο φορολογικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και τροποποιούν σημαντικά το φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης!. Τόσους ανακάλυψε κάνοντας μία άσκηση, προετοιμαζόμενος για τη συζήτηση στη Βουλή. Περιορίστηκε μάλιστα μόνο στις εταιρείες, δεν κοίταξε αλλαγές ούτε σε ασφαλιστικές νομοθεσίες και δεν ενέταξε τα Προεδρικά Διατάγματα!


Σχολιάστε εδώ