Απόλυτη κυριαρχία Σαμαρά

Την ίδια στιγμή η αντίπαλός του στην «κούρσα διαδοχής» Ντ. Μπακογιάννη χάνει σταδιακά τα ερείσματά της και αναζητεί εναγωνίως διέξοδο στο… αδιέξοδο που έχει περιέλθει μετά την αποτυχία της να εκλεγεί αρχηγός.
Αμέσως μετά την (πρόσφατη) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε όλες ανεξαιρέτως τις αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπογράμμιζαν ότι διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες (εντός κόμματος, εννοείται…) που προέβλεπαν έντονες διαφωνίες. «Ο κόσμος της παράταξης αντιλαμβάνεται ότι ο Σαμαράς θέλει να αναδιοργανώσει το κόμμα, να το βάλει σε καινούργια βάση και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι προϊόντος του χρόνου και οι πλέον δύσπιστοι θα πεισθούν για τις προθέσεις του. Τα ίδια στελέχη εξέφραζαν την εκτίμηση ότι όλες οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Σαμαράς θα εγκριθούν με ισχυρή πλειοψηφία από το συνέδριο του Ιουνίου, το οποίο –κατά την άποψή τους– θα θέσει τέρμα σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Τα προηγούμενα 24ωρα η Ρηγίλλης χαμήλωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κ. Μπακογιάννη, αν και παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της, έτοιμη να… δράσει αποφασιστικά. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά που τον πιέζουν να… τελειώνει μια ώρα νωρίτερα μαζί της, ώστε ανενόχλητος να προχωρήσει στην ανασύνταξη του κόμματος και παράλληλα να στείλει ένα «ηχηρό μήνυμα» προς κάθε κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετρημένοι στα δάκτυλα ήσαν εκείνοι που βγήκαν δημόσια και εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε ενδεχόμενη διαγραφή της: Κυρ. Μητσοτάκης, Θ. Γιαννόπουλος…
Στο παρασκήνιο έχουν «φουντώσει» οι συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον της πρώην υπουργού, η οποία επιχειρεί να κατοχυρώσει την πολιτική αυτονομία της, αλλά δείχνει να κινείται χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική. Ενδεικτικό είναι ότι η κ. Μπακογιάννη δεν προσήλθε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να μην τροφοδοτήσει –υποτίθεται– την εσωστρέφεια, αλλά χθες μετείχε και μίλησε στο προσυνέδριο του κόμματος στο Ναύπλιο. Συνεργάτες της «αποκρούουν» τις φήμες ότι επιδιώκει τη διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία (προκειμένου έτσι να εξασφαλίσει μια «ηρωική έξοδο»…) και διαβεβαιώνουν ότι παραμένει… στρατιώτης της παράταξης. Από την άλλη, το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, σενάριο που ορισμένοι διακινούν τους τελευταίους μήνες, μόνο ως αστείο το εκλαμβάνει κανείς. Και η Ντόρα δεν θα ήθελε να καταγραφεί οικογενειακά ότι η αποστασία είναι βίωμά της. Άσπονδοι φίλοι της στο κόμμα υποστηρίζουν ότι… «η Ντόρα ελπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης να καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα και να κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της»! Ενώ άλλοι την… προειδοποιούν ότι «ματαιοπονεί αν περιμένει να χάσει ο Σαμαράς στις εκλογές για να τον διαδεχθεί». Στο μεταξύ και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει κατά πολύ μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που συνεχίζουν να τη στηρίζουν, ενώ στη διάρκεια μόνο της προηγούμενης εβδομάδας κατέγραψε δυο σημαντικές απώλειες: Ο Ν. Δένδιας, που είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της για την αρχηγία, δήλωσε ότι δεν προτίθεται υπό οιεσδήποτε συνθήκες να εγκαταλείψει το κόμμα. Αντίστοιχα ο Γ. Γιακουμάτος, εκ των θερμότερων υποστηρικτών της, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από τις όποιες επιλογές της κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι είναι παραταξιακός και δεν «χτυπάει πισώπλατα», εννοώντας τον σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, στην εκδήλωση στην οποία την τίμησε η γαλλική κυβέρνηση, παρόντες ήσαν δύο μόνο βουλευτές, οι Β. Πολύδωρας και Γ. Γιακουμάτος, κι όχι γιατί δεν είχαν κληθεί και άλλοι, αλλά διότι προτίμησαν να… απουσιάσουν. Στο περιβάλλον της εμφανίζονται εκνευρισμένοι με τον Δ. Αβραμόπουλο, μετά και τη δήλωσή του ότι «σε κανέναν δεν επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο να είναι στο κόμμα, εθελοντική είναι η συμμετοχή μας».
Στη Ρηγίλλης εξακολουθούν να φθάνουν «μηνύματα οργής» για όσα στελέχη «πλήγωσαν» την παράταξη, με τη βάση να ζητάει επιτακτικά να τεθούν εκτός, οριστικά και αμετάκλητα. Παράγοντες του κόμματος τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής και κατηγορηματικός ότι όλα αυτά τα στελέχη αποτελούν παρελθόν για τη Νέα Δημοκρατία και είναι απλώς ζήτημα χρόνου να ανακοινωθεί. Αποφεύγουν πάντως να διευκρινίσουν πότε και με ποιες ακριβώς διαδικασίες θα γίνει η αποπομπή τους. Αν δηλαδή θα είναι πριν ή μετά το συνέδριο (το πιθανότερο είναι να προηγηθεί…), αν θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος ή θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από τη Ρηγίλλης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις η αποπομπή των συγκεκριμένων στελεχών δεν πρόκειται να συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις. Επικαλούνται μάλιστα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας ζητάει κάθαρση εδώ και τώρα.


Σχολιάστε εδώ