XΡΗΜΑτιστήριο

Από ό,τι φαίνεται η κυρία Μπιρμπίλη αποφάσισε να ταχθεί με την πλευρά των «μη προνομιούχων» ιδιοκτητών ακινήτων, έτσι στη ρύθμιση των ημιυπαίθριων εντάσσονται πλέον όλοι οι κλεισμένοι χώροι που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής και δεν έχουν κάνει αλλαγή χρήσης προς εμπορική εκμετάλλευση. Εκτός λοιπόν από τις σοφίτες, τα πατάρια, τις πιλοτές, τα υπόγεια συμπεριλαμβάνονται τα ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ και οι ΕΞΩΣΤΕΣ που είναι εντός του ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ του κάθε κτιρίου στο έδαφος. Ορθώς, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση ο νόμος θα ήταν ελλιπής, άδικος και στοχευμένος υπέρ των κατασκευαστών, αφού θα κάλυπτε τις παρατυπίες των εκτός σχεδίου και θα άφηνε εκτεθειμένο μέρος των εντός.

> Θα σε προσέχω σήμερα, για να με προσέχεις αύριο! Τί είδους «ανοιχτά γραμμάτια» είναι αυτά που «προεξοφλούνται» στην ΥΠΕΕ; Αληθεύει ότι ο «πράσινος γενικός» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, πήρε δίπλα του ως τμηματάρχη, έναν από τους πρώην «γαλάζιους» αρχισυνδικαλιστές που ήταν και σύμβουλος του τέως υφυπουργού Οικονομικών;

>Οι αγορές λειτουργούν με βάση τα όρια που τους παρέχονται, ενώ χρειάζονται έναν ηγέτη που να ξέρει τόσο τα προβλήματα, όσο και τις λύσεις! Οι παλινωδίες του ΓΑΠ, ο ορυμαγδός των αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων από τους υπουργούς – τρόφιμους του πράσινου συναπαντήματος και η απραξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα» παρασύροντας τη χώρα σε ζοφερές ατραπούς. Τα «παπαγαλάκια εκτροφείου» με τα διδακτορικά στην παραπληροφόρηση δεν μπορούν πλέον να συσκοτίσουν τα πραγματικά γεγονότα και να διαστρεβλώσουν το «πράσινο Βατερλώ». Οι κρατικοί αξιωματούχοι-κομήτες τρέχουν άσκοπα, μιλούν αντιφατικά, πανηγυρίζουν άκαιρα και προχωρούν ως περιπλανώμενοι θίασοι σε αλλεπάλληλα πακέτα αντικοινωνικών μέτρων, τα οποία αφενός αποξενώνουν την κυβέρνηση από την παραδοσιακή εκλογική της βάση και αφετέρου δεν έχουν καταφέρει να κατευνάσουν την κερδοσκοπική απληστία των αλλοδαπών «μεγαλοκαρχαριών», οι οποίοι συνεχίζουν το άγριο σορτάρισμα επί των ελληνικών ομολόγων, στέλνοντας το spread στον ουρανό και την οικονομία στην κόλαση.
> Τα παιδία παίζουν και μας εμπαίζουν! Ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ATEbank είναι και η ανανέωση συμβολαίου με την ΑΤΕ Ασφαλιστική, σχετικά με την αστική ευθύνη (!) των μελών του διοικητικού συμβουλίου και άλλων στελεχών της τράπεζας, για τις πράξεις και τις παραλείψεις των πεπραγμένων τους.
> Και πάρα πολλά είναι, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων διοικούν αφ’ υψηλού, ενεργούν εκ των υστέρων, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλουν ακυρώνονται στις δικαστικές αίθουσες! Ο λόγος για τους διορισμένους διοικούντες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που λαμβάνουν ως μηνιαίο μισθό περίπου 5.981 ευρώ και άλλα 500 από τις παραστάσεις τους ως μέλη ΔΣ.
> Εξαιρούνται οι χώροι δράσης των συμμοριών του λευκού κολάρου! Σύμφωνα με τη νέα εισοδηματική πολιτική, εκτός περικοπών σε επιδόματα και δώρα παραμένουν οι εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα ποσοστό κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οι τράπεζες.
> Ζούμε στιγμές απείρου κάλλους! Πόσες από τις μεγάλες, ισχυρές, και υγιείς εγχώριες επιχειρήσεις προέβησαν συνειδητά στη «λογιστική ασχημοποίηση» των οικονομικών τους καταστάσεων, προκειμένου να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πληρωμής νέας έκτακτης εισφοράς;
> Πολιτικές μπλόφες που θα γυρίσουν σε εκλογικό μπούμερανγκ! Με άλλοθι τις καθυστερήσεις των δημόσιων υπηρεσιών ο «διορισμένος πολιτικάντης του George», ο «νεοταξικός πράσινος» υπουργός Παπακωσταντίνου, «αποφάσισε και διέταξε» ότι 75.000 οικογένειες, περίπου 150.000 ψηφοφόροι δηλαδή, θα πάρουν τα χρήματα της απόσυρσης των αμαξιών τους… όποτε εκείνος θελήσει.

> Η κρίση δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο… Ούτε καν την
Εναλλακτική Αγορά! Από τη μια σημειώθηκε δραστική μείωση των εισαγωγών νέων εταιρειών και από την άλλη καταγράφηκε σημαντική πτώση στον κύκλο των εργασιών.
> Δεν θέλει και πολύ μυαλό! Λιγότερα κέρδη συνεπάγονται λιγότερους φόρους και μικρότερα προς διανομή μερίσματα στους μετόχους, που με τη σειρά τους σημαίνουν χαμηλότερες κλίμακες εισοδήματος και επομένως νέα απώλεια από τους φόρους.
> Από ό,τι φαίνεται, η κόντρα της κ. Κατσέλη με το πανίσχυρο εγχώριο τραπεζικό καρτέλ, αναμένεται να της κοστίσει πολύ ακριβά, καθώς τα «ντόπια τσιράκια τους», βλέπε κάποιους «νεόκοπους» – «άθλιους» υπουργούς με άκρως φιλελεύθερες απόψεις και ορισμένα «μπουκωμένα» – «λαδωμένα» μέσα μαζικής ενημέρωσης βουτηγμένα στην «παραπληροφόρηση», συνεχίζουν να της στήνουν παγίδες, προσπαθώντας να της χρεώσουν καθετί αρνητικό.
> Αν και εξέρχονται πιο γρήγορα από την κρίση, εντούτοις προβλήματα υπάρχουν! Ο λόγος για τις επενδύσεις των ελληνικών τραπεζών στις χώρες των Βαλκανίων, καθώς η πτωτική πορεία των εθνικών τους νομισμάτων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δανεισμού τους, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα επισφαλειών.
> Ευρηματικές στο πώς να στα παίρνουν, οι περισσότερες από τις εγχώριες ιδιωτικές τράπεζες! Αληθεύει ότι μία από αυτές χρέωσε πελάτη της με «έξοδα επανέλεγχου επιταγής», επειδή ο εκδότης της δεν είχε βάλει από την πρώτη ημέρα τα χρήματα, με αποτέλεσμα ο παραλήπτης να απασχολήσει δύο φορές τον ταμία της;
> Με το «πιστόλι στον κρόταφο» (απόλυση) και όχι στο «τραπέζι του διαλόγου» (διαπραγμάτευση)! Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που, με την αναγκαστική ανοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, δηλώνουν στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλύτερες αμοιβές σε σχέση με τις πραγματικά καταβαλλόμενες, οι οποίες και εκπίπτουν φορολογικά.
> Ο αγώνας θα ξαναδοθεί εφ’ όσον χρειαστεί! Με αυτόν τον τρόπο είναι έτοιμος να «απαντήσει» ο σύλλογος εργαζομένων της ATEbank, αν και εφόσον η νέα διοίκηση του ομίλου εκφράσει την πρόθεση να πωλήσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική.
> Από λόγια του αέρα άλλο τίποτε, από έργα όμως το απόλυτο… τίποτε! Είναι δυνατόν κάποιοι από τους «πράσινους φωστήρες», τους «διορισμένους τσαρλατάνους», τους «κομματικούς συμβούλους» του υπουργείου Εργασίας να πιστεύουν ότι οι αμιγώς ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες θα δεχόντουσαν να δανείσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, με ενέχυρο μόνο τις τιτλοποιήσεις των μελλοντικών τους εισφορών;
> Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα! Αληθεύει ότι η «σοσιαλιστρική» κυβέρνηση, με άλλοθι την οικονομική κρίση και το κόστος εξαγοράς των κερδοφόρων εταιρειών του Δημοσίου, προκρίνει τις ευέλικτες μορφές αποκρατικοποιήσεων όπως την κατοχή μειοψηφικού πακέτου που θα συνοδεύεται από την απόκτηση του μάνατζμεντ;
> Επεισόδιο Νο 4… αν σου βγει… έχει καλώς, αν όχι το παίζεις εξαπατημένος! Κύριε ασφαλιστά (για χάρη γούστου σε λέμε έτσι), πόσες χιλιάδες ευρώ λαμβάνεις προμήθεια για τις οικονομικές «διευκολύνσεις» που παρέχεις, με τη χορήγηση λευκών επιταγών από το μπλοκ σου;
> Αρκεί να μην υποκύψει στις παρεμβάσεις! Με αφορμή την κατάργηση του φόρου παρακράτησης επί των μερισμάτων και τη φορολόγηση των προς διανομή κερδών στις επιχειρήσεις, γεγονός που πλήττει ευθέως τους ισολογισμούς των αλλοδαπών πολυεθνικών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό κράτος δεν θα απολέσει το προνομιακό του δικαίωμα να πουλήσει επιπλέον ποσοστό του ΟΤΕ σε προσυμφωνημένη υψηλότερη τιμή, ότι δηλαδή το Δημόσιο δεν θα ζημιώσει τον εαυτό του επιτρέποντας στην Deutsche Telekom να αποκτήσει μετοχές μέσω του ΧΑ που είναι σαφώς πιο φθηνές.
> Ρίχνουν τα πάντα στο τραπέζι και όπου βγει! Με αφορμή την ίδρυση ΑΕΕΠΑ από την Εθνική, θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι όμιλοι για να παραποιούν την εικόνα των ισολογισμών τους. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποτίμηση των ακινήτων από τους ορκωτούς και το δεύτερο με τη μίσθωση των γραφείων από τις θυγατρικές στις μητρικές και αντίστροφα.
> Βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο, γι’ αυτό και έχει σημασία όχι μόνο το πόσα θα ξοδευτούν, αλλά και το πού θα κατευθυνθούν! Από τη στιγμή που ο τραπεζικός δανεισμός από την ΕΚΤ αποτελεί προσωρινή λύση και τα spreads του ελληνικού Δημοσίου παραμένουν υψηλά, τότε η χρηματοδότηση των αναπτυξιακών επενδύσεων, εξαιρουμένης της δανειοδότησης των αμφίβολων σχεδίων, θα πρέπει να αποτελεί μονόδρομο.
> Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Αρνητικός πρωταγωνιστής των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2009 ήταν ο κλάδος των βασικών μετάλλων με όλες σχεδόν τις εταιρείες του να εμφανίζουν ζημίες. Ακολούθησαν τα καλώδια, η ξυλεία, οι εκδόσεις, τα ΜΜΕ, ενώ προβλήματα παρουσίασαν η ύδρευση, τα λιμάνια και τα νοσοκομεία. Με αυτά και με αυτά η ορθολογικότερη διαχείριση της ρευστότητας και η προτεραιότητα στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων, αποτελούν πλέον τους πρωταρχικούς στόχους των εισηγμένων εταιρειών.
> Πόσα από τα πρόσφατα εγχώρια επιχειρηματικά deals κατάφεραν να επηρεάσουν θετικά τη χρηματιστηριακή πορεία των εμπλεκομένων σε αυτά εταιρειών; Και δεν μιλάμε για ένα «μίνι ράλι» στις τιμές των μετοχών, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά για μια σταθερά ανοδική πορεία τους.
> Η οικονομική κρίση έχει περάσει και στην πραγματική οικονομία! Πεσμένες όσο ποτέ άλλοτε παρουσιάστηκαν οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, ενώ σημαντικά μειωμένες ήταν και οι αφίξεις προς νησιωτικούς προορισμούς, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των εισοδημάτων χιλιάδων Ελλήνων.
> Τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες χωρίς αντάλλαγμα, στη συνέχεια οι δεύτερες κινήθηκαν ενάντια στα πρώτα κρατώντας σε ομηρία τους δανειολήπτες και τέλος στράφηκαν πάλι σε αυτά για να σωθούν! Για ποια δύο εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κρίθηκε αναγκαίο το «άνοιγμα» του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ; Την ώρα που οι περισσότεροι εταίροι μας μελετούν την επιβολή φόρου στις τράπεζες και αρκετές από τις εγχώριες διοικήσεις τους συμμετέχουν «με το ζόρι» σε αυτό, το οικονομικό επιτελείο, με πρόσχημα τη στήριξη της εγχώριας αγοράς, επανέφερε σε ισχύ τις ανεκμετάλλευτες κρατικές εγγυήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ, προσφέροντας πολύτιμη ρευστότητα με χαμηλό κόστος.
> Τέλος με τις ανούσιες εκδηλώσεις, τις άνευ λόγου συναντήσεις, τα χωρίς αιτία επικοινωνιακά τρικ! Χαστούκι στα gala που διοργανώνει ο «πολύς» κ. Καπράλος, αποτέλεσε η ακύρωση του ετήσιου roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς η συμμετοχή των εισηγμένων εταιρειών ήταν μηδαμινή.
> Τα χρήματα μπορεί να είναι ασφαλισμένα… οι ζωές των υπαλλήλων όμως όχι! Πόσες ληστείες θα πρέπει να γίνουν στα υποκαταστήματα της ATEbank, προκειμένου να αλλάξουν οι διαδικασίες πρόσληψης των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης; Έχουν προηγηθεί σε Νεμέα, Ναύπακτο, Γκύζη, Κορυδαλλό, Βύρωνα, Χαϊδάρι, Πετράλωνα, Άνοιξη, Ελληνικό, Ωρωπό κ.λπ.
> Κάπως έτσι λειτουργούν οι «σοβαρές χώρες»! Η κυβέρνηση της Γαλλίας «άνοιξε» τη συμμετοχή των ιδιωτικών εταιρειών στην αγορά του online στοιχήματος, ελπίζοντας ότι από τη μια θα περιορίσει τη μαύρη αγορά και από την άλλη θα επωφεληθεί με την επιβολή φόρου.
> Ο λόγος ύπαρξης των repos επί μετοχών είναι η δημιουργία από το ΧΠΑ και της ΕΤΕΣΕΠ μιας «δεξαμενής», για να δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να δανείζονται είτε για να τις πουλήσουν ανοιχτά, είτε για την πραγματοποίηση στρατηγικών arbitrage, είτε για την κάλυψη λαθών στην εκκαθάριση μετοχών, είτε τέλος για να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις που προκύπτουν από πράξεις σε άλλα παράγωγα.

***

δΚατά ΠΑΣΟΚ… Ευαγγέλιον! Μπορεί η κυβέρνηση να μην είπε ψέματα για το «φουσκωμένο» έλλειμμα της χώρας, δεν είπε όμως και όλη την αλήθεια, καθώς το «ξεχείλωσε λογιστικά», μεταφέροντας κονδύλια εξόδων του 2010 στο 2009 και κονδύλια εσόδων του 2009 στο 2010. Και όλα αυτά ενώ το χρέος μας είναι το 5ο πιο επικίνδυνο να αθετηθεί στον κόσμο, πίσω από το αντίστοιχο της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, του Πακιστάν και της Ουκρανίας και μπροστά από τα αυτά του Ιράκ, του Ντουμπάι και της Ισλανδίας.

***

δΑρνητικό το ισοζύγιο! Λέτε να μάθουμε, 1) ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων σε ασφαλέστερους προορισμούς και 2) ποιο ήταν τελικά το ύψος των χρημάτων που απεχώρησαν και ποιο αυτών που εισήλθαν κατά το τελευταίο τρίμηνο;

***

δΤο νεο-ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό! Είναι δυνατόν στην προκήρυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το εργοστάσιο της Ορεστιάδας να συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η πρόσληψη αποφοίτου Νοσηλευτικής; Πόσα θέλουν για να μας τρελάνουν;

***

δΝομιμοποιούν εν γνώσει τους τις μίζες! Γιατί στις δημοπρασίες των κατασχεμένων οχημάτων, που διενεργούνται κατά καιρούς από τις τράπεζες, προκειμένου να «σπρώξουν» τα κατασχεμένα ΙΧ, δεν επιτρέπεται η απευθείας συμμετοχή των ιδιωτών; Γιατί δηλαδή θα πρέπει να αγοράζουν πρώτα οι έμποροι μεταχειρισμένων και να τα μεταπωλούν στη συνέχεια με «καπέλο»;

***


Σχολιάστε εδώ