Defendory: Έρευνα δύο υπουργείων για φοροδιαφυγή και ποινικά αδικήματα

Η σχετική εντολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δόθηκε προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στις 15 Μαρτίου, με έμφαση «στα αδικήματα που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και την έκδοση και λήψη εικονικών ή πλαστών φορολογικών στοιχείων». Η παράλληλη έρευνα, που διατάχθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει αρχίσει από τις 16 Νοεμβρίου 2009, με πρώτο βήμα την «αναστολή της σχετικής Διαταγής Διαρκούς Ισχύος» υπέρ της Defendory που είχε υπογραφεί το 1992 από τον τότε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο.
Οι πρωτοβουλίες των δύο υπουργείων έρχονται σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε προς τους κ. Ευάγ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης στις 9 Μαρτίου, ο οποίος διαθέτει αποκαλυπτικά στοιχεία για τη Defendory. Αν και δεν συσχέτιζε ευθέως τα δικά του στοιχεία με την έρευνα του κ. Βενιζέλου που είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, ο κ. Βορίδης καλούσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διευκρινίσει αν σκόπευε «να αναζητήσει τους διαφυγόντες φόρους του ελληνικού Δημοσίου και να διερευνήσει την τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.
Ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι ελλαδίτες επιχειρηματίες της Defendory, υπό την επωνυμία Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων ΕΠΕ, είχαν αποκτήσει την ευθύνη διοργάνωσης της έκθεσης «κατά παραχώρηση από μια κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία Defendory Exhibitions Co. Ltd, η οποία διατηρεί τα βασικά έσοδα της εκθέσεως». Όπως προσθέτει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, «η συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία συμβάλλεται στο εξωτερικό με τις αμυντικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στην έκθεση, εισπράττει μισθώματα και λογαριασμούς στο εξωτερικό, τιμολογεί (αν τιμολογεί) στο εξωτερικό για υπηρεσία παρεχόμενη στην Ελλάδα και για έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του ελληνικού ΥΕΘΑ». Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βορίδης, «είναι η διαφυγή ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο και η σύμπραξη του υπουργείου στη διοργάνωση εκθέσεως με χρήση παρένθετου νομικού προσώπου».
Βαριές κυρώσεις
Στις απαντήσεις των κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές ως προς τα ποσά φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δεν κατεβλήθησαν. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΘ κ. Δημ. Μπακατσέλου, μόνον η Defendory του 2008 είχε έσοδα τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις των προηγουμένων ετών πρέπει να ήταν πολύ μεγαλύτερες. Οι υπολογισμοί του κ. Μπακατσέλου πρέπει να είναι ακριβείς, καθώς, εκτός από τη γνωστή στενή σχέση του με τον κ. Βενιζέλο, η ΔΕΘ θα είναι στο εξής η μόνη αρμόδια για την οργάνωση παρόμοιων εκθέσεων σε συνεργασία με ειδικευμένους φορείς.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους και λαμβάνοντας υπόψη το εικαζόμενο ύψος της φοροδιαφυγής που φθάνει σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, η έρευνα γίνεται με βάση τον νόμο 2523 του 1997. Ο νόμος προβλέπει διοικητικά πρόστιμα πολλαπλάσια των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου, καθώς και φυλάκιση από έναν χρόνο έως κάθειρξη δέκα ετών για τους υπευθύνους.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του ιδίου νόμου, κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν και στους παραβάτες «λήψης και χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και νόθευσης αυτών των στοιχείων», εφόσον η αξία τους υπερβαίνει, αθροιστικά, τις 300.000 ευρώ. Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις (όταν οι παραβάσεις αφορούν μόνον τους εκδότες των εικονικών φορολογικών στοιχείων), το άρθρο αυτό σημαίνει ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής
Άμυνας, αν το θελήσουν και αν το τολμήσουν, μπορούν να κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις συναλλαγές ελλήνων και ξένων εμπόρων όπλων με την Defendory,
αποκαλύπτοντας δεκάδες offshore εταιρείες!
Κατά τους ίδιους νομικούς κύκλους, δεν μπορεί να
αποκλειστεί και η έρευνα της διάπραξης του αδικήματος της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με δεδομένη την
ανάμειξη της κυπριακής εταιρείας που ήταν άγνωστη στις ελληνικές αρχές. Εξηγούν σχετικώς ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν ανέμενε μεν άμεσα κέρδη από την αιγίδα-υποστήριξή του στην Defendory, αλλά το Δημόσιο προσέβλεπε, λογικώς, στην είσπραξη φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ από την ελληνική εταιρεία. Αυτή όμως, όπως αποδεικνύεται, ήταν ένα «παρένθετο νομικό πρόσωπο» και οι πραγματικές εισπράξεις γίνονταν από την κυπριακή εταιρεία που δεν πλήρωνε φόρους στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου προς τον κ. Βορίδη, η εντολή για τη διενέργεια ελέγχων αφορά και τις δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή την ελληνική Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων ΕΠΕ και την κυπριακή Defendory Exhibitions Co. Ltd. Σύμφωνα με τα ΦΕΚ 12856/4-12-2003 και 2533/
2-5-2008, εταίροι της ελληνικής ΕΠΕ είναι η Κωνσταντίνα Δημητροπούλου, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Σπυρίδων Κοκκόρης και Ρενέ-Ζαν Κουρμπάν. Τα γραφεία της εταιρείας είναι στην οδό Νεοφύτου Δούκα 12 στο Κολωνάκι, αλλά από τις αρχές Φεβρουαρίου (μετά την έναρξη της έρευνας του κ. Βενιζέλου) είναι άδεια και προς ενοικίαση! Επίσης, σύμφωνα με τα αρχεία του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέτοχοι της δεύτερης εταιρείας, με αριθμό αρχικής εγγραφής C-28211, είναι οι Χριστίνα Στόρι και Ελένη Κωνσταντίνου.


Σχολιάστε εδώ