Όλο αυτογκόλ βάζουν στην… κυβέρνηση

Το ομολογούν ευθέως: Όταν η κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού χρηματιστηρίου γράφει για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας των Βρυξελλών της 25ης Μαρτίου, επικαλούμενη πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων, δεν σκέφτηκαν
ότι αυτό θα ανέβαζε κατακόρυφα τα spreads και θα δημιουργούσε κλίμα αναταραχής στις αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έκλεισε με απώλειες και σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν το εκτιμήσαμε σωστά, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν άνευ ουσίας. Στην αρχή νομίσαμε ότι δεν ήταν σοβαρό. Όσοι γράφουν τέτοια γράφουν ανοησίες. Αναπαράγουν τέτοιες πληροφορίες ρίχνοντας νερό στον μύλο των κερδοσκόπων». Και όταν ρωτήθηκε γιατί αργήσατε να το διαψεύσετε επίσημα, η απάντησή του ήταν μια παραδοχή του κλίματος παιδικής χαράς που επικρατεί: «Δεν εκτιμήθηκε ως σοβαρό στην αρχή».
Ψάχνοντας να βρουν τι ακριβώς έχει γίνει, οι συνεργάτες του Παπανδρέου έχουν τριχοτομηθεί. Άλλοι πιστεύουν ότι κυβερνητικός αξιωματούχος που να έδωσε παρόμοια πληροφορία στη δημοσιογράφο δεν υπάρχει, άλλοι ότι βρίσκεται κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο και ορισμένοι, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτιμούν πως είτε παρερμηνεύτηκαν όσα ειπώθηκαν στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο από τον πρωθυπουργό είτε τελικά ειπώθηκαν από κάποιον που έκανε πολύ κακό. Ο Παπανδρέου είχε αναφέρει στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για έναν μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της ΕΕ, Βαν Ρομπάι. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».
Αυτή η αναφορά του, σύμφωνα με τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου, ήταν η αφορμή για να ζαλιστεί η κυβέρνηση από την άνοδο των spreads. Γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να μη γίνει καμία άλλη αναφορά στην υπόθεση, παρά μόνο από τον πρωθυπουργό, για να μη ξαναδώσουν αφορμή να ανεβούν τα spreads, κάτι που τελικά δεν απέφυγαν, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το κόστος του δανεισμού ανέβηκε στις 405 μονάδες! Εξ ου και η επιμονή του Παμπούκη να χαρακτηρίζει ανοησίες τα γραφόμενα. Για πρώτη φορά μίλησε τόση ώρα στους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να το πληροφορηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι κερδοσκόποι εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να μη δοθεί περαιτέρω τροφή στους καλοθελητές, αλλά και για να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να μιλούν για τόσο επικίνδυνα θέματα χωρίς να είναι αρμόδιοι. Του το ζήτησε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών, για να βοηθηθεί, όπως του είπε, στο έργο του. Ο Παπανδρέου τόνισε, μιλώντας προς τους υπουργούς του, πως «πρέπει να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση, που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες, γύρω από φημολογίες, και να μπούμε συνεχώς και όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου που ζητούν διόρθωση και αλλαγές, από τους θεσμούς μέχρι τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες.
Νωρίτερα και προς αποκατάσταση των όσων είχε πει στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από το Πάσχα, ο Παπανδρέου φρόντισε να γίνει σαφές ότι δεν αμφισβητείται η απόφαση των ηγετών στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου: «Είναι η γνωστή συμφωνία για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, για τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση που αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Είναι σαφέστατα ένα ορόσημο, ένα ορόσημο που ήταν και επιτυχία της χώρας μας, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό, παρότι, όπως έχω πει και σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν και νέες προτάσεις που μελλοντικά, επαναλαμβάνω μελλοντικά, όχι άμεσα, θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων. Και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και στην ομάδα του Χέρμαν Βαν Ρομπάι γι’ αυτό το θέμα. Όμως, η συμφωνία αυτή είναι σαφέστατα μια μεγάλη επιτυχία και για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δημιουργήσαμε και εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, αλλά και για κάθε χώρα που θ’ αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα. Δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε χρόνο, κερδίσαμε σε παρουσία και σε αξιοπιστία. Και επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σ’ ένα πεδίο που σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι πια ένα πεδίο διαχειρίσιμο με αυτό το δίχτυ ασφαλείας».
Βέβαια, ο όρος «διαχειρίσιμο», που χρησιμοποίησε ο Παπανδρέου στην
αναφορά του, σύμφωνα με ορισμένους δημιουργεί και πάλι νέα αναστάτωση, αφού αφήνει ανοιχτό το παράθυρο του ΔΝΤ, θέτοντας, έμμεσα έστω, υπό αμφισβήτηση τον μηχανισμό στήριξης που αποφάσισε η ΕΕ, η οποία, με βάση τη νέα του αναφορά, μπορεί και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Από εκεί και πέρα είναι και οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, σε εφημερίδα της Πορτογαλίας, για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης, που, όσο κι αν δεν το ομολογούν στην κυβέρνηση, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο στις αγορές. Εκτός από τον Πάγκαλο, τελευταία εμφανίζεται και ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, που πρώτος έκανε δημόσια λόγο για ανάγκες δανεισμού της χώρας μας, ανοίγοντας την όρεξη των κερδοσκόπων, αλλά γι’ αυτό δεν δίνουν σημασία από την κυβέρνηση, γιατί, όπως λένε, δεν επηρεάζει τα τεκταινόμενα. Ψάχνοντας λοιπόν το «βαθύ λαρύγγι» στην κυβέρνηση, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη αν πρόκειται για πραγματικό πρόσωπο που μιλάει προκαλώντας κάθε φορά σεισμό ή αν απλώς παρερμηνεύθηκαν όσα ειπώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη από τον πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, ή αν είναι όλα αυτά μαζί, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ