Το φάντασμα της όπερας

lΟμολογώ ότι είμαι μύστης της όπερας, κυρίως της ιταλικής σχολής.
lΠοτέ δεν περίμενα όμως να είναι το ίδιο ο Νίκος Μουρκογιάννης, νέος πρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής Σκηνής. Ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η τοποθέτησή του προέκυψε από εντολή του πρίγκιπος Νικολάου (επίσημου εκπροσώπου της χώρας μας, χάριν του ονόματος, όπως ο ίδιος δήλωσε στη βασιλική οικογένεια του Άμπου Ντάμπι), με χαροποίησε περισσότερο.
lΕιρήσθω εν παρόδω ότι ο κ. Μουρκογιάννης ήταν ενορχηστρωτής (ιδού ο άμεσος συσχετισμός με την τέχνη), από αμερικανικής πλευράς, της προμήθειας από την Ελλάδα των μαχητικών F-16 (αγορά του αιώνα, 1985). Αντίστοιχος των γαλλικών Mirage 2000 του κ. Dassault ήταν ο παγκοσμίως γνωστός μαέστρος των αγοραπωλησιών πολεμικού υλικού παλαιστίνιος Άντναν Κασόγκι.
lΩς διαπίστωσα από προσωπική μου έρευνα, καθιερώθηκε τότε για πρώτη φορά ο θεσμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων από τα οποία, υπερπλούσια στα χαρτιά, ουδέν πραγματοποιήθηκε, πλην μιας εταιρείας με τον πομπώδη τίτλο Εταιρεία για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για την οποία διετέθησαν 55 εκατ. δολάρια και ο βραχύς της βίος δεν ξεπέρασε το εξάμηνο!
lΕπʼ ευκαιρία, για να κάνω επίδειξη γνώσεων, σας πασάρω έναν τίτλο άριας από τον Ριγκολέτο του Βέρντι: Cortigiani, vil razza damnata (Αυλικοί, ποταπή, κολασμένη ράτσα)…
Συνειρμοί
lΌταν είδα τη φωτογραφία άλλου πρίγκιπος-ναύτου, της αταξικής κοινωνίας μας, απολαύοντος προνομιούχο θητεία, θυμήθηκα δύο πράγματα.
lΔήλωση του κ. Βενιζέλου, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του: «Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καταστεί χρόνος δημιουργίας για τους νέους ανθρώπους και την πατρίδα…».
lΤο ασματίδιο των αξέχαστων Χατζηδάκι – Γκάτσου: «Και από την πίσω πόρτα (του γραφείου του Α/ΓΕΝ) βγαίνει ναύτης που ʼχει αφήσει γένι…».
lΕν τούτοις οι Έλληνες είναι ίσοι, εκτός από τους βουλευτές που είναι περισσότερο ίσοι, βάσει του Συντάγματος, και άλλους πιο ίσους έναντι της θητείας… Αναμφίβολα…
Τι γίνεται εδώ;
lΗ 43χρονη πρώην σφαιροβόλος της Ανατολικής Γερμανίας Χάιντι Κρίγκερ, που με μια καταιγιστική ορμονική θεραπεία 2,6 κιλών αναβολικών κέρδισε, τότε, πολλές νίκες, αναγκάστηκε τελικά να αλλάξει φύλο! Σήμερα λέγεται Αντρέας και δουλεύει σε ένα βενζινάδικο. «Χίλιες φορές τελευταία και καθαρή, παρά βρώμικη πρώτη», δήλωσε.
lΔιαβάζοντας αυτήν την είδηση θυμήθηκα την περίπτωση των δικών μας Θάνου και Κεντέρη και όχι μόνο. Συνελήφθησαν ντοπαρισμένοι, αποκλείσθηκαν από τους αγώνες, εξέθεσαν τη χώρα. Αθωώθηκαν τελικά, όπως και άλλοι «φαρμακωμένοι» αθλητές, και δεν το μάθαμε;
lΔιερωτώμαι αν φέρουν ακόμη τη στολή του αξιωματικού, στον βαθμό του πλωτάρχη η πρώτη και επισμηναγού ο δεύτερος, και λαμβάνουν το μηνιαίο επιμίσθιο.
Μάχη για αντιπροσώπευση
lΟδομαχίες και αερομαχίες γίνονται αυτές τις εβδομάδες για τη διεκδίκηση της αντιπροσωπείας της «ορφανής» αμερικανικής εταιρείας General Electric (κινητήρες των F-16 και Apache).
lΔιάφοροι ύποπτοι τύποι που, αν υπήρχε οργανωμένο κράτος, θα έπρεπε να είναι στη μαύρη λίστα του, διεκδικούν το χρίσμα και σπρώχνουν «στην απέξω» άλλους, που πάνε με τον σταυρό στο χέρι.
lΘα την πατήσουν οι Αμερικανοί;
lΉδη έχουν χάσει δύο μεγάλες, σίγουρες δουλειές (δεύτερη παρτίδα F-16 και κινητήρες NH-90) από κακή εκπροσώπηση. Εξάλλου, μην ξεχνάμε το δόγμα: «Στην Ελλάδα χωρίς λαμόγια δεν γίνεται δουλειά…».
Κακοήθειες…
l«Οι περισσότερες συμβάσεις για τις οποίες φέρεται ότι εδόθησαν μίζες σε έλληνες κρατικούς αξιωματούχους για εξοπλισμούς, υπεγράφησαν επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη…», γράφει κακεντρεχής σχολιαστής του «Ελεύθερου Τύπου». Λησμόνησε τα Ολυμπιακά Έργα, το Χρηματιστήριο, το Κτηματολόγιο, τον Προαστιακό, τον ΟΣΕ, τη Ζήμενς, την Daimler.
lΤούτου δοθέντος, έσπευσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης να επισκεφθεί τον κ. Σημίτη, μάλλον για να τον συγχαρεί και να δηλώσει απερχόμενος: «Σοβαρή εφεδρεία για τον τόπο αποτελεί ο κ. Σημίτης».
lΟμολογώ ότι όχι μόνο συμφωνώ με τον πρόεδρο κ. Καρατζαφέρη, αλλά ξεκίνησα εκστρατεία για ομαδικές εγγραφές αξιόλογων ανθρώπων, ως μελών, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Σημίτη… Θα διδαχθούμε πολλά…
Πυρόσβεση
lΈρχεται καλοκαίρι και η ΠΑ προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.
lΑεροσκάφη Canadair, νέα και παλαιότερα, νοικιασμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα με τεράστιο κόστος, που ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ, και τα θρυλικά PZL που, αν δεν κάνω λάθος, είναι ραντιστικά αλλά συμμετέχουν στην προσπάθεια.
lΚαι από κοντά τα Chinook, που ξαναμπαίνουν στον χορό.
lΛέγοντας ότι το όλο θέμα της πυρόσβεσης πρέπει να εξεταστεί από νέα βάση και μακράν σκοπιμοτήτων που επιχειρούν να επιβάλουν διάφορες «παράγκες», θα κομίσουμε γλαύκα…
lΤελειώνω με μια μικρή απορία για την οποία φυσικά δεν θα λάβω απάντηση. Ποιο είναι το ετήσιο συνολικό κόστος λειτουργίας των γηραιών και ολίγον αποτελεσματικών, πλέον, PZL; Μήπως ξεπερνάει το κόστος προμήθειας 10 ή 20 μικρών σύγχρονων πυροσβεστικών αεροπλάνων (αν δεν απατώμαι υπάρχουν στην αγορά 3 ή 4 εταιρείες που τα παράγουν), τα οποία, ως πληροφορούμαι, έχουν αξιολογηθεί από την ΠΑ (δεν γνωρίζω θετικά ή αρνητικά);
Νέος γενικός διευθυντής
στο ΝΙΜΤΣ
lΑνέλαβε ο επί μακρόν υπηρετήσας στο νοσοκομείο, αθόρυβος και νουνεχής αιματολόγος, γιατρός Κώστας Τέγος.
lΕυχές για να τα καταφέρει, αν γλιτώσει από τις πιέσεις των συνδικαλιστών και του υπουργείου Άμυνας.
Κραυγή αγωνίας
lΤο να «βγάζει στον αέρα» (διαδίκτυο) αξιωματικός τα παράπονά του είναι πειθαρχικό παράπτωμα ασφαλώς (εκτός αν είναι έργο άλλων).
lΑν το παρακάμψουμε, όμως, και έρθουμε στην ουσία, είναι τόλμη που γίνεται κριτική της σπατάλης στο ΠΝ, τη στιγμή που περικόπτονται οι πενιχροί μισθοί των στελεχών.
lΜιλάω για την αναφορά-καταπέλτη του σημαιοφόρου ΠΝ Αθανάσιου Τσακαλή. Καλά τους τα λέει. Με αυτά που κάνουν σε λίγο θα ψάχνουν για αξιωματικούς στο ΠΝ, αλλά και τους άλλους κλάδους των ΕΔ.

***

3 Αυτό και αν είναι ρεβανσισμός και αδικία. Μεταθέτουν τη Σμήναρχο νοσηλεύτρια Ελένη Βασιλάκου από τη ΔΥΓ/ΓΕΑ (θέση ευθύνης πολύ καλή) στο ΓΕΕΘΑ (θέση ψυγείο) γιατί είναι η γυναίκα του τ. ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγέλακα.
Η παραπάνω αξιωματικός, εκτός του ότι είναι εξαιρετική και ουδέποτε εκδήλωσε πολιτικές θέσεις και απόψεις, ούτε και είχε καμία χαριστική συμπεριφορά εκ μέρους του κόμματος την περασμένη πενταετία, δικαιούτο λόγω προσόντων και αρχαιότητος τη θέση της Διευθύνουσας στο 251 ΓΝΑ.
Αλλά τώρα μην ψάχνει κανείς ψύλλους στα άχυρα. Ο κομματισμός στις ΕΔ μπήκε τόσο βαθιά ώστε εδώ και μερικά χρόνια έφτασε να επηρεάζει και γιατρούς και νοσηλεύτριες. Και συνεχίζεται και τώρα.


Σχολιάστε εδώ