ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Σκληρά ή ηπιότερα τα μέτρα, αν δεν χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή στη ρίζα της και δεν ελεγχθούν οι δαπάνες (κατασπατάληση και φαγοπότι) στον τομέα της Υγείας, θα αποδειχθούν οικονομικά αναποτελεσματικά, όπως και αντικοινωνικά, καθώς δεν εξασφαλίζουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ πλήττουν καίρια ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν προειδοποιήσει (διαπαραταξιακά) ότι «το νέο Ασφαλιστικό δεν θα περάσει», ενώ βρίσκονται σε θέση μάχης και για το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα, όπως είχε προγραμματιστεί, στη Βουλή, το οποίο θα προκαλέσει οξύτατη αντιπαράθεση κυβέρνησης – συνδικάτων.
Πριν ξεσπάσει λοιπόν το νέο απεργιακό κύμα, κορυφώνονται οι πιέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς διεκδικούν άλλη κυβερνητική πολιτική συνολικά στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Αντίθετα, το κόμμα της ΝΔ δεν έχει διαμορφώσει μέχρι στιγμής «καθαρές θέσεις» εν όψει των κρίσιμων αναμετρήσεων στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και το Φορολογικό. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς προτρέπει τα στελέχη του ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους αφού πρώτα το ΠΑΣΟΚ καταθέσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια στη Βουλή. Όχι προτάσεις σε πληροφορίες και διαρροές είναι η κατεύθυνση που δίνει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πιστεύει ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναθεωρήσει πολλές πτυχές από την ασφαλιστική πολιτική που προωθεί.
«Κόκκινη γραμμή» για τη Ρηγίλλης, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, είναι η κατάργηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και η καθιέρωση «καθαρά ανταποδοτικού» που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν η «γραμμή» αυτή τηρηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, τότε προεξοφλείται η καταψήφισή του από τη ΝΔ – εφόσον δεν αλλάζει η κυβερνητική ρότα… Έντονες πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ασκούν τόσο η ηγεσία της ΔΑΚΕ όσο και ο συνδικαλιστικός τομέας της ΝΔ.
Και ο ΛΑΟΣ όμως δεν ξεκαθαρίζει τη στάση που θα τηρήσει, ενώ πρόσφατα ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Καρατζαφέρης άρχισε να μεγαλώνει τις «αποστάσεις» του από τις κυβερνητικές θέσεις. Αυτό που διαδίδεται πάντως από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι πως «τίποτε το αντιλαϊκό δεν πρόκειται να υποστηριχθεί» στη Βουλή…
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά το γενικό κλίμα απόρριψης των προτάσεων, οι αρμόδιοι εμφανίζονται αμετακίνητοι στον προγραμματισμό τους. Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις κατατίθεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, ενώ αύριο, Δευτέρα, η γραμματέας του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεννόηση και τελική επεξεργασία των ρυθμίσεων που προωθούνται για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Όλοι οι εμπειρογνώμονες πάντως (Σάββας Ρομπόλης, Γ. Ρωμανιάς, Δημ. Τραυλός – Τζανετάτος, Αλ. Μητρόπουλος κ.ά.) υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές προτάσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε:
• Δραστική μείωση των συντάξεων (20%-30%).
• Αύξηση του χρόνου εργασίας (τουλάχιστον στα 40 χρόνια).
• Αύξηση καταβολής των εισφορών, χωρίς βελτίωση των παροχών.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης εμμένει στη θέση ότι η κυβερνητική παρέμβαση στοχεύει πρωτίστως στην επίλυση του διαχρονικού ασφαλιστικού προβλήματος, στην εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής και στον έλεγχο των δαπανών για την Υγεία, σε συνδυασμό πάντα με την ανάπτυξη.
Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, από το 2013 η μείωση των συντάξεων θα είναι διπλή, καθώς η επικουρική θα περιοριστεί με τον Ν. 3658 (Ν. Πετραλιά) κατά 20%, ενώ και οι κύριες συντάξεις θα βαίνουν μειούμενες τόσο με βάση τον λεγόμενο νόμο Ρέππα του 2002 όσο και με βάση τον νέο νόμο.
Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ εμπειρογνωμόνων για το ποσοστό μείωσης των συντάξεων. Ο κ. Ρωμανιάς δεσμεύεται ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα προσδιορίσει επακριβώς τη μείωση, το ύψος της οποίας
υποστηρίζει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ανέρχεται στο 30%, ενώ κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες αντιδρούν λέγοντας ότι σε ορισμένες κατηγορίες θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων και σε άλλες μείωση, σε επίπεδα όμως του 5% ή 6%.


Σχολιάστε εδώ