Τι δεν ξέρει ο υπουργός Οικονομικών…

Επειδή οι υπηρεσίες του δεν είχαν ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και για να μην εκτίθεται στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την επιβολή παρακράτησης φόρου 8% επί των τιμολογίων που εκδίδουν επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες (που τελικά αναγκάστηκε να πάρει πίσω), επικαλέστηκε ότι ήδη υπάρχει παρακράτηση στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Μόνο που εκεί υπάρχει μια τεράστια διαφορά, κύριε υπουργέ. Το 8% παρακρατείται από το Δημόσιο όταν εξοφλείται το τιμολόγιο. Και ως γνωστόν το Δημόσιο πληρώνει, κύριε Παπακωνσταντίνου, μέχρι και έπειτα από ΕΝΑΝ χρόνο! Και ουσιαστικά δεν αποτελεί προκαταβολή όπως επιχειρείτε να κάνετε σήμερα.
Πληρώνεις τον ΦΠΑ χωρίς να τον έχεις εισπράξει
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές για το Δημόσιο και τους φορείς του, π.χ. το ΙΚΑ, έχει γίνει βραχνάς, κυριολεκτικά βρόχος. Και τούτο γιατί ενώ υποχρεώνονται να τον καταβάλλουν στην Εφορία εντός μηνός από την έκδοση του τιμολογίου, εισπράττεται με την εξόφλησή του από το Δημόσιο, δηλαδή έπειτα από έναν χρόνο περίπου, όπως γράφτηκε και παραπάνω.
Και σε μεγάλο ποσοστό μιλάμε για μεγάλα ποσά ΦΠΑ που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Και για να μην έχει περιπέτειες η εταιρεία, αναγκάζεται να δανείζεται ή να στερείται ρευστότητα για να πληρώσει τον ΦΠΑ που της χρωστάει το Δημόσιο! Αυτά ούτε στην… Ουγκάντα δεν γίνονται, κύριε Παπακωνσταντίνου.
Τι πρέπει να γίνει; Απλούστατα να παρακρατείται ο ΦΠΑ όταν πληρώνεται το τιμολόγιο. Και σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει λογική αντίρρηση. Δεν είναι δυνατόν ο ιδιώτης να δανείζει το κράτος! Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει.


Σχολιάστε εδώ