Τα φόρτωσαν όλα στον Παπακωνσταντίνου

Αν εξαιρέσει κανείς τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος και από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου άσκησε δημόσια δριμεία κριτική στον «τσάρο της Οικονομίας», για την ώρα «σέρνεται» παρασκηνιακά μια μουρμούρα για τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς όλοι αποφεύγουν μια ανοικτή αντιπαράθεση μαζί του τόσο γιατί ήταν και είναι από τους βασικούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και αγαπημένο παιδί των ΜΜΕ, όσο και γιατί χειρίζεται τον πολύ ευαίσθητο τομέα της οικονομίας και κανείς δεν θέλει να χρεωθεί πως τον εμποδίζει στη δουλειά του.
Ουσιαστικά η κριτική προς τον κ. Παπακωνσταντίνου κλιμακώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα όχι μόνο για τη νέα εκτίναξη των σπρεντ, αλλά γιατί, όπως λένε, έβαλε στο κέντρο της κρίσης για την όλη κατάσταση, αλλά και για την περιβόητη διαρροή που έφερε αναστάτωση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Και αυτό γιατί λίγο πριν από τη συνεδρίαση του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου –που έγινε εν μέσω της εκτίναξης των σπρεντ και του θορύβου των διαρροών– μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των όσων είχε πει λίγο πριν από το Πάσχα ο πρωθυπουργός στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης.
Όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα όταν το ίδιο βράδυ βγήκε εκτάκτως και με δική του πρωτοβουλία στο δελτίο ειδήσεων του Mega, προκειμένου «να αποσαφηνίσει» τι εννοούσε στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους.
«Τελικά ενεπλάκη ο Γ. Παπανδρέου ως μη ώφειλε, με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών», επεσήμανε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Κάποια άλλα στελέχη έκαναν λόγο «για μια ακόμα επιπολαιότητα του κ. Παπακωνσταντίνου» και τόνιζαν πως όλη αυτή η ιστορία, αλλά και όλος ο θόρυβος για «βαθύ λαρύγγι» που έδωσε πληροφορίες στην ξένη ιστοσελίδα απ’ όπου ξεκίνησε ο θόρυβος και η εκτίναξη των σπρεντ, ήταν για να φύγουν από πάνω του τα φώτα για χειρισμούς που έχει κάνει στην οικονομία.
Πολλά στελέχη επιμένουν πως στο όλο θέμα με τον δανεισμό και τα σπρεντ ναι μεν φταίει η άθλια κατάσταση που παρέλαβε στην οικονομία η κυβέρνηση και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, ωστόσο το όλο πρόβλημα ενισχύθηκε από ατυχείς χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού, λόγω έλλειψης σαφούς σχεδιασμού και προγραμματισμού, αλλά και λόγω απειρίας.
Ανάμεσα στα άλλα του καταλογίζουν:
– Ότι δεν πρόβλεψε έγκαιρα το τι γινόταν στις διεθνείς αγορές και πώς στήνονταν το παιχνίδι.
– Ότι δεν μερίμνησε να βγει η Ελλάδα
έγκαιρα και νωρίς (ακόμα και μέσα στον
Οκτώβριο ή και Νοέμβριο) για δανεισμό, ώστε να πάρει ένα ποσό που θα της έδινε το χρονικό περιθώριο να οργανωθεί και να τρέξει καλύτερα το πρόγραμμά της.
– Ότι δεν έλεγξε και δεν οριοθέτησε ροή πληροφοριών, διαρροών και σεναρίων πρωτίστως προς τον ξένο Τύπο, με αποτέλεσμα κάθε τόσο να έρχονται στην πρώτη γραμμή «καυτά θέματα» που δημιουργούσαν πρόβλημα.
– Ότι δημοσιοποίησε, χωρίς λόγο, τη συνάντηση που είχε τη Μεγάλη Πέμπτη με τους τραπεζίτες, όπου εκεί συζητήθηκαν τα θέματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, κάτι που επιδείνωσε διεθνώς την εικόνα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας.
– Ότι επέμεινε στην έκδοση ομολόγων με μεγάλη διάρκεια, όπως τα εικοσαετή ομόλογα, που έχουν υψηλότερο κόστος δανεισμού σε μια περίοδο που η Ελλάδα δυσκολεύεται να περιορίσει τις δαπάνες και τα ελλείμματα στο Δημόσιο και παρά το γεγονός ότι του είχαν συστήσει να μην προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, άλλοι τραπεζίτες, έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κ.ά.


Σχολιάστε εδώ