Σύγκρουση ενδοκομματική πίσω από την ένσταση κατά του Γ. Ανδριανού

Σύντομα πρόκειται να συζητηθεί η ένσταση, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) κατά της ανακήρυξης ως βουλευτή ΝΔ στον νομό Αργολίδας του Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος ήταν διευθυντής γραφείου Τύπου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, από τον Μάρτιο 2004 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2009, οπότε παραιτήθηκε. Η ένσταση έχει γεύση ενδοκομματικής διαμάχης στον χώρο της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, την ένσταση κατέθεσε ο α’ αναπληρωματικός της ΝΔ στον ίδιο νομό, Δ. Κρανιάς, ο οποίος πήρε 6.051 ψήφους έναντι 11.125 του Ανδριανού. Υποστηρίζει ότι υπάρχει «συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας», λόγω της θητείας του στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Κατά τον κ. Κρανιά, έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του τουλάχιστον 18 μήνες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, επειδή κατείχε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης με πανελλαδική εμβέλεια.
Εκτός από τον Κρανιά «ενδιαφέρον» για την ευδοκίμηση ή όχι της ένστασης έχουν α) ο Γιάννης Μανώλης ως τοπικός αντίπαλος, β) οι Ντορικοί, επειδή πήγε με τον Σαμαρά, έστω και έμμεσα, και γ) «Σαμαρικοί» που θέλουν νʼ απορριφθεί η ένσταση.
Στη σύνθεση του ΑΕΔ θα προεδρεύει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας, ενώ θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Π. Πικραμμένος και Γ. Κούρτης, αντίστοιχα.
Τα τακτικά μέλη του ΑΕΔ οι σύμβουλοι Επικρατείας Κ. Ευστρατίου, Δ. Αλεξανδρής, Β. Καλαντζή και Π. Καρλή, οι αρεοπαγίτες Γ. Μπατζαλέξης, Δ. Μαζαράκης, Β. Λυκούδης (είναι ο εισηγητής) και Δ. Παπαντωνοπούλου, καθώς και οι καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης Ν. Αλιβιζάτος και Χ. Κούσουλας, αντίστοιχα. Οι τρεις πρόεδροι αναπληρώνονται κατά σειρά από τους αντιπροέδρους των δικαστηρίων τους, ενώ τα υπόλοιπα τακτικά μέλη θα αναπληρώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας Αν. Γκότσης, Φ. Ντζίμας, Αικ. Χριστοφορίδου, Ειρ. Σαρή, οι αρεοπαγίτες Χ. Αγγελόπουλος, Α. Τσόλιας, Σ. Δρινέας, Β. Φούκας και οι καθηγητές ΑΕΙ Δ. Μανιώτης (Θράκης) και Ε. Βασιλακάκης (Θεσσαλονίκης). Οι πανεπιστημιακοί μετέχουν στη σύνθεση του ΑΕΔ που αποφαίνεται για τις νομικές συγκρούσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας και όχι στην κρίση των εκλογικών ενστάσεων.


Σχολιάστε εδώ