Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Ας όψονται τα spreads, οι διαρροές και το γεγονός ότι οι κερδοσκόποι, οι αγορές, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτές δεν φαίνονται να φοβήθηκαν και πολύ από το… «πιστόλι πάνω στο τραπέζι»!
δ Οι συνεδριάσεις αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα ήταν έως και εφιαλτικές για την αγορά μας, με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι, για την ακρίβεια ήταν και οι μοναδικοί που δραστηριοποιούνταν στο ΧΑ, να πιέζουν ανελέητα τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τελικώς να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου.
δ Η αβεβαιότητα για το κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της, η ανησυχία για το κατά πόσον ακόμα κι αυτός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης της χώρας μας θα αποδειχθεί αποτελεσματικός εφόσον χρειαστεί και οι «διαρροές» που εκτίναξαν τα spreads των ελληνικών ομολόγων -δηλαδή το δυνάμει κόστος δανεισμού της Ελλάδας- σε ιστορικά υψηλά απειλούν με «ασφυξία» την αγορά, όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε μεσοβδόμαδα.
δ Οι ειδικοί λένε τώρα πως για όσο διάστημα συνεχίζεται αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και αυτά τα τρομολαγνικά σενάρια το ΧΑ δεν πρόκειται να ισορροπήσει. Ακόμα και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια δεν τοποθετούνται ή, στη χειρότερη περίπτωση, εγκαταλείπουν άρον άρον την αγορά και οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν καν τη δυνατότητα να απεγκλωβισθούν από τα όποια χαρτιά τούς έχουν απομείνει. Το τέλειο σενάριο πλήρους απαξίωσης δηλαδή.
δ Δεν βοηθούν φυσικά ούτε οι μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις των περισσοτέρων εισηγμένων για την οικονομική τους κατάσταση έως τα τέλη της φετινής χρονιάς, ενώ και τα αποτελέσματα του 2009 απέδειξαν ότι η κρίση καλά κρατεί και θα κρατήσει για καιρό.
δ Συνεπώς, κάθε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα στο ΧΑ είναι αν μη τι άλλο παρακινδυνευμένη. Από κει και μετά έγκειται στην προσωπική… αντοχή του καθενός μας το εάν και πώς θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται!
ΥΓ.: Επειδή τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια, η ειρωνεία αποτυπώνεται σε ένα στατιστικό στοιχείο κόντρα στη λογική και στην εικόνα της αγοράς μας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Μαρτίου ο μήνας ήταν θετικός, και μάλιστα με «καλά» κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, που κέρδισε ποσοστό 6,89%, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης τελείωσε τον Μάρτη με κέρδη άνω των 8 μονάδων. Από την αρχή του χρόνου όμως ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες άνω του 6% και ο τραπεζικός άνω του 15%. Έτσι, για να έχουμε την πλήρη εικόνα…


Σχολιάστε εδώ