Στην τελική ευθεία για τις εκλογές η ΟΝΝΕΔ

Με μία εβδομάδα μόλις περιθώριο, οι υποψήφιοι πρόεδροι (Αξιώτης, Παπαμιμίκος, Χατζής) εντείνουν την προσπάθειά τους, οργώνουν τη χώρα με περιοδείες, κλείνουν συμμαχίες και συμφωνίες, κάνουν εκδηλώσεις και προσπαθούν να επηρεάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους γαλάζιους νεολαίους. Το κλίμα εξακολουθεί να είναι τεταμένο ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ και οι διαδικασίες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, τεχνικά και πολιτικά. Αυτό το πλαίσιο δημιουργεί στους πιο έμπειρους μεγάλο προβληματισμό, καθώς φοβούνται ότι το παραμικρό πρόβλημα μπορεί να δυναμιτίσει τη διαδικασία. Αυτό πάντως που γεννά απογοήτευση είναι ότι η διαδικασία εγγραφής ομογενών και μαθητών στα ηλεκτρονικά μητρώα δεν έχει αποδώσει σχεδόν τίποτε, παρότι η διαδικασία ολοκληρώνεται αύριο.
Κινήσεις και προβλήματα
Οι υποψήφιοι δίνουν μάχη νομό με νομό, νομαρχιακή με νομαρχιακή, σχολή με σχολή και τοπική με τοπική για να αυξήσουν την επιρροή τους. Όλοι δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι και καταγράφουν σε αναλυτικές λίστες τους υποστηρικτές τους! Αν αθροίσουμε αυτά που μας λένε, θα ψηφίσουν πάνω από εξήντα χιλιάδες νέοι την επόμενη Κυριακή. Ωστόσο οι εκτιμήσεις όλων κινούνται γύρω στις 40.000 νέους, οπότε κάποιοι δεν υπολογίζουν καλά. Από όλους πάντως ακούμε ότι η δυναμική Αξιώτη βελτιώνεται συνεχώς, κόβοντας και από τους δύο συνυποψηφίους του. Τώρα όμως όλα είναι ανοιχτά. Ο Κώστας Χατζής για να δείξει τη δυναμική του επιλέγει να κάνει ανοιχτή εκδήλωση σήμερα στη Νομική της Αθήνας, η οποία μάλλον θα αποτελέσει την τελευταία μεγάλη του εκδήλωση πριν από τις εκλογές. Από την πλευρά Παπαμιμίκου δηλώνουν αισιόδοξοι και λένε «ας κερδίσει όποιος πραγματικά έχει τους περισσότερους». Ωστόσο η εικόνα αυτή, που φαίνεται ειδυλλιακή, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, καθώς οι υπόγειες κόντρες και τα χτυπήματα συνεχίζονται. Μάλιστα ακούμε ότι πιθανόν σήμερα κάποιες κυριακάτικες εφημερίδες να έχουν «αποκλειστικά» «καυτές» ιστορίες υποψηφίων. Αν όχι, θα διαρρεύσουν σίγουρα σε μπλογκ μέσα στην εβδομάδα, μας λένε.
Τα διαδικαστικά
Το βασικό διαδικαστικό ζήτημα των τελευταίων δύο εβδομάδων ήταν το θέμα των καλπών, δηλαδή πόσες κάλπες θα στηθούν πανελλαδικά και πού. Όλες οι πλευρές κατηγορούν αλλήλους για υπονόμευση και σκοπιμότητες, μεταφέρουν μομφές και πληροφορίες αλληλοσυγκρουόμενες, οπότε είναι δύσκολο να έχουμε ακριβή εικόνα του παρασκηνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα στηθούν 170-180 κάλπες σε περίπου 155 σημεία της χώρας (πρωτεύουσες νομών, μεγάλες πόλεις με συγκέντρωση πληθυσμού ή νέων, κέντρα νησιών κλπ). Ωστόσο η ένταση που επικράτησε σε αυτό το ζήτημα και η έλλειψη συνεννόησης έχουν θορυβήσει τους πιο υποψιασμένους. Αν υπάρξουν προβλήματα την ημέρα των εκλογών, θα γίνει κόλαση στην ΟΝΝΕΔ, που θα κληθεί να τη διαχειριστεί το επιτελείο της ΝΔ, καθώς οι μικροί δεν δείχνουν τέτοια ωριμότητα και ψυχραιμία. Το ένα ενδεχόμενο είναι να πέσει το online σύστημα. Το δεύτερο είναι επιμέρους ομαδάρχες να προσπαθήσουν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα για ίδιον όφελος. Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να μην υπάρχουν παντού πλήρεις εφορευτικές επιτροπές, καθώς η ΝΔ δεν βρίσκει τον απαραίτητο αριθμό εθελοντών δικηγόρων. Το τέταρτο είναι κάποιοι θερμόαιμοι να θελήσουν να λύσουν τις διαφορές τους με τη βία. Και το τελευταίο να μην υπάρξει σωστή καταγραφή και ανακοίνωση του αποτελέσματος. Για όλους αυτούς τους λόγους ανησυχούν όλα τα κεντρικά επιτελεία των υποψηφίων. Ωστόσο πρωτοβουλία ανέλαβαν κεντρικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ που υποστηρίζουν τον Βασίλη Αξιώτη και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Έστειλαν επιστολή στην τριμελή επιτροπή της ΝΔ που ασχολείται με τις εκλογές ΟΝΝΕΔ (Μενέλαος Δασκαλάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Διονύσης Σταμενίτης), με την οποία ζητούν να συνεδριάσει επιτέλους το αρμόδιο όργανο της ΟΝΝΕΔ για τις εκλογές. Και επί αυτού υπάρχει διαφωνία, καθώς η μια πλευρά υποστηρίζει ότι αρμοδιότητα έχει μόνο η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ οι άλλες πλευρές λένε ότι αρμόδιο όργανο είναι η ΚΕΦΕ μαζί με το Εκτελεστικό Γραφείο. Το κείμενο υπογράφουν οι Κατσαφάδος Κώστας (Γραμματέας ΚΕ ΟΝΝΕΔ), Παπαδομιχελάκης Γιώργος (Γραμματέας ΔΑΠ ΑΕΙ), Μαγγλάρης Αντώνης (Γραμματέας ΔΑΠ ΤΕΙ), Νούλης Άκης (υπεύθυνος Οργανώσεων Νομού Θεσσαλονίκης), τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Σκιαδόπουλος Πάρις, Παπαγγελόπουλος Δημήτρης, Λάλας Αιμίλιος, Σπηλιωτοπούλου Νινέτα, Βαβουλάκης Βαρδής, Μούσα Βάγια και το μέλος της ΚΕΦΕ Κουλώτσιος Κώστας.

***
Νέα εποχή
στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Σημαντική αποδείχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Το κύριο αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης υπήρξε ο καθορισμός του βασικού πολιτικού και οργανωτικού στόχου των επόμενων μηνών, που θα είναι όχι οι εσωτερικές διαδικασίες, όπως κάποιοι περίμεναν, αλλά οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Ταυτόχρονα και παράλληλα, αποφασίστηκε η διενέργεια μιας μεγάλης πανεθνικής συνδιάσκεψης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που θα επανακαθορίσει, θα επικαιροποιήσει και θα εξειδικεύσει τις πολιτικές προτεραιότητες, τους στόχους και τις επιδιώξεις για τη νέα γενιά. Κύρια θέματα θα αποτελέσουν η ανεργία των νέων, τα εργασιακά δικαιώματα, οι προοπτικές και τα δικαιώματα της νεολαίας, η ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, η αύξηση της συμμετοχής των νέων στα επίπεδα λήψης αποφάσεων αλλά και πολλά άλλα ζητήματα που άπτονται της νέας γενιάς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τους επόμενους μήνες θα γίνει μια σειρά περιφερειακών διασκέψεων με θεματικό και περιφερειακό χαρακτήρα, που θα προετοιμάσουν πολιτικές θέσεις για την Πανεθνική Συνδιάσκεψη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η Συνδιάσκεψη τοποθετείται κάπου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μάλλον Οκτώβριο, ώστε να αποτελέσει και σημαντικό επικοινωνιακό γεγονός για το ΠΑΣΟΚ. Στόχος είναι να παραστούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες ο πρωθυπουργός και σημαντικοί και αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ ρόλο θα έχουν συνεχώς και οι βουλευτές του Κινήματος, σε μια προσπάθεια αύξησης της αλληλεπίδρασης νεολαίας – κόμματος – κυβέρνησης. Ακόμη ένα στοίχημα που έχει μπροστά της η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του κόμματος, είναι η αύξηση της συμμετοχής νέων στελεχών στα ψηφοδέλτια των ΟΤΑ και των περιφερειών, η ενδεχόμενη ποσόστωση νέων παράλληλα με την πρωτοβουλία ενδυνάμωσης των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε διαδικασία στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ που να παράγει πολιτικές θέσεις για μια σειρά ζητημάτων. Το τελευταίο γεγονός που όλοι θυμόμαστε ήταν το συνέδριο της νεολαίας όπου η συζήτηση εστιάστηκε στο θέμα του άρθρου 16. Φαίνεται ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ωριμάζει και προχωρά με βαθιά πολιτικές διαδικασίες.

Πολλές πρωτοβουλίες στην πράσινη νεολαία
Για τη Συνδιάσκεψη σας γράψαμε παραπάνω, αλλά δεν είναι το μόνο που θα κάνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, αν και από πολλούς υπήρξε συζήτηση για τη διενέργεια εκλογικού συνεδρίου, αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται. Ο ίδιος ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε άλλωστε πει πρόσφατα ότι δεν βλέπει κεντρικά κομματικά γεγονότα μέσα στο 2010 ούτε στο κόμμα ούτε στη νεολαία. Μπροστά στο κυβερνητικό έργο από τη μια, αλλά και στον αγώνα των αυτοδιοικητικών εκλογών από την άλλη, οι νεολαίοι του Κινήματος φαίνεται ότι αφήνουν πίσω τους τις καταστατικές δεσμεύσεις και προχωρούν σε πολιτικούς στόχους, δίνοντας άτυπη αλλά συμφωνημένη παράταση στη θητεία των οργάνων. Με ούριο τον αέρα στα πανιά τους λοιπόν, τα μέλη των κεντρικών οργάνων της νεολαίας αποφάσισαν να προχωρήσουν δύο ακόμη κεντρικές δράσεις. Η πρώτη αφορά μια καμπάνια της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τους μετανάστες. Σύμφωνα με όσα μάθαμε, υπάρχει ένας πολιτικός και οργανωτικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει εκδόσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα που θα προβάλλουν την κυβερνητική πρωτοβουλία για τους μετανάστες αλλά και θα ζητούν ακόμη περισσότερα. Σύμφωνα με τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ο νόμος για την απονομή ιθαγένειας είναι γνήσια πατριωτικός, καθώς διευκολύνει τους ομογενείς Έλληνες, επιλύει τα προβλήματα απονομής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ διευκολύνει τους μακροχρόνια παραμένοντες.
Οι νέοι του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από συζήτηση με κυβερνητικούς, υποστηρίζουν ότι «οι ακροδεξιές φωνές θα διαψευστούν και στο θέμα της δημογραφικής αλλοίωσης, καθώς ο νόμος θα αφορά τελικά μόνο 65.000 μακροχρόνια διαμένοντες». Στόχος τους είναι να αποτελέσει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ τον κύριο πολιτικό βραχίονα υποστήριξης της εφαρμογής του νόμου στην ελληνική κοινωνία. Ακούμε μάλιστα ότι για όλο αυτό το πολιτικό σκεπτικό, μαζί με τις λεπτομέρειες της καμπάνιας, θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό πολύ σύντομα ο Γραμματέας της νεολαίας Κώστας Πανταζής, ζητώντας και την ενεργό στήριξή του.
Η δεύτερη κεντρική δράση αφορά τη διοργάνωση ενός μεγάλου πολιτικού κάμπινγκ το καλοκαίρι, με περιεχόμενο φεστιβάλ νεολαίας, στις λεπτομέρειες του οποίου θα επανέλθουμε σύντομα, μόλις οριστικοποιήσουν τα δεδομένα οι πράσινοι σύντροφοι.

Χαρμολύπη στον Βύρωνα
Έναν θρίαμβο και μία ήττα επεφύλαξε η εβδομάδα που πέρασε στους κατοίκους του Βύρωνα, και ιδιαίτερα στον δραστήριο και νεώτατο δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά. Τα κορίτσια της ομάδας του Αθηναϊκού κατέκτησαν ύστερα από μεγάλο αγώνα την κορυφή του ευρωπαϊκού γυναικείου μπάσκετ! Η ομάδα παρά τα προβλήματα κατέκτησε το Κύπελλο, χαροποιώντας ιδιαίτερα τον δήμαρχο, που ασχολείται πάρα πολύ με την ομάδα. Ωστόσο η χαρά μετριάστηκε διότι ο Βύρωνας δεν κατάφερε τον άλλο στόχο που είχε βάλει: να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2012. Με μια πραγματικά προχωρημένη, ουσιαστική και εντυπωσιακή πρόταση, απʼ όσα μαθαίνουμε από τις Βρυξέλλες, βρέθηκε απέναντι από Ηράκλειο Κρήτης και Πράγκα Πορτογαλίας, έφτασε στη βρύση, αλλά νερό δεν ήπιε! Ακούμε ότι στα μέσα Απριλίου θα ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2012 η πορτογαλική πόλη…

***

Πολύχρωμες σπόντες

Στην ΟΝΝΕΔ
η Τζούλια;
Θα ψηφίσει η Τζούλια Αλεξανδράτου στις εσωκομματικές εκλογές της ΟΝΝΕΔ; Θα πάει στην κάλπη της Γλυφάδας; Οι… χαβαλέδες της γαλάζιας νεολαίας ασχολούνται διαδικτυακά με τέτοια ερωτήματα και διασκεδάζουν…
Την πληρώνει
η ΔΑΠ;
Σας έχουμε ενημερώσει εγκαίρως για το ενδεχόμενο να πληρώσει την κόντρα της ΟΝΝΕΔ η ΔΑΠ. Νέο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ είχαμε πρόσφατα, καθώς οι αντίπαλες ομάδες της ΟΝΝΕΔ καρφώνουν η μια την άλλη στις άλλες παρατάξεις. Για μαζευτείτε λίγο, παιδιά, γιατί στη Ρηγίλλης θέλουν αποτέλεσμα στις φοιτητικές εκλογές…
Επένδυση στους
νέους…
Η κόντρα στην ΟΝΝΕΔ έχει ξεφύγει από το επίπεδο της νεολαίας. Με αφορμή την ΟΝΝΕΔ επιχειρείται πόλεμος τόσο μεταξύ επιμέρους παραγόντων του περιβάλλοντος Σαμαρά όσο και μεταξύ μεγαλοστελεχών της ΝΔ και πρώην υπουργών που το παίζουν… ομαδάρχες. Τα βλέπει αυτά ο Σαμαράς και εύχεται να πάνε 100 χιλιάδες νέοι να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή για να τελειώνει με τους παράγοντες, τους βαρόνους και τους ομαδάρχες…
Πρόγραμμα
για τη Νεολαία
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ΝΔ στους νέους. Μετά τις προτάσεις Σαμαρά, που θα επικυρωθούν σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή για ποσόστωση νέων και ανανέωση στα όργανα της ΝΔ, λειτουργεί ήδη ειδική ομάδα για θέματα Νεολαίας στη Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος. Ανεξάρτητα με τις διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ, ο σχεδιασμός της ΝΔ για ρόλο στους νέους προχωρά κανονικά και ελπίζουμε να
αποδώσει καρπούς. Οι ΟΝΝΕΔίτες με τη νέα ηγεσία τους, ανεξαρτήτως προσώπων, θα συμμετάσχουν ενεργά και σημαντικά σε αυτόν τον σχεδιασμό, μαθαίνουμε από τη Ρηγίλλης.
Πολυκερματισμός
και στόχοι
Ο Κώστας Πανταζής είναι μάλλον ο πρώτος γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που ηγείται ενός πολυκερματισμένου τοπίου ομάδων επιρροής στην πράσινη νεολαία. Μέχρι τώρα σχεδόν πάντα υπήρχαν δύο στρατόπεδα. Τώρα πια όχι, και αυτό έχει αλλάξει το παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει ουσιαστική εσωκομματική διαπάλη στη
Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Φιλοδοξία του Κώστα Πανταζή ακούμε ότι είναι να γίνει ο πρώτος Γραμματέας με ομαλή διαδοχή.
Διόρθωση
Γαλάζιες ήταν οι σπόντες της προηγούμενης εβδομάδας… Όχι πράσινες όπως, εκ παραδρομής, έγραφε ο τίτλος. Ζητούμε συγγνώμη! Ουδείς αλάθητος.

***

Νέα ΟΝΝΕΔ
για Νέα Πολιτική

Οι διαδικασίες στην εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ άνοιξαν για να πάρουν οι ΟΝΝΕΔίτισσες και οι
ΟΝΝΕΔίτες τη δύναμη στα χέρια τους, για να τελειώνουμε με τις νοοτροπίες του παρελθόντος, με τους παράγοντες και τους μεσάζοντες που στοίχισαν στην οργάνωση. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τέλος στην ΟΝΝΕΔ των λίγων, στην ΟΝΝΕΔ που λειτουργούσε με κλειστές πόρτες. Θέλουμε μια ανοιχτή ΟΝΝΕΔ σε όλους. Θέλουμε την ΟΝΝΕΔ των πολλών. Το μήνυμα της αλλαγής έχει
απλωθεί παντού.
Οι προτάσεις μου για περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Διαφάνεια, μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα, κερδίζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Oι ΟΝΝΕΔίτισσες και οι ΟΝΝΕΔίτες θέλουν την αλλαγή. Πιστεύουν σε μια Νέα ΟΝΝΕΔ, και προσπαθούν για αυτή με κάθε τρόπο, με προτάσεις, με πολιτικά επιχειρήματα, με δίψα για συμμετοχή. Το βλέπω κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα. Τώρα αυτοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους.
Πιστεύω σε μια ΟΝΝΕΔ που η δύναμή της προέρχεται μόνο από την πλατιά της βάση, αποκλειστικά και μόνο από κάτω προς τα πάνω, γι’ αυτό πρότεινα ανοιχτές διαδικασίες παντού. Η περισσότερη Διαφάνεια είναι, μαζί με την περισσότερη Δημοκρατία και τη μεγαλύτερη Συμμετοχικότητα, το τρίπτυχό μου για τη Νέα ΟΝΝΕΔ.
Έχω προτείνει ελεγκτικές επιτροπές για τα οικονομικά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε κάθε πόλη, όριο θητείας για τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα όργανα συνδιοίκησης και τα όργανα της παράταξης, προκειμένου να σπάσουμε κατεστημένα διαπλοκής. Επιπλέον, στόχος μου είναι μια ΟΝΝΕΔ ανοιχτή, που δεν κρύβει τίποτα. Οι νέες τεχνολογίες, μέσα από ζωντανές μεταδόσεις, δημοσιοποίηση γεγονότων, εκδηλώσεων, αποφάσεων και στοιχείων, μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια, εξωστρέφεια, συμμετοχικότητα. Θέλω η ΟΝΝΕΔ να είναι ζωντανή και παρούσα στις εξελίξεις, γι’ αυτό πρότεινα το κλείσιμο των οργανώσεων σφραγίδα και την ίδρυση μιας τοπικής ανά δήμο και στους μεγάλους δήμους, μιας τοπικής ανά δημοτικό διαμέρισμα. Κατέθεσα προτάσεις για τη δράση μας στις τοπικές κοινωνίες, στα ΤΟΣΥΝ. Μίλησα για άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών και πρότεινα, επίσης, να αναλάβουμε πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο, για μια εθνική πολιτική νεολαίας.
Είναι αλήθεια ότι οι προτάσεις μου είναι τολμηρές. Χτυπούν οργανωμένα συμφέροντα που επιτίθενται. Είναι λυπηρό, όμως, κάποιοι να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο δράσης, να προτιμούν μια πρωτοφανή εκστρατεία λάσπης και όχι την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα. Αυτές είναι πολιτικάντικες πρακτικές του παρελθόντος που δεν ταιριάζουν σε νέους ανθρώπους, δεν ταιριάζουν ούτε στο ήθος ούτε στην ιστορία της οργάνωσής μας. Εγώ επιμένω να απαντώ πολιτικά με τις προτάσεις μου και να λέω ότι πρέπει να τολμήσουμε, να αλλάξουμε εμείς, για να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν γύρω μας. Πιστεύω στην αλλαγή και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.
Πιστεύω ότι το στοίχημα της γενιάς μας είναι να αλλάξουμε την πολιτική. Δεν φταίνε οι νέοι που απομακρύνονται από την πολιτική. Φταίει η απομάκρυνση της πολιτικής από τους νέους και τα προβλήματά τους. Η πολιτική είναι αναξιόπιστη. Αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους.
Προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα μας λύνει. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια νέα πολιτική, μια πολιτική νεανικών αντιλήψεων.
Από εμάς εξαρτάται να απαιτήσουμε αυτήν την πολιτική, να προτείνουμε, να δημιουργήσουμε. Γι’ αυτό εμείς στην ΟΝΝΕΔ ανοίγουμε τις διαδικασίες μας σε όλους τους νέους, για να φέρουμε τους νέους στην πολιτική και την πολιτική στους νέους.
Καλώ όλους τους νέους στις 18
Απριλίου να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΟΝΝΕΔ, να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου, για να αλλάξουμε μαζί την ΟΝΝΕΔ, για να αλλάξουμε, μέσα από τη Νέα
ΟΝΝΕΔ, την πολιτική.

Του
ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ
διεθνολόγου, υποψηφίου
προέδρου ΟΝΝΕΔ

***

Η αλλαγή ξεκινά από τη νεολαία

Η εκλογή προέδρου ΟΝΝΕΔ από τη βάση αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία καθώς θα αναδείξει τον χαρακτήρα και τις πολιτικές της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη τα πολιτικά δεδομένα και τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία απασχολούν το κοινωνικό σύνολο, καθώς και οι ρεαλιστικές συνθήκες που αφορούν τη μέχρι τώρα λειτουργία και προσφορά της ΟΝΝΕΔ.
Η λειτουργία της ΟΝΝΕΔ έως τώρα υπήρξε συνεπής ως προς τις αρχές της παράταξης, αλλά σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη ανάγκη για αλλαγή. Η ανάγκη αυτή αφορά πρωτίστως την αλλαγή στα κατεστημένα και τη νοοτροπία των ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Το μήνυμα αλλαγής πρέπει να ξεκινήσει από τη νεολαία. Τα χιλιάδες μέλη που προσήλθαν για να εκλέξουν πρόεδρο κόμματος προσελκύστηκαν όχι απλώς από τη δυνατότητα συμμετοχής, αλλά από τη δυνατότητα ανατροπής των εξελίξεων και τη θέληση για αλλαγή. Ειδικά οι νέοι, περιμένουν από τον πρόεδρο αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν ως τώρα και επί της ουσίας συμμετοχή στις διαδικασίες όχι απλώς τη συμμετοχή τους σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, τοπικού ή εσωκομματικού χαρακτήρα. Το διακύβευμα είναι η καλύτερη λειτουργία της ΟΝΝΕΔ και όχι απλώς η εκλογή προέδρου της. Για να συντελεστούν οι μεγάλες αυτές αλλαγές απαιτείται καθαρό ιδεολογικό στίγμα και φρέσκες ιδέες που θα αποτυπώνουν το νέο όραμα της ΟΝΝΕΔ, τις προτεραιότητες και τους στόχους της. Οι ιδέες αυτές θα πρέπει να προάγουν την εξωστρέφεια της παράταξης, να ενσωματώνουν τους χιλιάδες νέους που επιθυμούν να συμμετέχουν παρακάμπτοντας τις δύσκαμπτες δομές και παρέχοντας πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές ενασχόλησης. Επιπροσθέτως, πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα συνεργασίας της παράταξης σε επίπεδο ιδεολογικό ή / και σε επίπεδο επίλυσης προβλημάτων με άλλους κομματικούς φορείς, όπως παραταξιακούς επαγγελματικούς συνδέσμους, παρατάξεις εργαζομένων και παρατάξεις επιμελητηρίων.
Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες για να αλλάξει τις δομές της: τοπικό επίπεδο, εκπαιδευτικό επίπεδο, επαγγελματικό επίπεδο και επιτροπές στοχευμένης εργασίας. Οι άξονες αυτοί πρέπει να λειτουργούν σαν ένας σταυρός ( + ). Με κοινή αρχή (κέντρο) τη διοίκηση της ΟΝΝΕΔ πρέπει να παράγουν αποτελέσματα και ιδέες, να αντιμετωπίζουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις στο κόμμα και στην κοινωνία. Η διοίκηση πρέπει να παρέχει το πλαίσιο εργασίας και τις κατάλληλες συνθήκες και θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τα απλά μέλη, για να επεξεργάζεται πολιτικά τις ιδέες και τα αποτελέσματα των δράσεων των διαφορετικών αξόνων. Τα πεδία μεταξύ των αξόνων του σταυρού αποτελούν κοινά πεδία τα οποία θα πρέπει να τέμνονται προκειμένου οι τέσσερις άξονες να μη λειτουργούν ανεξάρτητα αλλά να υπάρχει αλληλεπίδραση και από κοινού προσπάθεια. Η ανάλυση των 4 αξόνων θα παρουσιαστεί αναλυτικά στο www.kostasxatzis.gr.

Του
ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗ,
πολιτικού επιστήμονα, υποψηφίου προέδρου ΟΝΝΕΔ

***

Μια νέα εποχή αρχίζει για την ΟΝΝΕΔ

Η ΟΝΝΕΔ βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη για αυτήν διαδικασία, την εκλογή του προέδρου της από τη βάση. Η διαδικασία αυτή, αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί πρώτο δείγμα της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει μια κοινωνικά ενεργή πολιτική νεολαία. Ανεξαρτήτως του ποιος τελικά θα εκλεγεί στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ, μεγάλος κερδισμένος είναι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της ενότητας της παράταξης, αλλά και η μετάβασή της σε μια νέα εποχή που η συμμετοχή όλων των νέων στην καθημερινή λειτουργία της νεολαίας μας θα αποτελεί όχι ζητούμενο, αλλά πραγματικότητα.
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη για όλους όσοι απαρτίζουμε την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή η συμμετοχή μας στη διαδικασία αυτή. Ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός, η διασφάλιση της εύκολης πρόσβασης στα εκλογικά κέντρα των νέων, μέσω της τοποθέτησης όσο το δυνατόν περισσότερων εκλογικών τμημάτων ανά τη χώρα, ώστε να φανεί η πραγματική δυναμική της
ΟΝΝΕΔ μέσω της αυξημένης συμμετοχής. Αφετέρου, η διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας όχι μόνο ως προς το εσωτερικό της παράταξης, αλλά και ως προς τους τρίτους, καθώς η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται ότι είναι.
Η εμπειρία που θα αποκτηθεί από την επερχόμενη διαδικασία σαφώς και θα αποτελέσει οδηγό για το μέλλον, που θα βοηθήσει στη βελτίωση των διαδικασιών και -γιατί όχι;- ακόμα και στην περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησή τους. Διάχυτη είναι η άποψη πως η παρούσα γενιά ΟΝΝΕΔιτών ανοίγει έναν νέο δρόμο, βγαίνει για άλλη μία φορά μπροστά, πρωτοπόρα, όπως πάντα, και πως το παράδειγμά της σύντομα θα ακολουθήσουν οι νεολαίες και άλλων πολιτικών κομμάτων. Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω όλους τους νέους να προσέλθουν στις 18 Απριλίου στις κάλπες και να δώσουν δυναμική απάντηση σε όσους προβάλλουν τη στρεβλή εικόνα πως η νεολαία αδιαφορεί για την πολιτική.

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΥΤΖΑ,
προέδρου Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ

***

Η δική μας γενιά
καλείται να πληρώσει για τα λάθη της προηγούμενης

Ένα από τα βασικότερα πολιτικά θέματα που τίθενται στο τραπέζι στις μέρες μας είναι ο εξορθολογισμός του Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα δώσει ανάσα σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Δυστυχώς σήμερα η δική μας γενιά καλείται να πληρώσει για τα λάθη της προηγούμενης. Εμείς στην Κίνηση Ανανέωσης, νέοι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες και αναχρονιστικά στερεότυπα, εκφραστές της φιλελεύθερης νεολαίας, δεν θέλουμε να δούμε τη γενιά μας να θυσιάζεται στον βωμό της ανευθυνότητας και της σπατάλης, της αρπαχτής και του λαϊκισμού που χαρακτήριζαν τις τελευταίες δεκαετίες την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να δούμε τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων να συνθλίβονται από την κρίση.
Η ΟΝΝΕΔ, προσβλέποντας στο μέλλον, οφείλει να καταθέσει τις δικές τις προτάσεις και να πρωτοστατήσει σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.
Ως Κίνηση Ανανέωσης προτείνουμε τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να μην είναι ζημιογόνα, καθώς και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους. Θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Επιτακτική είναι, επίσης, η επανεξέταση και η θέσπιση αυστηρών κριτηρίων και αδιάβλητων διαδικασιών για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Θεωρούμε απαράδεκτη την ανεξέλεγκτη συνταγογραφία και φαρμακευτική δαπάνη και αντιτασσόμαστε κατηγορηματικά στην ταύτιση του λαϊκισμού με την απόλυτη αδιαφορία για τη νέα γενιά, που επιχειρείται συχνά.
Το Ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που πρωτίστως επηρεάζει τους νέους καθώς κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές τους συνθήκες. Στην Κίνηση Ανανέωσης είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: εργασιακό καθεστώς που θα δίνει τα περιθώρια στους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματά τους.

Του
ΒΑΣΙΛΗ – ΦΟΙΒΟΥ ΑΞΙΩΤΗ
πολιτικού μηχανικού, υποψηφίου προέδρου ΟΝΝΕΔ

***


Σχολιάστε εδώ