Στα… σκαριά εφʼ όλης της ύλης διάλογος με κύριο μενού το Αιγαίο!

Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στην Άγκυρα ο Δημήτρης Δρούτσας με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμπντουλάχ Γκιουλ και πρωτίστως με το «μεγάλο γεράκι», τον Αχμέτ Νταβούτογλου;
Είναι άλλωστε εξαιρετικό γεγονός να δέχεται για συνομιλίες ο τούρκος πρωθυπουργός έναν αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών από άποψη εθιμοτυπίας και αυτό ακριβώς το γεγονός κατά πολλούς σηματοδοτεί το ενδεχόμενο παρασκηνιακά, μέσα από αυτές τις συνομιλίες, να δρομολογούνται «οδυνηροί συμβιβασμοί» στα εθνικά θέματα και πρωτίστως στο Αιγαίο.
Άλλωστε το όλο ταξίδι του κ. Δρούτσα στην Τουρκία ήταν φορτισμένο, έστω και συμβολικά, με όλες τις τουρκικές μονομερείς διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και με τις αδιάλλακτες διχοτομικές θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του κ. Δρούτσα και τις ώρες που συναντούσε στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και παραμονή της συνάντησής τους στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με συνέντευξή του στο «Βήμα» κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Τουρκία δεν αφίσταται καμίας εκ των μονομερών διεκδικήσεών της και ότι όλες οι διεκδικήσεις της στο υπάρχον καθεστώς του Αιγαίου είναι επίκαιρες και
επί τάπητος.
Ο κ. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ότι τα τουρκικά πλοία που αλωνίζουν στη Ραφήνα δεν διαπράττουν τίποτα το εκτός διεθνούς δικαίου και ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι πολλές και ουσιαστικές και δεν είναι μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
Πρακτικά, όπως δείχνουν τα πράγματα, η Ελλάδα μπαίνει σε μια διαδικασία για έναν εντατικό, συνεχή και εφ’ όλης της ύλης διάλογο πλέον με την Τουρκία και στο βάθος όλου αυτού του εγχειρήματος υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Με τη διήμερη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών οριστικοποιήθηκε η έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου για συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι εξελίξεις και στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών φαίνεται ότι θα τρέξουν γρήγορα, καθώς και η επίσκεψη Ερντογάν στην
Αθήνα επισπεύστηκε (αρχικά είχε προγραμματιστεί για τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου και θα γίνει στα μέσα Μαΐου) και συμφωνήθηκε να συνέλθει και να συνεδριάσει πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα το Συμβούλιο Υψηλής Συνεργασίας, αλλά και να πραγματοποιηθεί ένας ακόμα γύρος διερευνητικών επαφών (ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών) πριν από το ταξίδι στην Ελλάδα του τούρκου πρωθυπουργού.
Έμπειροι διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Ελλάδα τόνιζαν πως όλες αυτές οι εξελίξεις και σε συνδυασμό με το νέο πακέτο ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που συμφωνήθηκε ανάμεσα στους κ. Νταβούτογλου και Δρούτσα, σηματοδοτούν την έναρξη ενός απευθείας και εφ’ όλης της ύλης διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με κύριο μενού το Αιγαίο.
Επεσήμαιναν μάλιστα πως μια τέτοια εξέλιξη είναι παρακινδυνευμένη και εμπεριέχει πολλά ρίσκα για την Ελλάδα ειδικά σ’ αυτήν τη συγκυρία, καθώς η χώρα μας προσέρχεται σε αυτήν τη διαδικασία οικονομικά εξασθενημένη και δεχόμενη πανταχόθεν πιέσεις για τα οικονομικά της, σε αντίθεση με την Τουρκία που προσέρχεται ενισχυμένη και ενδυναμωμένη. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα αναρωτιόντουσαν «πού το πάει και τι επιδιώκει υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Γ. Παπανδρέου» και πρόσθεταν πως «δεν είναι δυνατόν κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς για την Ελλάδα συνθήκες να ανοίξει συζήτηση για όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου».
Πάντως, παίζοντας και το χαρτί της «καλής διάθεσης» και οι δύο πλευρές, μετά από μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο και αμφισβήτησης του καθεστώτος του από την Τουρκία με τις προκλητικές κινήσεις στη θάλασσα και τον αέρα του Αιγαίου, «έστρωσαν» με νέα ΜΟΕ την άφιξη Ερντογάν στην
Αθήνα. Πρόκειται για ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί ξανά, μικρής σημασίας μπροστά στα ελληνοτουρκικά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ