Ποιοι διεκδικούν το χρίσμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις περιφέρειες

Έτσι γίνονται το… μήλον της Έριδος για όσους επιθυμούν να τις διεκδικήσουν. Ας δούμε ποιοι από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι αυτοί και τι πιθανότητες έχουν:

• Στην Αττική από το ΠΑΣΟΚ διεκδικητές του χρίσματος είναι ο Γιάννης Σγουρός, επιτυχημένος νομάρχης Αθηνών, ο Γ. Μίχας, νομάρχης Πειραιά, ο Β. Οικονόμου, βουλευτής Αττικής, ο Κ. Ασκούνης δήμαρχος Καλλιθέας, και η Φ. Γεννηματά, υφυπουργός Υγείας.

Το προβάδισμα έχει ο Γ. Σγουρός, που πάντως φέρεται αποφασισμένος να κατέβει, αλλά δυνατά θα μπει στη διεκδίκηση και ο Κ. Ασκούνης. Ο Γ. Μίχας θα περιμένει τον «Καλλικράτη» γιατί μάλλον… κοιτάζει κι αλλού.

Να σημειώσουμε ότι η Φώφη Γεννηματά δεν έχει συνταγματικό κώλυμα και ως εκ τούτου δεν προβληματίζει η υποψηφιότητά της. Αν και μάλλον δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε στην περιφέρεια, αλλά στον Δήμο Αθηναίων…

Από τη ΝΔ θα κονταροχτυπηθούν οι Β. Μεϊμαράκης και Άρης Σπηλιωτόπουλος, με τρίτο διεκδικητή τον νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρή. Ας κρατήσουμε όμως στα υπόψη και το όνομα του Σταύρου Δήμα…

• Στην Κεντρική Μακεδονία ο Π. Ψωμιάδης (νομάρχης Θεσσαλονίκης) θα πάρει άνετα το χρίσμα, γιατί δεν τον αμφισβητεί κανένας, ενώ από το ΠΑΣΟΚ, που δεν πολυενδιαφέρεται γιατί θεωρεί χαμένο το… παιγνίδι, υποψήφιος θα είναι ένας εκ των Κ. Παπαδόπουλου (τ. νομάρχης Θεσσαλονίκης), Σ. Βούγια (υφυπουργός) και Άκη Τσοχατζόπουλου (πρώην υπουργός).

• Στη Δυτική Ελλάδα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν οι Θ. Σώκος (νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας), Γ. Ζαφειρόπουλος (τ. βουλευτής Ηλείας) και Δ. Κατσικόπουλος (νομάρχης Αχαΐας), ο οποίος όμως έχει στραμμένο το βλέμμα του και προς τον δήμο. Στην περίπτωση αυτή την υποψηφιότητα θα διεκδικήσει και ο δήμαρχος Πατρέων Α. Φούρας.

Η ΝΔ προσανατολίζεται στον Ν. Νικολόπουλο (τ. βουλευτής).

• Στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ θα πάρει σίγουρα την περιφέρεια, γιʼ αυτό η ΝΔ δεν ασχολείται. Πιθανότερος υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης (φωτό αριστερά) που τον στηρίζει όλη η Κρήτη, ενώ στους διεκδικητές συγκαταλέγονται η Ε. Σχοιναράκη (νομός Ηρακλείου) και ο Στ. Αρναουτάκης (υφυπουργός).

• Στη Θεσσαλία το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο περιφερειάρχης Αττικής Ηλ. Λιακόπουλος (φωτό δεξιά) που θεωρείται επικρατέστερος γιατί έχει εμπειρία, αλλά και την εμπιστοσύνη των Γ. Παπανδρέου – Γ. Ραγκούση, και οι Β. Έξαρχος (βουλευτής Λάρισας), Ε. Νασιώκας (βουλευτής Λάρισας), Σ. Μερεντίτης (βουλευτής Τρικάλων) και Α. Πατόλιας (νομάρχης Μαγνησίας).

Από τη ΝΔ το χρίσμα διεκδικούν οι Κ. Τζανακούλης (δήμαρχος Λάρισας), Ηλ. Βλαχογιάννης (νομάρχης), Κ. Αγοραστός (τ. βουλευτής) και ο τ. υφυπουργός Θ. Νάκος.

• Στην Πελοπόννησο το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ (που πάντως θεωρεί την περιφέρεια αυτή χαμένη γιατί υπερτερεί η ΝΔ αισθητά), διεκδικούν οι Αλ. Πνευματικός (δήμαρχος Κορίνθου), Γ. Κανελλόπουλος (γ.γ. υπουργείου Γεωργίας) και Ροβ. Σπυρόπουλος (γ.γ. υπουργείου Εργασίας).

Η ΝΔ θα κατεβάσει έναν εκ των Δ. Δράκου (νομάρχης Μεσσηνίας) και Ι. Μανώλη (τ. βουλευτής).

• Στην Ήπειρο το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσουν ο βουλευτής Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Αργύρης, ο βουλευτής Πρέβεζας Β. Παπαχρήστος και ο νομάρχης Πρέβεζας Β. Ιωάννου που ανήκει στον ΣΥΝ.

Η ΝΔ προσανατολίζεται στον νομάρχη Ιωαννίνων Α. Καχριμάνη.

• Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη επικρατέστερος υποψήφιος περιφερειάρχης από το ΠΑΣΟΚ είναι ο Ν. Ζαμπουνίδης (νομάρχης Έβρου – πρώην βουλευτής) και έτερος διεκδικητής ο νομάρχης Ροδόπης Αθ. Γιαννακίδης.

Στη ΝΔ διεκδικητές του χρίσματος είναι ο υπερνομάρχης Κ. Τάτσης, και οι τοπικοί νομάρχες Θ. Καλιοντζής, Κ. Σμοϊρίδης και Γ. Παυλίδης.

• Στη Δυτική Μακεδονία ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ο επικρατέστερος να πάρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν οι βουλευτές Γ. Βλαντής και Λ. Λωτίδης.

Επικρατέστερος από τη ΝΔ ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δάκης.

• Στο Νότιο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει τον Γ. Μαχαιρίδη (νομάρχη Δωδεκανήσων) ή τον Δ. Μπάιλα (νομάρχη Κυκλάδων) με επικρατέστερο τον πρώτο.

Η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από τον τέως βουλευτή Δ. Χατζηευθυμίου.

• Στο Βόρειο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα κατεβάσει τον δήμαρχο Μυτιλήνης Θ. Γιακαλή, ενώ η ΝΔ τον νομάρχη Π. Βογιατζή.

• Στη Στερεά Ελλάδα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν ο Κλ. Περγαντάς (νομάρχης Βοιωτίας) και ο Θ. Μπουραντάς (νομάρχης Εύβοιας). Στελέχη του Κινήματος πιστεύουν ότι επικρατέστερος για να πάρει το χρίσμα και να κερδίσει την περιφέρεια είναι ο Κ. Περγαντάς.

Ωστόσο ο υποψήφιος της ΝΔ, ο επιτυχημένος νομάρχης Φθιώτιδας Αθ. Χειμάρας, που είναι και πρώην βουλευτής, δεν πρέπει να θεωρηθεί εύκολος αντίπαλος. Είναι ικανός να κάνει την έκπληξη και να φέρει τα πάνω κάτω!

• Στα Ιόνια νησιά από πλευράς ΠΑΣΟΚ το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν και ακούγεται το όνομα του Σκληρού από τη Λευκάδα.

Από τη ΝΔ όμως το χρίσμα θα διεκδικήσουν ο νομάρχης Ζακύνθου Δ. Γάσπαρος, ο πρώην βουλευτής Λευκάδας Ξενοφών Βεργίνης, ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας Σπύρος Σπύρου, ενώ ακούγεται και το όνομα του τέως βουλευτή Κεφαλληνίας Πέτρου Αλιβιζάτου.


Σχολιάστε εδώ