Πλίνθοι και κέραμοι…

Στα μέσα της εβδομάδας έφθασε στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, να συνδράμει το υπουργείο Οικονομικών σε θέματα περιστολής των δαπανών και φορολογίας. Ωστόσο, μετά την εμπλοκή του Οργανισμού στον μηχανισμό βοήθειας είναι πολύ πιθανόν οι συνομιλίες να επεκτάθηκαν και σε θέματα δανεισμού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στη χώρα μας αντιπροσωπεία στελεχών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι θα ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και γενικότερα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη και πιο κρίσιμη άφιξη έχει προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 5 και 15 Μαΐου, όταν κλιμάκιο της Κομισιόν θα κάνει τον τελικό έλεγχο και στη συνέχεια θα συντάξει την καθιερωμένη έκθεση. Η οποία, πέρα από τις διαπιστώσεις για την πορεία των βασικών μεγεθών, θα περιλαμβάνει και τις εαρινές προβλέψεις για τις προοπτικές της οικονομίας. Η έκθεση κρίνεται καθοριστική, αφού από τις διαπιστώσεις της Κομισιόν θα εξαρτηθεί και το αν η κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει και νέα μέτρα στον τομέα περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων.
Έστρωσαν χαλί…
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών εκτιμούν ότι μια θετική έκθεση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα spreads, τα οποία τις αμέσως προηγούμενες ημέρες έκαναν «ράλι» ανόδου, ξεπερνώντας ακόμη και τις 400 μονάδες, καταγράφοντας τιμές ρεκόρ. Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν φήμες και ανώνυμες δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η Ελλάδα σκοπεύει να διαπραγματευθεί εκ νέου τη συμφωνία για την οικονομική στήριξη, με στόχο να αποκλείσει την εμπλοκή του ΔΝΤ. Η άνοδος των spreads υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου να διαψεύσει τις σχετικές φήμες, τονίζοντας επιπλέον ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο κανείς από την κυβέρνηση δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις για το αν υπήρξαν πράγματι τέτοιες δηλώσεις και ποιος ήταν ο κυβερνητικός αξιωματούχος που προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Εκτιμούν απλώς, ή καλύτερα ελπίζουν, ότι στις αρχές του καλοκαιριού τα spreads θα υποχωρήσουν και θα κινούνται στο ύψος του 2,5%. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν σκληρή κριτική κάνοντας λόγο για κακούς χειρισμούς που… έστρωσαν το χαλί στους κερδοσκόπους. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεραμύνθηκε της σημασίας της συμφωνίας για την οικονομική στήριξη και κάλεσε τους υπουργούς να μην ασχολούνται με φήμες και να επικεντρωθούν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα ζήτησε την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι εντελώς διαφορετικό. Αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης κι άλλοι περισσότερο απαισιόδοξοι προβλέπουν ακόμη και χρεοκοπία.
Αλλάζουν όλα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο στην πτώση των επιτοκίων θα παίξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα συμβάλουν στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Στις προτεραιότητες οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή. Εξάλλου τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν τόσο το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό όσο και το Σχέδιο «Καλλικράτης», με το οποίο καθιερώνεται νέα δομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Ασφαλιστικό προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2018 οι συντάξεις θα προσδιορίζονται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας 10ετίας και από το 2025 σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου. Αντιδράσεις αναμένονται και για τον «Καλλικράτη», με τον οποίο συγχωνεύονται δήμοι και «καταργούνται» οι νομαρχίες. Ταυτόχρονα, και στην προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πώληση (εκποίηση) των δημόσιων οργανισμών που έχουν απομείνει στα χέρια της.
Τριβές
ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Συνέδριο και η ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά ζητήματα που είτε αποτελούν «προίκα» από την προηγούμενη πενταετία είτε προκύπτουν λόγω των αλλαγών που προωθούνται στο Καταστατικό. Πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις (όχι μόνο από την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη) στην πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να μειώσει τον αριθμό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και να διορίζει προσωπικά ο ίδιος το 50% των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Τον κατηγορούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να αποκτήσει τον (ασφυκτικό) έλεγχο του κόμματος. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε και θα καταγραφεί το κλίμα σύγκρουσης που εξελίσσεται στο παρασκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Άλυτες οι διαφορές
Η ΠΛΗΡΗΣ διάσταση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιβεβαιώθηκε και κατά την επίσκεψη εργασίας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα. Ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η μοναδική προς επίλυση διαφορά αφορά την υφαλοκρηπίδα, η τουρκική υποστηρίζει ότι δεν είναι η μόνη, θέτοντας ταυτόχρονα και άλλα ζητήματα. Παραμονές της επίσκεψης, πολεμικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας επιδόθηκαν στο… σύνηθες σπορ της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου. Μέσα στον Μάιο θα έρθει στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν.


Σχολιάστε εδώ