Ο Χριστόφιας θέλει τον Παπανδρέου για να στηρίξει τη λύση με εκ περιτροπής Προεδρία!

Όμως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν αρνητικός. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης υποστήριξε με παρέμβασή του ότι με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα η Κύπρος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε καταστροφικές ατραπούς.
Θέλει να αποκλείσει τον Λυσσαρίδη
Η τοποθέτηση Λυσσαρίδη προσλαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, διότι γίνεται λίγες μόνο μέρες πριν από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο Γιώργου Παπανδρέου, αύριο Δευτέρα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει να κερδίσει νομιμοποίηση και στήριξη από τον έλληνα πρωθυπουργό σε μια περίοδο κατά την
οποία οι χειρισμοί του δεν απολαμβάνουν την υποστήριξη των κομμάτων και της πλειοψηφίας του λαού, αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πέραν του 77% είναι αντίθετος με την εκ περιτροπής Προεδρία. Σε μια κίνηση που στόχο έχει να αποκλείσει κυρίως όσους διαφωνούν μαζί του, και ειδικότερα τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ο Δημήτρης Χριστόφιας προσανατολιζόταν να καλέσει τους αρχηγούς και μόνο των κομμάτων σε συνεδρίαση με τον Γ. Παπανδρέου αντί το Εθνικό Συμβούλιο. Φλέγοντα θέματα άμεσης αντιμετώπισης είναι η υπόθεση του «απευθείας εμπορίου» και η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης), καθώς και το ενδεχόμενο εκλογής του Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις συνομιλίες.
Διαφορές με τον ΔΗΣΥ
Στο Εθνικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης υπήρξαν και έντονες στιγμές μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας. Ο κ. Αναστασιάδης ζητά να μάθει ποιες αρμοδιότητες θα έχει ο Πρόεδρος. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θεωρεί ότι εάν οι εξουσίες του Προέδρου είναι περιορισμένες και τυπικές και αν η εκτελεστική εξουσία διενεργείται διαφορετικά από ό,τι σήμερα, δηλαδή στη βάση ενός προεδρικού συστήματος, θα μπορούσε ο ΔΗΣΥ να συζητήσει το θέμα. Στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να είναι έτοιμος να δεχθεί την εκ περιτροπής Προεδρία, εάν ο Πρόεδρος θα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα στην Κύπρο και ειδικότερα η εκτελεστική εξουσία.
Ο Ταλάτ θέλει αντάλλαγμα
Από την άλλη, ο κ. Ταλάτ σκληραίνει τη στάση του και για να δεχθεί την τουρκική θέση της εκ περιτροπής Προεδρίας που πρόσφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θέτει όρους που προδιαγράφουν τον συνομοσπονδιακό χαρακτήρα του πολιτειακού συστήματος, όπως η αξίωσή του η κυπριακή Πολιτεία να έχει δύο πηγές εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ