Νέα απεργία στις 22 του μήνα από την ΑΔΕΔΥ

Με απεργία στον δημόσιο τομέα στις 22 Απριλίου (με διαπαραταξιακή απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ), με τη ΓΣΕΕ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κήρυξης κοινής απεργιακής κινητοποίησης με τους δημοσίους υπαλλήλους, και με το ΠΑΜΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση να προειδοποιούν για καθημερινές κινητοποίησης, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια (χωριστά, φυσικά, η κάθε παράταξη) θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, κατά το οποίο θα επιχειρήσει να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί.

Στη διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή, η συνδικαλιστική ηγεσία (Σπ. Παπασπύρος, Ηλ. Ηλιόπουλος, Ηλ. Βρεττάκος και Δημ. Αγκαβανάκης) εισέπραξε πρωτοφανή οργή και πίεση από τα συνδικαλιστικά στελέχη της οργάνωσης, για άμεσες δυναμικές αντιδράσεις, με στόχο να ματαιωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι εκτός από την περικοπή αποδοχών και επιδομάτων περιλαμβάνουν μαζικές απολύσεις, σάρωμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών κ.λπ.

Για ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα μίλησε το σύνολο των συνδικαλιστών κάθε πολιτικής απόχρωσης, φαίνεται όμως ότι το ρήγμα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ/ΔΥ βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς οι επικεφαλής της παράταξης σε κάθε τομέα του Δημοσίου υπογραμμίζουν και προειδοποιούν ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, μέχρις ότου αλλάξει προσανατολισμό η κυβερνητική πολιτική. Η μετωπική σύγκρουση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚ/ΔΥ με το κυβερνών κόμμα στο οποίο πρόσκεινται είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει, γιατί οι διαφοροποιήσεις είναι πια ιδεολογικού χαρακτήρα και όχι τακτικών επιλογών.

Και στη ΓΣΕΕ όμως φαίνεται να έχουν αγριέψει τα πράγματα. Στη συνεδρίαση της διοίκησης που προήλθε από το 34ο Συνέδριο και είχε σκοπό τη συγκρότηση σε σώμα της νέας ηγεσίας (Εκτελεστική Επιτροπή – προεδρείο), ο επανεκλεγείς ως πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος απηύθυνε μήνυμα-προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, σύμφωνα με το οποίο θα δουν απεργιακές κινητοποιήσεις που δεν τις έχουν ξαναζήσει. Εν όψει του ασφαλιστικού νομοσχεδίου κ. Παναγόπουλος υπενθύμισε τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του 2001, που είχαν αποτέλεσμα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω το λεγόμενο «νομοσχέδιο Γιαννίτση».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, επικαλούμενος το καταστατικό που ορίζει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του νέου προεδρείου, απέρριψε πρόταση του επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γιώργου Πέρρου, να προχωρήσει και ο ιδιωτικός τομέας σε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου, διάστημα κατά το οποίο έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις οργανώσεις όπου πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ. Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος, με την ίδια δικαιολογία, απέρριψε και πρόταση του επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης Γιώργου Γαβρίλη για κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα που θα απεργήσει ο δημόσιος τομέας (22 Απριλίου).

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Γιώργος Τσαλικάκης, χωρίς να απορρίπτει την ιδέα της απεργιακής κινητοποίησης, τάχθηκε υπέρ της αναζήτησης και άλλων μορφών δράσης και κινητοποιήσεων.

Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ παραπέμφθηκαν στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, που εξουσιοδοτήθηκε να λάβει τις σχετικές αποφάσεις (σ.σ.: αν τελικώς αποτύχουν οι συζητήσεις για γενική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τότε η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει σε 24ωρη μέσα στον Μάιο).


Σχολιάστε εδώ