«Μύλος» η κατάσταση στον ΣΥΝ

Ένα δίμηνο εσωκομματικής εσωστρέφειας περιμένει τον ΣΥΝ, αφού μέχρι τις αρχές Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, οι -αρκετές είναι αλήθεια- εσωκομματικές τάσεις θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο που θα προκύψει μετά το συνέδριο.
Τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΝ έχουν περιπλακεί αρκετά μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπου διαφάνηκε η διάσπαση του πανίσχυρου και πλειοψηφικού Αριστερού Ρεύματος το οποίο στηρίζει τον Α. Τσίπρα, αλλά και το χάος που χωρίζει την Ανανεωτική Πτέρυγα από τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η ομολογία του ίδιου του Α. Τσίπρα (συνέντευξη στη «Real News») ότι δέχεται από διάφορες πλευρές εισηγήσεις για διάσπαση του κόμματος και η απάντηση του Σ. Λυκούδη (συνέντευξη στο Κανάλι 1) ότι σήμερα στον ΣΥΝ κανένας δεν ξέρει με ποιον είναι και ποιον έχει απέναντι.
Όλο το επόμενο διάστημα μέχρι το έκτακτο συνέδριο το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί εκ των πραγμάτων εκτός επικαιρότητας αφού όλη η μάχη θα αφορά την επικράτηση στο εσωτερικό του ΣΥΝ και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και περισσότερο απουσιάζει από τη ρητορική των στελεχών του ΣΥΝ. Ήδη οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για την οργανωτική μετεξέλιξή του έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί και πλέον γίνεται λόγος για μια απλή πολιτική συμμαχία, ενώ σταθερά η Ανανεωτική Πτέρυγα ζητάει να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο χαρακτηρίζει «αριστερίστικο μόρφωμα» που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του κόμματος.
Όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τα -δαιδαλώδη- εσωκομματικά πράγματα του ΣΥΝ κατατείνουν στο ότι ο Α. Τσίπρας με την επιμονή του να γίνει έκτακτο συνέδριο -μετά τέσσερις προσπάθειες πέρασε τη θέση του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή- επιδιώκει να εδραιώσει την «αυτόνομη» ηγετική του παρουσία πλαισιωμένος από στελέχη της δικής του λογικής και -γιατί όχι- και της δικής του ηλικίας. Όλον αυτόν τον καιρό -μετά την αποχώρηση Αλαβάνου- είδε ότι είναι όμηρος των εσωκομματικών τάσεων, χωρίς τη γνώμη των οποίων δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό βήμα. Μάλιστα βαρύ ήταν το πάτημα των «ελεφάντων» του Αριστερού Ρεύματος το οποίο στήριξε όχι μόνο την εκλογή του, αλλά και τα πρώτα βήματα της προεδρίας του. Η διάσπαση του Αριστερού Ρεύματος, όπως εκφράστηκε με την κατάθεση των «προτάσεων Λαφαζάνη» στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, θεωρείται από στελέχη που κινούνται στον ηγετικό πυρήνα ως ευκαιρία για την ανάδειξη, μετά το συνέδριο, μιας νέας πλειοψηφίας που δεν θα κουβαλάει τα βαρίδια των καθιερωμένων και πανίσχυρων σήμερα εσωκομματικών τάσεων, αλλά θα χαράξει μια νέα πορεία για το κόμμα.
Την ίδια στιγμή οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Ανανεωτικής Πτέρυγας δείχνουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΝ με την αποχώρησή τους από το κόμμα, εάν το συνέδριο αποφασίσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του ΣΥΝ. Στελέχη της κίνησης σημειώνουν τη μείωση του ενδιαφέροντος που δείχνει η ηγεσία του ΣΥΝ για τον ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστούν ότι μπορεί να βρουν μετά το συνέδριο έναν δρόμο συνεννόησης με τον Α. Τσίπρα στην κατεύθυνση να ξαναβρεί το κόμμα τα ιδρυτικά του χαρακτηριστικά, που με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ «θόλωσαν» και δημιούργησαν υπαρξιακά ερωτήματα σε ψηφοφόρους που ιστορικά εμπιστεύονταν την ανανεωτική Αριστερά.


Σχολιάστε εδώ