ΜΙΖΕΡΗ ΚΑΙ… ΠΑΡΑΦΩΝΗ Η ΝΤΟΡΑ!

Πράγματι, η απόφαση της Ντ. Μπακογιάννη να μην παραστεί στη σημερινή σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ, με το επιχείρημα ότι… δεν θέλει να γίνει μέρος της εσωστρέφειας λόγω των κρίσιμων στιγμών που περνά η ελληνική οικονομία, μόνο… καγχασμό και ανέκδοτα προκάλεσε. Δεν έπεισε ούτε τους πολιτικούς της φίλους, όσους εν πάση περιπτώσει της έχουν απομείνει. Εκτός κι αν κάποιος πειστεί ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων τα κόμματα… παύουν να λειτουργούν.

Στην ουσία, λένε νεοδημοκρατικά στελέχη, αυτό που ώθησε την Ντόρα στο να απουσιάσει απʼ την ΚΕ ήταν ο φόβος της ότι αφού στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης έκανε προτάσεις για τη δομή του κόμματος (π.χ. τη θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο), αν πήγαινε στην ΚΕ θα έπρεπε και να τις υποστηρίξει διατρέχοντας τον κίνδυνο να χάσει τις ψηφοφορίες και να υποστεί άλλη μια σοβαρή πολιτική, εσωκομματική ήττα.

Αλλά μέσα στο μεγάλο άγχος της και στο σαφέστατο έλλειμμα στρατηγικής που πλέον άπαντες της καταλογίζουν, διέπραξε και άλλα λάθη, τα οποία την έχουν οδηγήσει σε μια ιδιόμορφη εσωκομματική απομόνωση.

Για παράδειγμα, στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά άσκησε οξεία κριτική στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή (των οποίων βέβαια ήταν επιφανές στέλεχος και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής).

Αυτό την απομόνωσε απʼ το «καραμανλικό» στρατόπεδο, με στελέχη του οποίου είχε μέχρι τότε καλές σχέσεις.

Κι απʼ τη μεριά του ο Αντ. Σαμαράς, έξυπνα φερόμενος, τις τελευταίες ημέρες σταμάτησε την κριτική στις κυβερνήσεις Καραμανλή, ώστε να είναι ακόμα πιο βέβαιος ότι θα συσπειρώσει τους «καραμανλικούς» πέριξ της ηγετικής του ομάδας.

Για παράδειγμα, στην ομιλία του στην Κοζάνη την Παρασκευή ήταν οξύτατος εναντίον της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, ενώ άφησε εκτός κάδρου κριτικής τις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Υπογράμμισε συγκεκριμένα:

«– Βέβαια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400!

– Το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας –μόλις πέρσι, το 2009– ήταν 4,6%. Και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 6%.

– Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, και με απόλυτη ευθύνη του, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

– Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξαιτίας του, όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.

– ʽʽΒαθιά λαρύγγιαʼʼ, που αναζητούνται μέσα στην κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί Νέας Δημοκρατίας.

– Απίστευτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που παρομοίαζαν την ελληνική οικονομία με τον… ʽʽΤιτανικόʼʼ, κι ύστερα έβγαινε η κυβέρνηση να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια, όλα αυτά τα ανεπανάληπτα έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. Όχι επί Νέας Δημοκρατίας.

Επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μας, ο Κ. Καραμανλής τελικά θα είναι παρών στη σημερινή σύνοδο της ΚΕ. Και σε κάθε περίπτωση, το σταμάτημα της κριτικής προς τις κυβερνήσεις Καραμανλή αποδείχτηκε ευφυής κίνηση…

Πού το πάει η Ντόρα;

Στο ερώτημα πού –τελικά– το πάει η Ντ. Μπακογιάννη, στελέχη τα οποία ακόμα τη στηρίζουν τονίζουν:

• Δεν προτίθεται να φύγει απʼ το κόμμα.

• Θα μείνει και θα συνεχίσει αυτόν τον ιδιόμορφο «κλεφτοπόλεμο» χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

• Επενδύει σε αποτυχία του Αντ. Σαμαρά στο πρώτο σοβαρό τεστ που θα αντιμετωπίσει ως αρχηγός της ΝΔ, δηλαδή στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη, τις οποίες θεωρεί ορόσημο για τις παραπέρα κινήσεις της. Φαίνεται ωστόσο να μη συνυπολογίζει την ψήφο διαμαρτυρίας που εκ των πραγμάτων θα εισπράξει η κυβέρνηση…

• Ένας άλλος λόγος που την ωθεί στο να μην αποχωρήσει τώρα απʼ το κόμμα της είναι ότι αναμένει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις λόγω της οικονομικής κρίσης και των χειρισμών της κυβέρνησης. Και δεν αποκλείει ακόμα και λύσεις «οικουμενικές», οπότε θέλει ως στέλεχος ακόμα της ΝΔ να συμμετάσχει σε αυτές…

• Θέλει επίσης να δει τι θα γίνει στο συνέδριο του Ιουνίου κι αν ο Αντ. Σαμαράς θα μπορέσει να εδραιώσει την εσωκομματική του κυριαρχία…

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Διότι υπάρχει και η άλλη.

Αυτά δηλαδή που της καταλογίζουν ακόμα και στελέχη τα οποία τη στήριξαν στην εσωκομματική αναμέτρηση του περασμένου Νοέμβρη.

Και της καταλογίζουν:

– Έλλειμμα στοιχειώδους έστω στρατηγικής, πράγμα που την ωθεί απʼ το ένα λάθος στο άλλο.

– Απώλεια της παροιμιώδους ψυχραιμίας που πάντα διέκρινε τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη…

– Μικροψυχία, αφού δεν αναγνωρίζει στον νικητή της εσωκομματικής αναμέτρησης το δικαίωμα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόσο πολιτικές, όσο και σε πρόσωπα, για τις οποίες βέβαια και θα κριθεί.

– Όλα τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα να της έχουν πλέον απομείνει ελάχιστοι σύμμαχοι απʼ τη μεγάλη ομάδα που είχε κατά την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Και αυτό την ωθεί σε ακόμα μεγαλύτερα λάθη, ακόμα και σε τυχοδιωκτικές επιλογές…

Τελεσίγραφο Σαμαρά

Ο Αντ. Σαμαράς, διαπιστώνοντας τα απανωτά λάθη της Ντόρας, της έστειλε ένα αυστηρό τελεσίγραφο απʼ την Κοζάνη, την Παρασκευή.

Τόνισε συγκεκριμένα:

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης κρίσης που γνώρισε ο τόπος για μια γενιά τουλάχιστον. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια. Και τη στιγμή αυτή –τη στιγμή της υπέρτατης μάχης για τον τόπο– δεν συγχωρείται καμιά παραφωνία. Τελεία και παύλα.

Έχουμε, για το καλό του τόπου, πολλή δουλειά μπροστά μας, για να μας κρατάνε πίσω τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Άλλωστε, η δημοκρατική λειτουργία των κομματικών οργάνων, και μάλιστα της ΚΕ, δεν προσφέρεται ούτε για ανώφελες εσωστρεφείς κουβεντούλες ούτε ως ευκαιρία «νομής» κομματικής εξουσίας.

Εκτός αν κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια.

Τα ζητήματα αυτά έχουν λυθεί με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο, με την πρόσφατη πανηγυρική ετυμηγορία των 800.000 μελών του κόμματός μας.

Και η απόφαση αυτή είναι πανίσχυρη και αδιαπραγμάτευτη»!

Σημειώνεται ότι στελέχη του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ έχουν την άποψη ότι η ίδια η Ντ. Μπακογιάννη, με τις ατυχείς έως και τυχοδιωκτικές της κινήσεις, διευκολύνει αντικειμενικά τον Αντ. Σαμαρά. Ακόμα και για πιθανή διαγραφή της!

Εισηγούνται μάλιστα ότι η αποστολή τελεσιγράφων δεν αρκεί από μόνη της, απʼ τη στιγμή που όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πλέον η Ντόρα ροκανίζει σχεδόν καθημερινά το κόμμα της και μάλιστα σε μια κρισιμότατη περίοδο. Και προτείνουν να διαγραφεί στην επόμενη άστοχη και προκλητική της κίνηση…

Πότε θα γίνει;


Σχολιάστε εδώ