Η κυβερνητική ακράτεια λόγων κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ

Έχουμε να κάνουμε, με άλλα λόγια, με μαθητευόμενο μάγο που πειραματίζεται συνεχώς στο κεφάλι του κασσίδη… Το τραγικό και ακατανόητο είναι ότι εξακολουθούν να τον δοξάζουν τα πλείστα ΜΜΕ, συνεπικουρούμενα από αντιφατικές και εν μέρει τουλάχιστον περίεργες δημοσκοπήσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και η δυσμενέστατη για την Ελλάδα τελική της απόφαση –δυσμενέστατη για κάθε πολίτη που διαθέτει τον κοινό νου μόλις την πληροφορήθηκε– πανηγυρίστηκε δεόντως από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά εξωνημένα ΜΜΕ να καταφεύγουν σε προφορικούς και γραπτούς διθυράμβους. Η προσγείωση όμως υπήρξε, όπως ανέμεναν οι νουνεχείς παρατηρητές, ανώμαλη, όταν ανακοινώθηκε το επιτόκιο του αμέσως επόμενου δανεισμού. Ένα επιτόκιο που έτσουξε σφόδρα τους κυβερνώντες, οι οποίοι, παρά ταύτα και λόγω εσωτερικής καταναλώσεως, εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι… Ο ίδιος όμως ο πρωθυπουργός, ασυγκράτητα αισιόδοξος, είχε χαρακτηρίσει –και το επανέλαβε και την Τετάρτη– «ορόσημο» και «σαφέστατα μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας» τον περιβόητο και ατελέσφορο «μηχανισμό» που μας… πρόσφερε την 25η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ένωση! (Εν άλλοις λόγοις η κυρία Μέρκελ…)

Τη Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο, που συνήλθε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου –είτε κατόπιν προτροπής κάποιου συμβούλου του, το πιθανότερο, είτε αντιληφθείς ο ίδιος το τεράστιο φιάσκο του περιλάλητου «μηχανισμού» (που ισοδυναμεί με ΘΗΛΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)– είπε: «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για έναν μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βαν Ρόμπεϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, αλλά… χωρίς τον ξενοδόχο. Δηλαδή τα τσακάλια των λεγόμενων Οίκων Αξιολόγησης και τις καιροφυλακτούσες να δανείσουν με υπέρογκο επιτόκιο τράπεζες. Αποτέλεσμα να σκαρφαλώσουν τα spreads σε πάνω από 400 μονάδες βάσης!

Και μια διευκρίνηση, εν παρόδω: Οι περινούστατοι κυβερνητικοί παράγοντες μας έχουν φλομώσει με τους «κερδοσκόπους». Οι κερδοσκόποι με τα τοκογλυφικά τους επιτόκια είναι ο απόλυτος εχθρός – και… οφείλουμε να τον πολεμήσουμε αδυσώπητα! Έχουν δημιουργήσει έτσι την εντύπωση στον απλό κοσμάκη ότι οι κερδοσκόποι είναι μεμονωμένα άτομα. Ύπουλες και αιμοβόρες ύαινες έτοιμες να μας κατασπαράξουν. Αμ δε! Οι κερδοσκόποι δεν προσωποποιούνται. Είναι τα ευαγή ιδρύματα που λέγονται τράπεζες και βρίσκονται σε κάθε χώρα, μηδέ της δικής μας εξαιρουμένης. Αυτές κερδοσκοπούν ασύστολα.

Ο ευρωπαϊστής κ. Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ασυμφιλίωτος αντίπαλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα μπορούσε, κάνοντας μια εξαίρεση, να μας σώσει: Μαζί με τις δυνάμενες να δανείζονται με επιτόκιο μόλις 1% – 1,5% ευρωπαϊκές τράπεζες, να τροφοδοτούσε και το ελληνικό Δημόσιο με το ίδιο επιτόκιο. Αλλά αυτά είναι δυστυχώς όνειρα θερινής νυκτός. Πολύ περισσότερο αφού την Πέμπτη το βράδυ μας αιφνιδίασε τασσόμενος υπέρ του ΔΝΤ!

Επανέρχομαι στις νέες υπαναχωρήσεις του πρωθυπουργού. Μόλις ο άνθρωπος που κρατάει τις τύχες μας στα όντως στιβαρά του χέρια –στιβαρά, διότι, πλην ακατάσχετης ποδηλασίας, τέσσερις ώρες κωπηλασίας δεν είναι παίξε – γέλασε– συνειδητοποίησε τις αρνητικότατες επιπτώσεις των προαναφερθεισών δηλώσεών του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου της Μεγάλης Τρίτης, ανέκρουσε πρύμναν. Και δεν εννοώ φυσικά ότι επέστρεψε αμέσως από την Ύδρα στην Ερμιόνη κωπηλατώντας. Εννοώ προφανώς τη μεταφορική έννοια της έκφρασης «ανακρούω πρύμναν». «Με παρερμήνευσαν», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα. Και πρόσθεσε ότι δεν ομιλούσε για το παρόν αλλά για το μέλλον. Ποιο μέλλον άραγε; Το απώτατο; Και σαν να μην του έφτανε αυτό, αισθάνθηκε την ανάγκη να ψευσθεί απερίφραστα λέγοντας: «Δίχτυ ασφαλείας η συμφωνία. Να σταματήσει η ενασχόληση με φήμες». Μάλιστα «με φήμες»! Ώστε φήμες ήταν όσα είπε αυτοπροσώπως τη Μεγάλη Τρίτη;

Το αστείο και συνάμα εξοργιστικό είναι ότι ο άοσμος, άχρωμος και κρυανάλατος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Βαν Ρόμπεϊ ή Ρομπάι (ανάλογα με την προφορά του επωνύμου του) έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο ως άλλος μπαρμπα-ψεύτης του Καραγκιόζη: «Η Ελλάδα δεν ζήτησε με κανέναν τρόπο επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου»! Δεν παρέλειψε μάλιστα, αυτός ο… γνήσιος Ευρωπαίος να υπεραμυνθεί της ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «θα ήταν παράξενο να μη χρησιμοποιηθεί»!

Η κυβέρνηση παραπαίει εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες και επιδεινώνει κάθε μέρα και περισσότερο τη θέση της. Η χώρα βουλιάζει και οι πολίτες της είναι σε απόγνωση. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όταν ο Καραμανλής –με τα λάθη του, τις αβλεψίες του και τη ραθυμία του– εγκατέλειψε ουσιαστικά την πρωθυπουργία, τα spreads δεν ξεπερνούσαν τις 135 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη που αντιστοιχούν πλέον σε επιτόκιο δανεισμού άνω του 7,5%!

Εναλλακτική λύση υπάρχει; Τα περί «συγκυβέρνησης» που τσαμπουνάει ο προπετής, θρασύτατος και φαιδρεπίφαιδρος κ. Γιακουμάτος είναι για τα μπάζα. Όμως και ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει αρθεί ακόμα στο ύψος των περιστάσεων. Δεν του ζητάει κανείς να υπονομεύσει την κυβέρνηση. Αυτή αυτοϋπονομεύεται μόνη της. Του ζητάει να αρθρώσει δυναμικό πολιτικό λόγο που να δίνει ελπίδα στους Έλληνες και να τους προσφέρει εφικτό όραμα. Οι δι’ αντιπροσώπων δηλώσεις δεν μετράνε ποσώς! Ας μην εναποθέτει επίσης τα πάντα στο συνέδριο της ΝΔ. Και απέχει χρονικά πάρα πολύ και δεν δίνει άμεσες απαντήσεις στα φλέγοντα σημερινά προβλήματα της χώρας μας.


Σχολιάστε εδώ