Η Ελλάδα στο απόσπασμα

Δεν αποκλείεται αυτές τις ώρες ο Παπανδρέου να βρίσκεται πάνω από το τηλέφωνό του έτοιμος να ζητήσει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού και να ανοίξει την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μια νέα εποχή, σκοτεινή, ζοφερή και επικίνδυνη, αρχίζει για την Ελλάδα. Κι αν αυτό δεν συμβεί σήμερα, τώρα, θα επέλθει εντός ολίγου. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει προ πολλού…

Παίζοντας απεγνωσμένη άμυνα, η φλύαρη ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της λέγοντας, διά στόματος Παπακωνσταντίνου, ότι θα αντιμετωπίσει μόνη της το παγόβουνο που έρχεται κατά πάνω της, δηλαδή τον νέο δανεισμό στο τέλος του μηνός. Όμως τέτοιες δηλώσεις γίνονται για τα μάτια του κόσμου: Αν βγει στην αγορά για δάνειο, η Ελλάδα θα το πάρει με πανάκριβο, σφαγιαστικό επιτόκιο. Το αποτέλεσμα τραγικό. Και οι επιπτώσεις άμεσες: Όχι μόνο θα σφίξει ο βρόχος της αποπληρωμής, αλλά όπως δηλώνουν εκπρόσωποι ξένων οίκων, η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα θα επιφέρει νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Μ’ άλλα λόγια, θ’ ανοίξει νέα τρύπα στο καράβι που βουλιάζει…

Τι θα πράξει, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση; «Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται κανονικά», δήλωσε ο Παπακωνσταντίνου, απωθώντας το ενδεχόμενο να καταφύγει η Ελλάδα απευθείας στο ΝΔΤ. «Αυτό δεν είναι λύση», εξήγησε, «γιατί μπορεί να μας βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βλάψει την εικόνα της χώρας το να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο δεκανίκι»… Λόγια του αέρα, μετά συγχωρήσεως. Αν η Ελλάδα, όπως είπαμε, βγει μόνη της στις αγορές, θα πάρει δάνειο με υψηλό επιτόκιο και άμεσες επιπτώσεις. Αν τώρα επιλέξει την ενεργοποίηση του Μηχανισμού, αυτόματα πέφτει στην αγκαλιά του ΔΝΤ, διότι αυτό προβλέπει η περίφημη Συμφωνία των Βρυξελλών. Όπερ σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη… Και απ’ ό,τι όλα δείχνουν, οδηγείται στη Χάρυβδη του Μηχανισμού και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η γνωστή Goldman Sachs δεν τρέφει καμιά αμφιβολία: Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας στην Ευρώπη, ενημερώνοντας τους πελάτες της, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, γεγονός που ισοδυναμεί με παραπομπή της χώρας στο ΔΝΤ. Το τι σημαίνει αυτό θα το δούμε παρακάτω. Παρενθετικώς έχει σημασία να δούμε τι συμβαίνει με τον περιώνυμο Μηχανισμό και πώς χειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση: Σε μια αδιανόητη για πρωθυπουργό αποστροφή του λόγου του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου (τη Μεγάλη Τρίτη) αναφέρθηκε στις αδυναμίες του Μηχανισμού Στήριξης και είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας καλύτερος μηχανισμός σωτηρίας με βάση «την πρόταση των ευρωπαίων σοσιαλιστών». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ αυτήν την αποστροφή; Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του για «μεγάλη επιτυχία», βρήκε ψεγάδια στον Μηχανισμό; Ή μήπως το γεγονός ότι η πρόταση των σοσιαλιστών για «Ταμείο Αλληλοβοήθειας» ούτε καν απασχόλησε τη Σύνοδο των Βρυξελλών; Το αστείο και τραγικό συνάμα είναι ότι οι κυβερνώντες άρχισαν ένα κυνήγι μαγισσών για να βρουν τον «ανώνυμο αξιωματούχο» που μίλησε για επαναδιαγμάτευση της Συμφωνίας των Βρυξελλών, τη στιγμή που το θέμα το άνοιξε ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός! Γελοίες καταστάσεις, αλλά όχι πρωτόγνωρες για τη σημερινή κυβέρνηση: Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε πρώτος για ενδεχόμενη χρεωκοπία της χώρας, γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά… Ο υπουργός Οικονομικών παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό»… Ο ίδιος, εξυπνακίζοντας αφόρητα, υπέπεσε στην «κινεζική γκάφα», ο ίδιος κόβει και ράβει ακόμη εκείνο το φορολογικό νομοσχέδιο… Και, βέβαια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρώτος στο ΔΝΤ, το οποίο τώρα ξορκίζουν όλοι, καθώς και στο περίφημο πιστόλι που είχε δήθεν πάνω στο τραπέζι… Τέλος πάντων, άκρη δεν έχουν οι γελοιότητες και οι ερασιτεχνισμοί. Αλλά για να επανέλθουμε στο θέμα του Μηχανισμού, ανακύπτει ένα σοβαρό ζήτημα: Η Γερμανία αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε πιθανότητα για δάνειο με χαμηλό επιτόκιο (4-4,5%) στην Ελλάδα. Και επιμένει ότι δεν συντρέχουν οι όροι μη επαρκούς χρηματοδότησης, βάσει των οποίων ενεργοποιείται ο Μηχανισμός. Επομένως, προβάλλει σφόδρα πιθανό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στο σχετικό αίτημα της Ελλάδος και να μην ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός! Πιθανώς κάτι τέτοιο φοβάται ο Παπακωνσταντίνου και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα βγει μόνη της για δάνειο στις αγορές.

Είπαμε παραπάνω ότι η Goldman Sachs θεωρεί μονόδρομο την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό, και συνακόλουθα την παραπομπή της χώρας στο ΔΝΤ. Ας δούμε όμως τι σημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, ο εναγκαλισμός με το περιώνυμο Ταμείο: «Το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών στο κόστος εργασίας. Ίσως θεωρηθεί αναγκαία η περικοπή κατά 15-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, τα οποία θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα την ανεργία». («Βήμα» 9/4/2010).

Και η κοινωνία; Πώς αντιμετωπίζει τον καθημερινό καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων και δυσοίωνων προβλέψεων; Η έκδηλη ανησυχία δεν έχει μεταβληθεί ακόμη σε πανικό. Ούτε η δυσαρέσκεια από τα σκληρά μέτρα σε οργή. Ψάχνοντας διέξοδο, ο θυμός των Ελλήνων φαίνεται μέχρι στιγμής να αρκείται στην αναζήτηση ενόχων για το κατάντημα της χώρας. Και δεν είναι τυχαίο -συμβαίνει αυτό σε ηλεκτρισμένες περιόδους- το ότι κυριαρχούν εκείνες οι λαϊκίστικες ανοησίες που συνοψίζονται στο σύνθημα «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Φευ! Ακόμη κι αν, μαγικώ τω τρόπω, επιστραφούν τα κλεμμένα, ακόμη κι αν αντιμετωπιστεί δραστικά η διαφθορά, το πρόβλημα της χώρας θα παραμείνει άλυτο. Διότι η χώρα πάσχει βαθιά, δοκιμάζεται, δεν παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται. Στο εξής η Ελλάδα θα παραπαίει και θα βυθίζεται…


Σχολιάστε εδώ