«Γάμοι» στο… καμίνι της κρίσης;

δΕπανέρχονται οι ψίθυροι στην τραπεζική
αγορά για «γάμους»… ανάγκης μεταξύ τραπεζών, λόγω της βαθιάς κρίσης, που θέτει σε δοκιμασία ακόμη και μεγάλα ιδρύματα. Λέγεται, μάλιστα, ότι μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα βολιδοσκόπησε τις προηγούμενες ημέρες μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, αλλά οι συζητήσεις ατύχησαν, καθώς η τελευταία δεν βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, ώστε να επείγεται για συμφωνία και διατυπώθηκαν απαιτήσεις που φάνηκαν στους ευρωπαίους συνομιλητές υπερβολικές. Εξίσου ατυχή κατάληξη είχαν και οι συνομιλίες ανάμεσα σε δύο μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που κανείς δεν αποκλείει όμως το ενδεχόμενο να αναθερμανθούν αν τα πράγματα στην αγορά οδεύσουν προς το χειρότερο…
δΜε μεγάλο θράσος οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν μεταφέρει ακόμη και στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων της Αθήνας, που εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα παιχνίδια τους με τα ελληνικά ομόλογα.
δΌπως λένε τραπεζικά στελέχη, μόλις την Πέμπτη η ΤτΕ αντιλήφθηκε ότι ορισμένα fund του Λονδίνου πωλούσαν ομόλογα χωρίς να τα κατέχουν, χωρίς καν να τα έχουν δανεισθεί! Μάλιστα, γνωστό όνομα από τον κόσμο των επενδύσεων (αναφερόμαστε, φυσικά, σε εταιρική επωνυμία, όχι σε φυσικό πρόσωπο) διαπιστώθηκε ότι έπαιζε αυτό το παιχνίδι. Και περίμεναν οι κερδοσκόποι (με πάσα βεβαιότητα, δεδομένων των κακών συνθηκών στην αγορά) ότι μέσα στις τρεις ημέρες που δίνονταν ως χρονικό περιθώριο για την εκκαθάριση της συναλλαγής θα τα αγόραζαν ξανά, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερες τιμές.
δΑυτό το εύκολο «μεροκάματο» των κερδοσκόπων ευτυχώς η ΤτΕ αποφάσισε την
Πέμπτη να το κόψει. Ανακοίνωσε στην αγορά ότι στο εξής και μέχρι νεωτέρας οι συναλλαγές στην ΗΔΑΤ θα εκκαθαρίζονται την ίδια ημέρα και όχι τρεις ημέρες μετά τον χρόνο πραγματοποίησής τους. Έχεις ομόλογα; Τα εμφανίζεις, τα πουλάς και πληρώνεσαι την ίδια ημέρα, είναι ο νέος κανόνας της ΤτΕ για τους συναλλασσόμενους, επενδυτές και… κοράκια.
δΌπως φαίνεται, η απόφαση αυτή χάλασε πολλά σχέδια και την Παρασκευή η αγορά άνοιξε με πολύ καλύτερες τιμές (και χαμηλότερες αποδόσεις και spread) από την αμέσως προηγούμενη, θυελλώδη συνεδρίαση. Όχι ότι αυτό σταματάει την κερδοσκοπία, αφού όσοι θέλουν «παιχνίδια» μπορούν εύκολα να δανεισθούν ομόλογα και να τα πουλήσουν, με την προοπτική να τα ξαναπάρουν πίσω με υψηλότερη απόδοση. Τουλάχιστον, όμως, δεν δίνεται πλέον το δικαίωμα στους «αεριτζήδες» της αγοράς να πουλάνε τίτλους που δεν έχουν καν δανεισθεί. Αυτή ήταν μια έξυπνη κίνηση από την ΤτΕ.
δΗ πρωτοβουλία του κ. Γ. Προβόπουλου να επισκεφθεί αιφνιδίως το πρωί της Τετάρτης τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε ένα σωρό εικασίες για σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα.
δΜάλιστα, λίγο αργότερα, όταν πια έγινε γνωστό ότι η συνάντηση αφορούσε την κατανομή των ενισχύσεων που έχουν απομείνει από το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ (περίπου 17 δισ. ευρώ σε ομόλογα και εγγυήσεις δανεισμού), ακόμη και οι πιο καλόπιστοι διεθνείς «παίκτες» άρχισαν να αμφισβητούν τη σταθερότητα των τραπεζών, να πλέκουν τα σενάρια… τελικού ελληνικού ολοκαυτώματος και να ανεβάζουν τα spread δανεισμού στον… Θεό.
δΔεν ξέρουμε αν οι τράπεζες έχουν ευρύχωρα γκαράζ, γεγονός είναι πάντως ότι έχουν «καταφέρει» να συγκεντρώσουν, λόγω της κρίσης και του αλόγιστου δανεισμού προς την αγορά αυτοκινήτου, περισσότερα από 35.000 κατασχεμένα αυτοκίνητα, τα οποία μάλιστα έχουν αυξηθεί με ανησυχητικούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες. Ορισμένες τράπεζες, μάλιστα, που είχαν την απρονοησία να χορηγήσουν ομολογιακό δάνειο πολλών εκατομμυρίων σε μεγάλη εμπορική εταιρεία του κλάδου, η οποία σήμερα δεν μπορεί καν να παραδώσει πληρωμένα αυτοκίνητα στους κατόχους τους, έχουν αρχίσει να… αποχαιρετούν τα λεφτά τους.


Σχολιάστε εδώ