Βυζάντιον

Ξεφλουδίζοντας απόψε τα αυγά μου, να περάσει όπως όπως η βραδιά μου, άρχισα να διαβάζω τα τέσσερα πέντε ευχετήρια μηνύματα αναγνωστών που με θυμήθηκαν. Μια κυρία, παλαιά επιστολογράφος, συνταξιούχος, πλην όμως τεχνολογικά ενήμερη, μου εύχεται να βρω εσωτερική γαλήνη να κάνω την ειρήνη μου με το θείο και το φως της Ανάστασης να διώξει τις σκιές από την ψυχή μου. Πήγα να της απαντήσω βάζοντας βίαια το αυγό στο στόμα, μου ήρθε βήχας, ο κρόκος έφυγε σε κομμάτια πάνω στο πληκτρολόγιο και στην οθόνη. Δεν ξέρω αν χρειάζομαι θεολόγο, σίγουρα όμως πρέπει να δω διαιτολόγο. Υποθέτω το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς που εκτινάξατε τη χοληστερίνη σας στα επίπεδα των spreads (πάνω από τις 400 μονάδες βάσης), αλλά θάβετε τις ενοχές σας κάτω από κλισέ του τύπου «ας το ρίξουμε τώρα και λίγο έξω, δεν χάλασε ο κόσμος». Σωστό. Μόνο που έχει πέσει έξω ο κόσμος και χαλάσαμε όλοι εμείς.

Εντάξει, θα ομολογήσω κι εγώ πως αυτό το Πάσχα ήταν φορτισμένο. Θέλεις η μεγάλη έξοδος με τα μπινελίκια στην Εθνική Οδό; Θέλεις η αγωνία για το μέλλον; Θέλεις μήπως να είναι αυτή η διογκούμενη τάση αναζήτησης του μεταφυσικού; Είναι όλα αυτά. Τα χάζευα από την τηλεόραση και κάποιες στιγμές, ανάμεσα στην αρχαία Εβραία και στον gay Ρωμαίο, έβλεπα έναν λαό που οδεύει κανονικά προς την τελευταία μετάληψη, απλώς αρνείται να το παραδεχθεί. Αρχίζω να το πιστεύω κι
εγώ. Ας φτιάξουμε μια κιβωτό Ελληνισμού να βάλουμε μέσα όλα τα είδη συμπατριωτών μας που θέλουμε να διασώσουμε για το μέλλον και οι υπόλοιποι ας τελειώσουμε με αξιοπρέπεια το μαρτύριό μας. Δεν υπάρχει λόγος. Μόνο και μόνο η φωνή του Πάγκαλου που παραμορφώνεται από το κακό σήμα και εκπέμπεται στο πανελλήνιο μέσω του Mega είναι προάγγελος της εθνικής μας Αποκάλυψης. «…Φοβήθητε τον Πάγκαλον και δότε δόξαν εις αυτόν διότι ήλθεν η ώρα της κρίσεως αυτού». (Ξέρω ότι στον Πάγκαλο ταιριάζει περισσότερο η
αναφορά στον Κρόνο μόνο και μόνο επειδή έτρωγε τα παιδιά του, αλλά σέβομαι τα θρησκευτικά ήθη.)
•••
Με την ευκαιρία, μια και το τέλος είναι κοντά και πλέον μιλάμε χωρίς περιστροφές, θα ήθελα να σας πω, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας Πάγκαλου, για τον δικό μου αγαπημένο υπουργό ή υφυπουργό. Λέγεται Μάρκος Μπόλαρης. Και ναι, είναι μέλος αυτής της κυβέρνησης, για την ακρίβεια υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας χωρίς καμία αρμοδιότητα! Αυτό φυσικά τον καθιστά μακράν τον πλέον επιτυχημένο υφυπουργό όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και αρκετών προηγούμενων. Μιλάω σοβαρά. Κατά μία εκδοχή είναι σαν να λέω εγώ ότι διατηρώ σχέση με τη Σκάρλετ Γιόχανσον. Αν μη τι άλλο,
η Σκάρλετ ουδέποτε έχει ενοχληθεί από την παρουσία μου. Περίπου το ίδιο συμβαίνει με τον Μπόλαρη. Ο άνθρωπος δεν φταίει, έμπλεξε με τη Λούκα. Δεν έχει αρμοδιότητες, άρα δεν προκαλεί καμία βλάβη, όπως δεν υπάρχει περίπτωση εσείς να προκαλέσετε πυρηνικό ατύχημα. Ο Μπόλαρης είναι ο πρώτος υπουργός που θα δικαιωθεί αν βγει από την κυβέρνηση με ανασχηματισμό. Τότε θα τον μάθει το πανελλήνιο.
•••
Επίσης ο Μπόλαρης αποκλείεται να είναι
το τούβλο, ο στόκος, ο γελοίος, ο επικίνδυνος από το οικονομικό επιτελείο που ανοίγει το στόμα του και πυροδοτεί τα επιτόκια, αν βέβαια δεχθώ την απλοϊκή αυτή εξήγηση.
Είναι στιγμές που περνάει από το μυαλό μου (όχι μόνο το δικό μου) πως υπάρχουν παράγοντες, όχι κατ’ ανάγκη υπουργοί, που παίζουν πλέον για δικό τους όφελος το παιχνίδι της χρεοκοπίας. Μεταξύ μας, όλοι στο ίδιο παιχνίδι είμαστε. Η περιπτερού μου, που έχει άποψη για όλα αυτά, έβγαλε στην Κύπρο 23.000 ευρώ. Και όπως μου είπε, κάνει web banking και μεταφέρει τα χρήματα λίγα λίγα. Δεν πάμε καλά.
•••
Και τώρα φτάνω και στο τέλος της χώρας.
Ο άνθρωπός μου στις αγορές μού έστειλε επικαιροποιημένο το report που πήρε με τις πιθανότητες χρεοκοπίας χωρών, τα spreads καλέ, απλώς σας θυμίζω τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν. Μου το έστειλε για να χαζεύω τον πίνακα. Είναι Τετάρτη βράδυ και είμαστε στην πέμπτη θέση. Οι αγορές θεωρούν ότι Ελλάδα και Ιράκ έχουν τις ίδιες πιθανότητες χρεοκοπίας, αν και, μεταξύ μας, το Ιράκ θα το σώσουν οι Αμερικανοί, εμείς έχουμε μόνο τους Ελ και την ομάδα Έψιλον. Η χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τινάξει τα πέταλα είναι η Βενεζουέλα, ακολουθεί η Αργεντινή (όταν θα παίξουμε στο Μουντιάλ αξίζει ο σχολιαστής να προσθέσει τα χρέη και να πει το νούμερο να τρελαθεί ο πλανήτης), το Πακιστάν, η Ουκρανία, η πατρίδα μας, το Ιράκ, το Ντουμπάι, η Ισλανδία, η Δομινικανή Δημοκρατία! Όλε! Προσέξτε τι γίνεται τώρα. Εσείς θα πείτε ότι σας κάνει εντύπωση που βρισκόμαστε μεταξύ τριτοκοσμικών και προβληματικών. Μετά θα αισθανθείτε ντροπή, θα σχολιάσετε με αγανάκτηση την έκπτωση της χώρας και του κύρους της. Εγώ, για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι από το εντελώς αντίθετο. Με έναν τέτοιο πίνακα συνειδητοποιείς πόσο μεγάλη απάτη κατάφερε να υφάνει αυτή η χώρα και να βρεθεί ανάμεσα στους πλούσιους της Ευρώπης. Σαν τη Σταχτοπούτα που τώρα βλέπει την άμαξα να γίνεται κολοκύθα και δεν υπάρχει κανείς να την ψάχνει με το γοβάκι στο χέρι επειδή, απλούστατα, της έχουν κόψει τα πόδια. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν μέχρι την Κυριακή (γράφω Τετάρτη βράδυ) οι πιθανότητες χρεοκοπίας και τα spreads έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν επίπεδα Λατινικής Αμερικής. Σομπρέρο αυτοί, φέσια εμείς, κάπου στο τέλος θα τα βρούμε.
•••
Τα πράγματα
έχουν γίνει πιο σοβαρά από ποτέ. Και καλό θα είναι να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός,
να πει την αλήθεια, να παραδεχθεί τα λάθη του και να πάρει πίσω τις ανοησίες για τον σκόπελο που περάσαμε. Στον γερμανικό Τύπο (και σε τραπεζικά reports) επισημαίνονται εκτιμήσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κάτι που τελικά είναι μονόδρομος. Αν το κόστος του χρήματος παραμένει ακριβό, αν η Γερμανία επιμένει στην άκαμπτη στάση της και αν η χώρα, βουτηγμένη στην ύφεση, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τότε ετοιμάσου να δεις ελληνίδες call girls στη Μόσχα, ενώ εσύ θα έχεις πάει μετανάστης στη Βουλγαρία. Ίσως να φταίνε οι άνθρωποι με τους οποίους συνομίλησα μετά την εκτίναξη των spreads, αλλά αυτήν τη στιγμή γράφω βουτηγμένος στη μαυρίλα. Και ξέρετε κάτι; Όλα αυτά που μας περιμένουν είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά. Όταν την Τρίτη του Πάσχα δεν μπορούσες να βρεις άνθρωπο στη δουλειά του, για ποιον λόγο να σωθεί το μαγαζί; Και με όλα αυτά που γίνονται, με τη χαλαρότητα και την ατιμωρησία, πού θέλεις να βρεθεί η σοβαρότητα σε αυτό το κράτος;
•••
Επιτέλους, αφήστε στην άκρη τις βλακείες με τα βίντεο στο internet που υποστηρίζουν ότι είμαστε θύματα οικονομικού πολέμου. Σιγά το καλσόν! Όταν οι δανειστές ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα αναξιόπιστη, με τεράστιες διαρθρωτικές αδυναμίες και καμία προσπάθεια βελτίωσης, τότε για ποιον λόγο να δανείσουν φθηνά; Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Πού είναι οι τολμηρές παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ; Θέλεις να στείλεις μήνυμα στις αγορές; Κλείσε τον ΟΣΕ, μεγάλε. Θα τους πάρουμε εν ανάγκη σπίτι τούς υπαλλήλους, ενώ οι επιβάτες μπορούν να μετακινούνται με ταξί, που κοστίζει λιγότερο. Φοβούμαι ότι έρχεται η ώρα που πρέπει σιγά σιγά να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να φεύγουμε από το πάρτι, γνωρίζοντας πως θα γυρίσουμε στο σπίτι με τα πόδια. Και ενώ μου εξηγούν ότι ακόμα και το ομολογιακό δάνειο στις ΗΠΑ γίνεται με όρους αφρικανικής χώρας, κάποιος μου ζητεί να γράψω εδώ ως ιδέα την αποχώρηση από το ευρώ, την υιοθέτηση του δολαρίου και τη μετατροπή της χώρας σε ένα ευρωπαϊκό Πουέρτο Ρίκο ή σε Παναμά, δηλαδή σε οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση, αν και δυστυχώς μάλλον δεν θα μας αγοράζουν ούτε αυτοί, τουλάχιστον προς το παρόν. Μα θα μου άρεσε πάρα πολύ! Με δολάρια και όλα τα σύγχρονα τα αμερικανικά που, επιτέλους, θα αντικαταστήσουν την ντεμοντέ παλιατζαρία που σέρνουμε ως χώρα. Και θα ήταν χαρούμενη και η μαμά. Το αγόρι της governor σε US state. Awesome!


Σχολιάστε εδώ