Ασυμβίβαστα ΝΑΤΟ και κυριαρχικά δικαιώματα

Οι πρόσφατες εξελίξεις -σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας- που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο, όπως η συνάντηση Δρούτσα – Νταβούτογλου, η επιστολή του ΝΑΤΟϊκού διοικητή που ανακηρύσσει όλο το Αιγαίο γκρίζα ζώνη, η ανακοίνωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, επαναφέρουν με εντονότερο τρόπο την πάγια επιδίωξη των αμερικανονατοϊκών για την πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο. Ούτε η ΕΕ.
Αποδεικνύουν πως η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση συζητούν τα πάντα και όχι μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι υποταγμένες σε σκοπούς ξένους προς τα λαϊκά συμφέροντα.
Σε καμία περίπτωση δεν προάγουν την προσέγγιση και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χωρών. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Άλλωστε και οι δύο χώρες συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ επί 60 χρόνια και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις συμπράττουν σε μόνιμη βάση σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και ασκήσεις.
Τεράστια ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προηγούμενες. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στη στρατηγική δέσμευση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προσδοκώντας οφέλη από τη συμμετοχή τους στους επιθετικούς σχεδιασμούς (Αφγανιστάν, Βαλκάνια και αλλού).
Η πορεία αυτή είναι επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό και τους λαούς των γειτονικών χωρών. Οι κίνδυνοι καθίστανται ισχυρότεροι αν υπολογίσουμε ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση οξύνει ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.
Μονόδρομος για τους λαούς της περιοχής, για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η συνεργασία στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, είναι η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη. Πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από όλους τους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, για την αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Σχολιάστε εδώ