Αποσύρεται το 50%+1 για την εκλογή δημάρχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν είχε τεθεί προς συζήτηση το χωροταξικό, που είναι το θέμα που απασχολεί όλον τον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θέμα όμως έχει δημιουργηθεί με την εξαγγελία που είχε γίνει για την αλλαγή της διάταξης που προβλέπει ότι με 42% εκλέγεται δήμαρχος και νομάρχης και τη θέσπιση ποσοστού 50%+1 που θα ισχύσει στις εκλογές του Νοεμβρίου για δημάρχους και περιφερειάρχες.
Υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από κορυφαία στελέχη, στενούς συνεργάτες του Γιώργου από παλιά, που του τόνισαν ότι θα είναι καταστροφικό το 50%+1. Αφού στον δεύτερο γύρο το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να έχει κανέναν σύμμαχο, από τη στιγμή που ήδη και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν και το ανακοίνωσαν ότι θα κατεβάσουν παντού δικούς τους συνδυασμούς και δεν θα συνεργαστούν με κανέναν. Και δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ μετά τα μέτρα που πήρε για την οικονομική κρίση και η Αριστερά είναι δυναμικά αντίθετη.
Επίσης είναι αναμφισβήτητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλες διαρροές δικών του οπαδών, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν μειώσει το εισόδημά τους. Και θα υπάρξουν στις κάλπες πολλές ψήφοι διαμαρτυρίας. Ακόμη και υπουργοί μετέφεραν τις ίδιες ανησυχίες στον πρωθυπουργό. Μόνο ο αρμόδιος υπουργός, ο Γιάννης Ραγκούσης, είχε αντιρρήσεις. Αλλά ξεπεράστηκαν, απόδειξη ότι στο νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» δεν υπάρχει άρθρο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Διαφωνίες και για τις συνενώσεις
στη Β΄ Αθήνας
Από την άλλη, μεγάλη δυσαρέσκεια υπάρχει για τη συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών απέναντι σε δημάρχους και βουλευτές τους οποίους καλούσε υποτίθεται για να τους ενημερώσει για τις ρυθμίσεις που επιφέρει ο «Καλλικράτης», αλλά τελικά άκουγε τις απόψεις τους και ο ίδιος δεν τους έλεγε λέξη.
Να σημειώσουμε ότι πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, κατʼ εντολήν του Γ. Παπανδρέου, οι τότε υπεύθυνοι του τομέα Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας και Μ. Παπαϊωάννου, είχαν επεξεργασθεί και υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τότε «Καποδίστρια Νο 2», όπως λεγόταν ο σημερινός «Καλλικράτης», στο οποίο δεν άγγιξαν καθόλου τη Β΄ Αθήνας. Καμία συνένωση και καμία συγχώνευση. Άλλες όμως οι βουλές του Ραγκούση, που συμπεριφέρεται σαν… αυτοκράτορας. Όμως είναι τέτοιες οι αντιδράσεις που δεν είναι βέβαιο ότι θα επιμείνει μέχρι το τέλος να φέρει τα πάνω κάτω στη Β΄ Αθήνας, όπου το κόστος θα είναι πολύ βαρύ.


Σχολιάστε εδώ