Έκανε πίσω για τους ΚΑΠ η κυβέρνηση

Κάτι που σημαίνει πως μέχρι τον Οκτώβρη δεν θα πρέπει να γίνεται καμία περικοπή για να «πατσίσει» με τους ΟΤΑ το παραπάνω ποσοστό που τους παρακρατούσε. Την ανακοίνωση αυτή η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών την έστειλε στην ΚΕΔΚΕ και την ΤΕΔΚΝΑ στις 11.25 το πρωί της Πέμπτης και ενώ η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη και γινόταν και η συγκέντρωση των δημάρχων στην Κλαυθμώνος, αλλά είχε ημερομηνία της προηγούμενης ημέρας. Η ανακοίνωση την προηγουμένη είχε διαβιβασθεί στον δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, ο οποίος ενημέρωσε τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ ότι υπήρξε κυβερνητική διευθέτηση και ως εκ τούτου δεν είχαν λόγο να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Όντως την περασμένη Πέμπτη, οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ απείχαν από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς και από την κινητοποίηση. Όλοι οι άλλοι πάντως, ακόμα και το προεδρείο της ΠΟΕ / ΟΤΑ, διαδήλωσαν κανονικά. Μετά τη διαδήλωση της Κλαυθμώνος, δήμαρχοι και εργαζόμενοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, από τη μία πλευρά του δρόμου για να μην κλείσουν την κυκλοφορία, και συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αιρετοί κατέθεσαν στον υπουργό την αγωνία τους για την πορεία των οικονομικών της αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα για την περικοπή των ΚΑΠ, τους πρώτους μήνες του χρόνου κατά 25%-30%, το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους δήμους και τις κοινότητες.
Ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους ότι το απόγευμα της Τετάρτης είχε στείλει επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ στην οποία ανακοίνωνε ότι η καταβολή των ΚΑΠ από εδώ και στο εξής θα γίνεται με περικοπή 10% που είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ θα δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους πρώτους μήνες του 2010. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για την
επιστολή, η οποία έφτασε το πρωί της Πέμπτης, μετά τις 11, στην ΤΕΔΚΝΑ, όπως
επίσης και στις υπόλοιπες ΤΕΔΚ της χώρας, την ώρα που πραγματοποιούνταν η κινητοποίηση, ενώ δήλωσε πως ενημερώθηκε ότι οι δημοσιογράφοι την είχαν από το προηγούμενο βράδυ.
Πάντως ο υπουργός, αν και ερωτήθηκε επανειλημμένα, απέφυγε να απαντήσει κάθε πότε θα δίδονται οι ΚΑΠ στους ΟΤΑ.
Να σημειώσουμε πως έγιναν μικροπαρεξηγήσεις, γιατί στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος ο πρόεδρος των ΟΜΕ / ΟΤΑ Θέμης Μπαλασσόπουλος δεν κλήθηκε να μιλήσει, αλλά τελικά του δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, τις οποίες θεώρησε επαρκείς και το θέμα έληξε εκεί.
Στην πορεία συμμετείχαν εκτός των δημάρχων της Αττικής και των προέδρων της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη και ΤΕΔΚΝΑ Δημ. Καλογερόπουλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος και οι πρόεδροι των ΤΕΔΚΝΑ Ξάνθης, Θεσπρωτίας, Φλώρινας, Κοζάνης, Τρικάλων, Μεσσηνίας και άλλων.


Σχολιάστε εδώ