Τρέχει να… μαζέψει την κυβέρνηση που κινείται με αργούς ρυθμούς

Όπως λένε οι συνεργάτες του, θα ασχοληθεί με την προώθηση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα ενδέχεται να βάλει και τοποτηρητές σε κάθε υπουργείο, καπέλο στους υπουργούς, που θα επιβλέπουν τους ρυθμούς τους. Κάτι τέτοιο φυσικά κινείται στα όρια του αποδεκτού και πολλοί υπουργοί, θεωρώντας ότι υποβιβάζονται πολιτικά, θα αντιδράσουν. Όμως ο πρωθυπουργός θέλει να πάρει όλο το παιχνίδι πάνω του και να ελέγχει ακόμη και την… ανάσα του κάθε υπουργού. Σε κλειστή συζήτηση με έναν εκ των βασικών συνεργατών του (που δεν είναι υπουργός αλλά βρίσκεται πολύ κοντά του), τον ρώτησε ο Γιώργος πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και εκείνος του απάντησε: «Κανονικά, αλλαγή θέλουν οι περισσότεροι υπουργοί, αλλά αν κάνεις τώρα ανασχηματισμό, θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για να καταλάβουν οι νέοι υπουργοί τι πρέπει να κάνουν. Άσε που ακόμη δεν έχουν αλλάξει όλοι οι διοικητές των οργανισμών…» και τελικά ο συνομιλητής του πρωθυπουργού έμεινε με την εντύπωση ότι προς το παρόν τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. «Σε έξι μήνες και βλέπουμε, λίγο μετά ή λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές, και ανάλογα πώς θα είναι οι εξελίξεις», του απάντησε ο Παπανδρέου.
Έτσι το βάρος πέφτει στον πρωθυπουργό που δεν θα ήθελε να δει τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να του ζητάνε επιπλέον μέτρα, αν και οι περισσότεροι ομολογούν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και τρίτη φάση μέτρων.
Στις απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ο Παπανδρέου τόνισε ότι η περίοδος μας επιβάλλει να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί στην καθημερινή μας δράση, στη συνεργασία, πρώτα απ’ όλα, των τριών πυλώνων: κυβέρνησης, Κοινοβουλίου και κόμματος: «Χρειάζεται εντατικοποίηση της δουλειάς, σε ποιότητα και ποσότητα, αλλά και στη διαμόρφωση προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων».
Στην προσπάθειά του αυτή δεν είναι βέβαιος αν θα ακολουθήσουν όλοι οι υπουργοί του, άλλωστε γνωρίζει ήδη ποιοι είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στην προσπάθεια και ποιοι όχι. Για την επίτευξη του στόχου σημαντικές θεωρεί τις αλλαγές στο κράτος και γι’ αυτό προωθεί αυτό το διάστημα το σχέδιο του Ραγκούση για τον «Καλλικράτη», καθώς πιστεύει πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν μπορεί να έχει πιστή εφαρμογή σε ένα κράτος όπως το σημερινό, εντελώς γραφειοκρατικό και απόλυτα διεφθαρμένο. Γι’ αυτό και θέλει να το αλλάξει, έστω κι αν οι αλλαγές αυτές αργήσουν να δείξουν τα αποτελέσματά τους.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό τα μέλη της κυβέρνησης έχουν ανά χείρας ένα τυπωμένο μπλοκάκι όπου αναφέρονται μέρα με την ημέρα οι δραστηριότητες, οι προτεραιότητες και οι επιλογές της κυβέρνησης ανά τομέα. Με ένα τέτοιο μπλοκάκι ανά χείρας πέρασε τις προάλλες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος για να εξετάσει (;) ποιοι από τους υπουργούς τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και ποιοι όχι.
Ο Παπανδρέου γνωρίζει απόλυτα τις ανάγκες των υπουργών του. Όπως γνωρίζει πολύ καλά γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς, τουλάχιστον όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, όπως ομολογούν αρκετοί βουλευτές, «έχουμε μια κυβέρνηση που κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς και έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει χιλιάδες μίλια ταξιδιών για το κύρος της Ελλάδας. Επομένως υπάρχει πολυγλωσσία και κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων».
Ωστόσο το πρόβλημα για τον Παπανδρέου παραμένει και δεν φαίνεται προς το παρόν να αλλάζει κάτι, γιατί λίγοι είναι οι υπουργοί που βρίσκονται εδώ και καιρό έτοιμοι περιμένοντας το πράσινο φως από το Μαξίμου για να ακολουθήσουν τις απαιτούμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να γίνουν νόμοι οι αλλαγές. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση με τους υπουργούς του τούς έδωσε να καταλάβουν ότι όλοι θα κριθούν με βάση τη δουλειά που κάνουν και επειδή δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στους ξένους να αμφισβητήσουν τη δική του πλέον ικανότητα στα όσα έχει δεσμευτεί απέναντί τους, αναλαμβάνει δράση ο ίδιος, πιέζοντας τους υπουργούς. Άλλωστε όπως τους ξεκαθάρισε ωμά: «Είμαστε και θα είμαστε κάτω από τους προβολείς, κάτω από το μικροσκόπιο των ΜΜΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά διεθνώς. Η Ελλάδα, με τα συν και τα πλην, βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο. Κάθε αρνητικό αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται. Αντιθέτως, και κάθε θετικό επίσης μπορεί να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Άρα είναι και ευκαιρία να αναδείξουμε και τα θετικά, να αξιοποιήσουμε και αυτήν την προβολή».
Όσοι υπουργοί αντιλαμβάνονται πόσο κρίσιμο είναι να μη διαψευστεί ο Παπανδρέου απέναντι στους ξένους τονίζουν πως είναι αδήριτη ανάγκη η πίστωση χρόνου που έλαβε από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου να μη σπαταληθεί σε χρονοβόρες και ανούσιες συνεδριάσεις, που πολλές φορές θυμίζουν μικρά παιδιά σε σχολείο: «Πρέπει τώρα εμείς, αν θέλουμε να μείνουμε πιστοί σε όσα έχουμε εξαγγείλει, να χτίσουμε το μέσα για να μην κινδυνέψει το έξω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και άνθρωπος πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, Πάνος Μπεγλίτης. Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε, τονίζει χαρακτηριστικά. Από την άλλη, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραμένει έτοιμος εδώ και καιρό να περάσει αμέσως μετά το Πάσχα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Εγώ έχω πει στους συνεργάτες μου να έχουν έτοιμες όλες τις εισηγήσεις στις 20 Απριλίου για να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες», ενώ στο ίδιο κλίμα κινείται και το μέγα θέμα του αναπτυξιακού νόμου από την αρμόδια υπουργό Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει έτοιμες στο συρτάρι της επενδύσεις περί τα 25 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ