ο Δαίμονας των δημαρχείων

Συγκεκριμένα ο κ. Καμίνης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλο και τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη, είπε, αναφερόμενος στο σχέδιο «Καλλικράτης»:
«Ελπίζω ότι θα δοθεί ικανός χρόνος για διαβούλευση προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμετάσχει και ο καθένας να εισφέρει την άποψή του ώστε αυτό που υπάρχει ως προσχέδιο να βγει ακόμη καλύτερο και μέσα σε αυτήν την οικονομική κρίση το γεγονός ότι προχωράμε σε κάποιες μεταρρυθμίσεις ελπίζω ότι θα μας σπρώξει όλους μπροστά».
QQQ Ακούστηκε κι αυτό στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ και μάλλον δεν απέχει από την πραγματικότητα: Η κυβέρνηση δεν εγκρίνει προσλήψεις στους δήμους και τους κόβει τις επιχορηγήσεις για να υποχρεωθούν να κάνουν απολύσεις και να έχουν αδυναμία πληρωμών. Έτσι τόσο οι άνεργοι όσο και οι προμηθευτές, που θα μείνουν απλήρωτοι, θα… ξεσπάσουν στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και θα μετακυλιστεί σ’ αυτούς το πολιτικό κόστος για τα μέτρα! Θα βάλει δηλαδή… μπροστά τούς δήμους για να… γλιτώσει η ίδια την κατακραυγή!
QQQ Μπορεί κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν την τοπική αυτοδιοίκηση για διαφθορά, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι, παρά τα… παρατράγουδα που υπάρχουν και τα οποία δεν αρνείται κανένας, στους κρίσιμους τομείς, όπως στις συναλλαγές με τους πολίτες ή στα Τμήματα Αλλοδαπών, οι οργανισμοί της ΤΑ εμφανίζουν αξιοσημείωτα ποσοστά επίλυσης υποθέσεων στα οποία έχει μεσολαβήσει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Αυτό το ανέφερε ο ίδιος ο Συνήγορος του Πολίτη στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της
ΤΕΔΚΝΑ υπό τον πρόεδρό της Δημ. Καλογερόπουλο, ο οποίος σημείωσε ότι οι φορείς της ΤΑ καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών της Περιφέρειας παρουσιάζουν εντυπωσιακά ποσοστά επίλυσης υποθέσεων στις οποίες έχει μεσολαβήσει ο Συνήγορος, δηλαδή της τάξεως του 86% και 93% αντίστοιχα! Επίσης, σύμφωνα με τον Συνήγορο, κατά το 2009 εντοπίσθηκαν προβλήματα κακοδιοίκησης σε ποσοστό 18,12%, από 25% που ήταν το 2008.
Το ποσοστό κακοδιοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής κατά την ίδια περίοδο έφθασε στο 14,48%, στις
ΔΕΚΟ στο 7,86%, στις νομαρχίες στο 7%, στο ΙΚΑ στο 4,74%, στο υπουργείο Οικονομικών στο 6,66% κ.λπ.
Δηλαδή η εικόνα της ΤΑ είναι βελτιωμένη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως… πρωταθλήτρια της διαφθοράς που λένε κάποιοι…
QQQ Πάλι ο Θανάσης Τσούρας θα είναι πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στην επιτροπή θα μετέχουν ακόμη ο βουλευτής Λάμπρος Μίχος, επί σειρά ετών δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και άριστος γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Δεν θέλει βέβαια φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι όλη την δουλειά θα την κάνουν ο Τσούρας με τον Μίχα ο οποίος πέρα από τις γνώσεις και την εμπειρία του, ξέρει πρόσωπα και πράγματα στην αυτοδιοίκηση και βέβαια έχει και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Να σημειώσουμε ότι ο ρόλος του δεν θα σταματήσει στην πρόταση για τους υποψηφίους, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές, για να έχουν καλά αποτελέσματα οι επιλογές που θα εγκριθούν τελικά από την ηγεσία του Κινήματος μιας και έχει ορισθεί ως υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ.
QQQ Μου λένε ότι η μάχη της Πάτρας, από πλευράς με ποιον θα τη δώσει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ξεκαθαρίσει. Είναι βέβαια σίγουρος ο νυν δήμαρχος, η παλιά καραβάνα ο Ανδρέας Φούρας, όμως ακούω ότι θέλει να κατέβει και ο πετυχημένος Νομάρχης Αχαΐας, με πολλές θητείες βουλευτού, ο Δημήτρης Κατσικόπουλος. Τον τελικό λόγο έχει ο Γιώργος.
Από πλευράς ΝΔ, κλαύ’ τα Χαράλαμπε. Τέσσερα χρόνια τώρα και ακόμα ψάχνει να βρει υποψήφιο… Κανένας από τους σημερινούς βουλευτές της δεν θέλει να… εκτεθεί. Έτσι προσπαθεί να πείσει έναν «ΠΑΣΟΚο», τον Δημαρά, να κατέβει, προσφέροντάς του τη στήριξή της…
QQQ Την επιθυμία τους να παραμείνουν αυτόνομοι, όπως είναι σήμερα, και να μη συνενωθούν στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης», εξέφρασαν οι δημοτικοί και οι τοπικοί φορείς καθώς και οι κάτοικοι από τους Δήμους Καρλόβασι και Βαθύ της Σάμου. Ειδικά οι φορείς και οι κάτοικοι απ’ το Καρλόβασι, μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, έκαναν ειρηνική πορεία στους ίδιους δρόμους με το αίτημα αυτό. Σε δηλώσεις τους, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στον δήμο Π. Παριανός, τόνισαν ότι όλοι στο Καρλόβασι θα αγωνιστούν για να πετύχουν τη διατήρηση της αυτονομίας του δήμου τους.
QQQ Με δάνεια πλήρωσαν, όσοι τέλος πάντως πλήρωσαν, το πασχαλινό δώρο των δημοτικών υπαλλήλων οι δήμαρχοι της Αττικής, οι οποίοι κινδύνεψαν με καρδιακό βλέποντας τους μειωμένους ΚΑΠ που μπήκαν στα ταμεία τους στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρωτοφανές αυτό που έγινε, εργαζόμενοι και δήμαρχοι να ξεσηκώνονται κατά της κυβέρνησης για το αυτονόητο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο «Καλλικράτης» σταυρώνεται και δεν πρόκειται να δει ανάσταση, αφού τα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης είναι αποφασισμένα να αλλάξουν ρότα και να τραβήξουν αντίθετα από τον δρόμο που χαράζει το υπουργείο. Εμείς το είχαμε γράψει πριν από λίγο καιρό, πριν ανακοινωθούν ακόμα οι μειώσεις στους πόρους της αυτοδιοίκησης: Με τέτοια οικονομική κατάσταση να μην περιμένουν γενναίες μεταρρυθμίσεις.
QQQ Στον Δήμο Γλυφάδας τα εσωπαραταξιακά προβλήματα της δημοτικής αρχής δεν λένε να λείψουν. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δύο μέλη της, ο Δημήτρης Καραπάνος και ο αντιδήμαρχος Νίκος Νικολάου καταψήφισαν τον περσινό ισολογισμό της δημοτικής επιχείρησης του Γκολφ, με σαφείς τις υπόνοιες για κακοδιαχείριση από πλευράς των πρώην διοικούντων της. Και εάν ο κ. Καραπάνος έχει δείξει ότι ξεμπαρκάρει από το πλοίο της δημοτικής αρχής, η στάση του κ. Νικολάου φαίνεται να εξόργισε τον δήμαρχο και δεν θα είναι έκπληξη η καρατόμησή του από την αντιδημαρχία.
QQQ Συνεχίζονται οι απώλειες για τον δήμαρχο του Χαλανδρίου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο. Πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Ντάβαρης ανεξαρτητοποιήθηκε. Η αποχώρηση αυτή έρχεται σε συνέχεια εκείνης του Βασίλη Ντούρου.

***

3 Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί τους δημότες να γιορτάσουν το Πάσχα στον υπαίθριο χώρο του Αμαλιείου (Λεωφόρος Κηφισίας 219), σε ένα γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, ζωντανή μουσική και πολλή χορό. Η δημοτική αρχή εξασφάλισε χορηγίες από επιχειρήσεις της πόλης που δέχθηκαν να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα και ποτά.


Σχολιάστε εδώ