Η ανακατασκευή μνήμης – κρίσης
Στο προηγούμενο άρθρο μας επισημάναμε ότι το σοκ της κρίσης που βιώνει η χώρα παρέχει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και τομές, καθότι η κοινωνία υπό το κράτος της κρίσης ανέχεται ή δέχεται εύκολα μεγάλες ανατροπές – μετά ταύτα μάθαμε ότι και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, στο σεμινάριο περί διαχείρισης κρίσεων, είπε με διαφορετικά λόγια όσα εμείς υποστηρίξαμε. Ωστόσο, εάν η κρατούσα κατάσταση δεν εκμεταλλευτεί ταχέως την παρούσα συγκυρία, στο κοντινό «αύριο», έστω κι αν η κρίση εξελίσσεται, θα αδυνατεί να προωθήσει την οποιαδήποτε ανατροπή. Κι αυτό γιατί σε διαφορετικό χρόνο ο λαϊκός παράγοντας «ανακατασκευάζει την πραγματικότητα του χθες». Συγκεκριμένα, όσο ο λαϊκός παράγοντας απομακρύνεται από το χρονικό όριο έναρξης της κρίσης κι όσο βιώνει τις δυσάρεστες προσαρμογές που του επέβαλε η κρίση, τόσο στο μυαλό του ανακατασκευάζεται «η αναγκαιότητα του χθες» και διαμορφώνεται μια ψευδοπραγματικότητα που ευθέως στρέφεται κατά της πολιτικής ηγεσίας που του επέβαλε τα δυσάρεστα μέτρα.
•Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο για να ξεβολέψει καταστάσεις και να προωθήσει ανατροπές, καθότι την «επαύριον» ο λαϊκός παράγοντας «δεν θα θέλει να ζήσει όπως πριν», θα προχωρήσει σε «ανακατασκευή του χθες» και μετά ταύτα θα ενοχοποιήσει για τα δεινά του την κρατούσα κατάσταση. Βέβαια η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει την «ανακατασκευή του χθες» εάν εκπέμπει σταθερά και διαχρονικά το πολιτικό μήνυμα της αναγκαιότητας των μέτρων και τους υπενθυμίζει τις συνθήκες που τα επέβαλαν. Πάντως, όσο κι αν η κρατούσα κατάσταση καθυστερήσει την «ανακατασκευή», αυτή θα έρθει νομοτελειακά. Και τότε ο λαϊκός παράγοντας δεν θα αξιολογεί πλέον ως αναγκαία τα μέτρα που υφίστανται κι ως εκ τούτου θα «χρεώσει» για τα δεινά του την κρατούσα κατάσταση.
•Το θετικό για την κυβέρνηση είναι ότι η εναλλακτική λύση διακυβέρνησης που λέγεται ΝΔ έχει απαξιωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τετραετία για να ανακατασκευάσει την εικόνα της. Έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου, παρά τα σκληρά μέτρα που πήρε, μπορεί να διατηρήσει ακέραιες τις προοπτικές της για μια νέα θητεία, με την προϋπόθεση ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, εγκαίρως.