XΡΗΜΑτιστήριο

Επεισόδιο Νο 2… Κύριε «νεόπλουτε» ασφαλιστή, μήπως μπορείς να μας ενημερώσεις σχετικά με το «ΠΟΘΕΝ» της περιουσιακής σου «αναγέννησης»; Μέχρι πρότινος διαλαλούσες ότι «δεν είχες μαντίλι για να κλάψεις»
και ξαφνικά βρέθηκες «φορτωμένος» με μετοχές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Έχουμε συνέχεια…

***

>Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει πάρει μορφή επιδημίας! Με αφορμή την εκτόξευση του κόστους στα κοσμήματα, λόγω του φόρου πολυτελείας (10%) επί της πρώτης ύλης και των εργατικών, συν τον ΦΠΑ (21%), θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους «φωστήρες» του οικονομικού επιτελείου σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ σχετικά με το κύκλωμα που διενεργούσε ενδοκοινοτικές μετακινήσεις χρυσού και αργύρου χωρίς να αποδίδει ΦΠΑ. Αναφερόμαστε σ’ αυτούς που ίδρυαν εταιρείες, και έπαιρναν θεώρηση από τις ΔΟΥ, ενοικιάζοντας χώρους «μαϊμού» με «ανύπαρκτους» εργαζομένους και «άφαντους» υπευθύνους. Και κάτι ακόμα, μήπως γνωρίζετε την υπόθεση με τον κύπριο επιχειρηματία που αφού απέτυχε να πάρει φορολογική ασυλία για την πρώτη του κατοικία, στη συνέχεια κατέθεσε μηνύσεις κατά των ελεγκτών των ΔΟΥ που αποκάλυψαν την παράνομη δράση των εταιρειών του;

> Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις! Αληθεύει ότι τα περισσότερα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα χρέωσαν με αμοιβές δικηγόρων τους κατόχους στεγαστικών δανείων σε περιοχές που κτηματογραφήθηκαν πρόσφατα; Ισχύει ότι δεν δόθηκαν οι βεβαιώσεις καταβολής των χρημάτων, προκειμένου να περαστούν στις φορολογικές δηλώσεις των δανειοληπτών;

> Ναι μεν αλλά! Με την κερδοσκοπία να «καλπάζει», στην επιλεκτική επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε οκτώ νομούς της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση, μόνο όμως στους βενζινοπώλες και όχι στα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

> Άλλη μια φορολογική αδικία που βγάζει μάτια! Είναι λογικό ένας ιδιοκτήτης ΙΧ 1.600 κ.ε. και αξίας περίπου 17.500 ευρώ να έχει το ίδιο ελάχιστο κόστος χρήσης – συντήρησης με έναν άλλο που έχει στην κατοχή του αμάξι ίδιων κυβικών αλλά πολύ μεγαλύτερης αξίας;

> Κύριοι του ΥΠΟΙΟ… χαρακίρι ονομάζεται ο ιαπωνικός και όχι ο ελληνικός τελετουργικός τρόπος αυτοκτονίας! Μετά τις νέες πλατφόρμες συναλλαγών, τις νομικές δυνατότητες της MiFID και τους omnibus τραπεζικούς λογαριασμούς, επιβάλλετε φόρο υπεραξίας στα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά κέρδη, βάζοντας «ταφόπλακα» στην ελληνική κεφαλαιαγορά, οδηγώντας σε εκροή χαρτοφυλακίων προς το εξωτερικό και λειτουργώντας υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων, των τμημάτων private banking και των εξωχώριων εταιρειών.

> Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα της συνδιαλλαγής! Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, επιχειρήσεις real estate και αμοιβαία κεφάλαια είναι από τα λίγα είδη νομικών προσώπων που εξακολουθούν να απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

> Αν αφαιρούσαμε τις ενισχύσεις μέσω των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, η κεφαλαιοποίηση θα ήταν αρνητική! Πρόσφατο παράδειγμα η Τεχνική Ολυμπιακή όπου αποτιμάται περίπου 62,5 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η αύξηση κεφαλαίου του 2007 είχε ανέλθει στα 34,7 εκατ. ευρώ.

> Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στον άγραφο νόμο της σιωπής! Σε ποια ελληνική εταιρεία συμμετοχών ένας εκ των εκπροσώπων των βασικών της μετόχων (Cerberus & Partners, με πρόεδρο τον κ. Απόστολο Βεντούρη) ζητά να μάθει 1) τα κριτήρια εξαγοράς εταιρείας συμμετοχής, 2) τον τρόπο προσδιορισμού του τιμήματος, 3) τη σκοπιμότητα συστάσεως θυγατρικών εταιρειών προκειμένου να γίνει η εξαγορά της εν λόγω επιχείρησης και 4) τα οικονομικά αποτελέσματα της εξαγορασθείσας.

> Μετά τα νέα φορολογικά κίνητρα, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που καλοβλέπουν την ίδρυση εταιρειών συμμετοχών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να μεταβιβάσουν τα ποσοστά που κατέχουν ως φυσικά πρόσωπα, καθώς ο φόρος μεταβίβασης που θα προκύψει είναι χαμηλότερος από τον παρακρατούμενο που θα κληθούν να καταβάλουν κατά την αποκοπή του μερίσματος από την ημεδαπή ΑΕ και ΕΠΕ.

> Στην αναμπουμπούλα… κάποιοι χαίρονται! Η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ή η Τράπεζα της Ελλάδος θα αναλάβει τελικά τη διενέργεια σειράς ελέγχων σχετικά με τη διερεύνηση των υποθέσεων συγκέντρωσης όπου εμπλέκονται τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες;

> Ελλάς το μεγαλείο σου… Παρά την αύξηση του αφορολόγητου με την κλίμακα φορολόγησης των αποζημιώσεων θα φορολογούνται πλέον και τα χρήματα τόσο από τα ατυχήματα, όσο και από κάθε είδους υποθέσεις ηθικής βλάβης, καθώς θα θεωρούνται εισοδήματα.

> Ας αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο προς παραδειγματισμό άλλων! Σε ποια «μαμά» εταιρεία ο βασικός της μέτοχος «παντελώνιασε» τα χρήματα τόσο των πελατών όσο και των θυγατρικών του επιχειρήσεων, μοιράζοντας μετοχές σε εξωφρενικές τιμές και ομόλογα με μηδαμινή αξία; Μα θέλει και ρώτημα… στον Όμιλο Ασπίς.

> Στάση αναμονής! Υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να αναθεωρεί πλήρως το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, περιορίζοντας τις όποιες προσπάθειες είσπραξης εσόδων στον τομέα της διαχείρισης και όχι στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

> Για κάποιους προέχουν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι… Στην ενίσχυση της καθαρής θέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησε το Δημόσιο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα ένταξης στο πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ και παρέχοντας τη δυνατότητα απεικόνισης των προνομιούχων μετοχών στα ίδια κεφάλαια.

> Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά… Μετά την αγορά κατοικίας, όπου το ύψος των μισθωμάτων συμπιέστηκε σημαντικά λόγω της κρίσης, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα εμπορικά κέντρα, με τους ενοικιαστές να επιδιώκουν την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων που καταβάλλουν.

> Σαν μάννα εξ ουρανού… οι ένθερμες δηλώσεις του! Οι καλές σχέσεις που διατηρεί με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά, ο οποίος τυγχάνει συγγενής με υπουργό που εμπλέκεται σε πολλούς τομείς, «τον έκαναν να βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία» την εισαγωγή των εταιρειών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων στο ΧΑ. Περί του προέδρου της (ΕΕΝΜΑ), κ. Νίκου Βαρβατέ, ο λόγος.

> Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή για να περάσει στα ψιλά! Κύριε πρόεδρε των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ποιοι από την πρώην διοίκηση της ΑΤΕbank απαξίωναν συστηματικά τη λειτουργία των δύο εργοστασίων της ως μονάδων παραγωγής βιοαιθανόλης; Ονόματα δεν έχουν;

> Περί της Εναλλακτικής Αγοράς ο λόγος! Δημιουργήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης, προκειμένου να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις εισαγωγής των εταιρειών στο ΧΑ, γεγονός που αν και αρχικώς επετεύχθη με την προσέλκυση νέων μελών, εντούτοις στη συνέχεια δεν μπόρεσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρέος επενδυτικού κοινού, παρουσιάζοντας περιορισμένη εμπορευσιμότητα.

> Μακριά από εμάς… οι ευέλικτες μορφές εργασίας! Adecco, Icap, In Group, ISS Human Resources, Job Centers, Manpower, Klueh, Optimal Business Action και Randstad είναι οι 9 νομίμως αδειοδοτημένες από το υπουργείο Απασχόλησης εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης και Στελέχωσης Επιχειρήσεων.

> Οι «απανταχού» κερδοσκόποι δεν θέλησαν μόνο να «ξεζουμίσουν» τις οικονομίες των ελλήνων φορολογουμένων, αλλά αναζήτησαν και «πολιτικές εγγυήσεις» που ανέλπιστα βρήκαν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών! Κύριε Παπακωνσταντίνου, γιατί τόσο καιρό θέτατε επί τάπητος το ψευτοδίλημμα της αδυναμίας δανεισμού της χώρας; Δεν γνωρίζατε τι σημαίνει αναχρηματοδότηση των μακροπρόθεσμων ομολόγων, που έχουν υψηλότοκα επιτόκια, με βραχυπρόθεσμα χαμηλού κόστους, όπως είναι τα έντοκα, τα πενταετή, τα λαϊκά κ.λπ.; Δεν ξέρατε ότι σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσατε να βγείτε στην αγορά, ακόμη και με ορισμένες ακριβές εκδόσεις, έτσι ώστε να εκτονώσετε την πίεση και να αποκλιμακώσετε σταδιακά τα επιτόκια δανεισμού;

> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Από τη μια η οικονομική ύφεση, από την άλλη η πτώση του κύκλου εργασιών και η έκτακτη εισφορά που για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε οικονομικές καταστάσεις, οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση τα περιθώρια της εταιρικής κερδοφορίας.

> Και εις άλλα με υγεία! Τι και αν ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν εκείνος που «χάρισε» υπερκέρδη κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής «φούσκας», εντούτοις στις ημέρες μας οι μισοί περίπου από τους τότε «πρωταγωνιστές» βρίσκονται εκτός ταμπλό, βλέπε Εργάς, Stabilton, ΑΛΤΕ, Θεμελιοδομή, ΑΤΕΜΚΕ, ΔΙΕΚΑΤ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Έμπεδος, Αφοί Μεσοχωρίτη, Σιγάλας και Betanet.

> Από ό,τι φαίνεται η προπαγάνδα των ΜΜΕ σχετικά με την επικινδυνότητα του ιού της νέας-παλαιάς γρίπης και η οικειοθελής-ακούσια προσφορά μας ως πειραματόζωων έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα! Τι και αν οι περισσότερες εισηγμένες εμφανίζουν προβλήματα με την κερδοφορία τους, τι και αν το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, τι και αν πολλά από τα νοσοκομεία χρωστούν στους πιστωτές τους, η φαρμακευτική εταιρεία Alapis κατάφερε να βγει αλώβητη λόγω της αύξησης των πωλήσεων στα φάρμακα.

> Εκ του αποτελέσματος θα κριθούν, καθώς από προθέσεις… έχουμε χορτάσει! Ο λόγος για την ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν σχετικά με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την αλλοπρόσαλλη στάση της κυβέρνησης, που φέρεται να ζητά από τις Βρυξέλλες εξαιρέσεις.

> Δεν άνοιξε ακόμη το κουτί της Πανδώρας… Όσο το Euribor είναι χαμηλό, τόσο οι τράπεζες θα δανείζονται με φθηνό χρήμα, αφενός από την ΕΚΤ και αφετέρου από τη διατραπεζική αγορά. Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα τα πιστωτικά μας ιδρύματα δεν έχουν ως άμεση προτεραιότητά τους να προσφέρουν υψηλό τόκο στις καταθέσεις για να προσελκύσουν κεφάλαια από το ευρύ κοινό.

> Στην «πόρτα εξόδου» από το χρηματιστηριακό ταμπλό έχουν «στοιβαχτεί» αρκετοί από τους μεγαλομετόχους των εισηγμένων εταιρειών, οι οποίοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις για να εξαγοράσουν ολοκληρωτικά τις επιχειρήσεις τους.

> Έως πού μπορεί να φτάσει ο «πολιτικός αριβισμός»; Από ό,τι φαίνεται ο ΓΑΠ είχε δίκιο όταν μας έλεγε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν, απλώς δεν μας διευκρίνιζε ότι είναι για τους λίγους, τους εκλεκτούς, τους προνομιούχους! Δεν πέρασε καιρός από τότε που η κυβέρνηση επικύρωσε την πρώτη συμφωνία για δημόσιο έργο (Άκτιο – Αμβρακία) και παρά τη στάχτη που προσπαθεί να ρίξει στα μάτια μας με το προσωρινό πάγωμα άλλων (Ακαδημία Πλάτωνος), οι πληροφορίες λένε ότι είναι «πανέτοιμη» να αποδεσμεύσει και άλλα κεφάλαια που τρέχουν από τα μπατζάκια μας.

> Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρηματιών! Η διαφορά της δεσμευτικής από την προαιρετική πρόταση συνίσταται στο τίμημα, που δεν πρέπει να είναι κατώτερο του μέσου όρου των τελευταίων έξι μηνών και όχι κάτω από τη μέγιστη τιμή στην οποία έχει τυχόν αγοράσει ο βασικός μέτοχος σε διάστημα 12 μηνών.

> Τα commodities σηματοδοτούν την τάση της πραγματικής οικονομίας, παρέχοντας σαφείς ενδείξεις για την πορεία της διεθνούς ανάπτυξης, του πληθωρισμού, της ύφεσης, με την τιµή τους να κυριαρχείται από την προσφορά – ζήτηση και άλλους παράγοντες, όπως είναι οι συναλλαγματικές ισοτιµίες.

> Στο ίδιο έργο θεατές… Την ύστατη στιγμή, λίγο πριν από την εκπνοή των προθεσμιών, μέσα σε ένα μόλις διήμερο, κατά την προσφιλή τους τακτική, αποφάσισαν οι διοικήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών να προβούν στη δημοσίευση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Γιατί άραγε;

> Ας μη θριαμβολογούμε κιόλας. Όσο χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση των ομολόγων που προσκομίζονται στην ΕΚΤ τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος δανεισμού από αυτήν. Ο λόγος για την απόφασή της να κάνει αποδεκτά ως εχέγγυα τα ομόλογά μας, με αξιολόγηση έως και ΒΒΒ-.

> Από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς κατώτατο όριο επιφάνειας! Τι κι αν μέχρι σήμερα η Εφορία δεν ζητούσε πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, πλέον όσοι αποκτούν θα πρέπει: 1) Να αιτιολογούν πού βρήκαν τα χρήματα τοις μετρητοίς και 2) να αποδεικνύουν ότι το εισόδημά τους μπορεί να καλύψει τις δόσεις στεγαστικού δανείου.

>Ούτε γάτα ούτε ζημιά… Οι εταιρείες Νexus Εurostatus και FRS Global Αuditors, οι οποίες είχαν αναλάβει τον έλεγχο της εξαγοράς του Γερμανού από την Cosmote, έκριναν ότι η δεύτερη όχι μόνο δεν υπέστη ζημιά αλλά αύξησε το μερίδιό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

> Στις ελληνικές καλένδες… λόγω επαρκούς πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τη λιανική αγορά καταθέσεων… Απορρίφθηκε από τις τουρκικές αρχές το αίτημα της Finansbank, θυγατρικής της Εθνικής, σχετικά με την έκδοση ομολόγου ύψους 1 δισ. τουρκικών λιρών.

δΜε την ανεργία να καλπάζει στους νέους πτυχιούχους, οι παλαιοί κομματικοί απολαύουν ειδικών προνομίων! Αληθεύει ότι ο «νεοπροσληφθείς ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ τραπεζικός» αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών – Δανείων κ. Ιωάννης Παπανίκος τοποθετήθηκε πρόσφατα και Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής;

δΕις υγείαν των κορόιδων… όλων εμάς των κοινών θνητών! Ποια εισηγμένη επιχείρηση, που μοιράζει αφειδώς διαφημιστικό χρήμα, εξασφαλίζοντας έτσι δημοσιογραφική ασυλία, αντικατέστησε το «γαλάζιο» golden boy της με δύο άλλα «πράσινα», που εξακολουθούν να αμείβονται πλουσιοπάροχα;

δΗ πράσινη διακυβέρνηση εξακολουθεί να μας ταΐζει πράσινες αρλούμπες! Με άλλοθι τις κλιματικές αλλαγές και προκειμένου να μοιράσουν χρήμα στη «φίλα προσκείμενη παρέα» των αιολικών πάρκων, προωθούν την αύξηση τις τιμής του ρεύματος για τον καταναλωτή.


Σχολιάστε εδώ