Όλα έχουν χειροτερέψει στον τομέα της υγείας

Τελευταία παρακολουθώ συχνά στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τις εμφανίσεις της υπουργού Υγείας, σε συνεντεύξεις που δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστες. Μάλιστα τυχαίνει αυτό να γίνεται σχεδόν μαζί με «οδηγίες» που ανακοινώθηκε ότι έλαβε από τον πρωθυπουργό για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα υγείας και πρόνοιας.

Υποθέτω ότι οι «οδηγίες» του πρωθυπουργού στην υπεύθυνη υπουργό δεν δημοσιοποιήθηκαν όλες. Υποθέτω ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος από υπεύθυνες υπηρεσίες του κράτους για την έκταση της παραοικονομίας και της κερδοσκοπίας που υπάρχει γύρω από τη δημόσια υγεία, τα Ταμεία, τα φάρμακα, τα νοσοκομεία και όποιον «σέρνει τον χορό» εκεί. Ότι είναι ενήμερος για έρευνες οργάνων (ελληνικών και αλλοδαπών) που μιλούν για χορό εκατομμυρίων από καιροσκόπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα υγείας – πρόνοιας της Ελλάδας στο οικονομικό έγκλημα.

Ελπίζω λοιπόν ότι τις πληροφορίες που ο πρωθυπουργός θα έχει υπόψη του, τις έχει θέσει και στη διάθεση της υπουργού του. Διαφορετικά, την αφήνει να ζει σε έναν ωραίο κόσμο ηθικό, αγγελικά πλασμένο που η τελευταία φαντάζεται ότι μπορεί να βάλει σε τάξη και να «επιτιμήσει τους ανέμους» όπως εμφανίζεται στα ΜΜΕ.

Εδώ δεν μπορώ να μην επισημάνω ένα σημαντικό από πολιτικής πλευράς στοιχείο που αφορά την ίδια την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Από την ορκωμοσία της, έχω καταθέσει στη Βουλή κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για θέματα δημόσιας υγείας, σημαντικής κατ’ εμέ σοβαρότητας, και με λύπη μου λέγω ότι μέχρι την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο οκτώ από αυτές παραμένουν εκπρόθεσμα αναπάντητες. Επισημαίνω αυτό το πρωτοφανές για το Κοινοβούλιο και την κοινοβουλευτική πρακτική γεγονός. Να σημαίνει άραγε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου «δεν καταδέχεται» να λογοδοτεί στην εθνική αντιπροσωπεία; Να σημαίνει ότι οι διάφοροι «παρατρεχάμενοι» γύρω της δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν αυτοί πρώτοι την υπουργό; Να σημαίνει ότι η υπουργός δεν απαντά ακριβώς επειδή καταλαβαίνει ότι δεν έχει να μας πει κάτι; Πάντως, πρόκειται για μια νεο-καθιερούμενη πρακτική στη δημόσια ζωή από μια νέα τάξη πραγμάτων.

Υπάρχουν προβλήματα πολλά γύρω από τις σπατάλες στα νοσοκομεία, τις συνταγογραφίες πανάκριβων και αναποτελεσματικών φαρμάκων που με επιστημοσύνη επιστρατεύουν κερδοσκόποι του χώρου. Στη μάχη εναντίον της «συνταγογραφικής διαφθοράς» καλείται να συμβάλει και η Αστυνομία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πράγμα δύσκολο να κατανοήσω πώς θα υλοποιηθεί και με ποια μέθοδο από ένα αξιόλογο σώμα που όμως εστιάζεται στο διαδίκτυο.

Υπάρχει τελευταία αρθρογραφία γύρω από τη λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Νοσοκομείου. Αυτή η αρθρογραφία όφειλε να έχει οδηγήσει σε προβληματισμό, που όμως δεν φαίνεται να υπάρχει.

Όφειλε δηλαδή η Πολιτεία να έχει εγκύψει στα θέματα που έχουν θιγεί από μακρού, να έχει οδηγηθεί σε κάποια συμπεράσματα γύρω από την ασκούμενη εκεί διοίκηση και την ποιότητά της και να έχει πράξει τα ανάλογα.

Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχητική απάθεια. Απάθεια γύρω από τις αποφασισθείσες και υλοποιηθείσες «θερινές διακοπές» του Ωνάσειου που επαληθεύει τη διαπίστωση ότι «το καλοκαίρι στην Ελλάδα το κράτος δεν υπάρχει». Πόσο εκόστισαν αυτές οι «θερινές διακοπές» σε ανθρώπινες ζωές είναι άγνωστο, αλλά μπορεί να εκτιμηθεί. Άσκοπο αυτό βέβαια τώρα για το παρελθόν, χρήσιμο όμως για το μέλλον. Ελπίζω το επόμενο καλοκαίρι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Αλλά απάθεια βλέπω ότι ακολούθησε και την καταγγελία για υπέρογκο κόστος συσκευών τεχνητής καρδιάς που προμηθεύονται και εφαρμόζουν διάφορες ομάδες με δαπάνη του Δημοσίου, φοβάμαι χωρίς πολλή σκέψη. Ήλπιζα ο σεβασμός προς τον φορολογούμενο να έχει οδηγήσει σε μια ανακοίνωση με πλήρη οικονομικά στοιχεία. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Επομένως είναι δικαιολογημένη κάθε καχυποψία για τη σκοπιμότητα, την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και την ορθότητα εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής ακρίτως και ανεπιλέκτως.

Έρχομαι σε μια σειρά ειδήσεων γύρω από τις μεταμοσχεύσεις. Υπάρχουν κέντρα, όπως το Λαϊκό, όπου οι μεταμοσχεύσεις ήπατος έχουν από καιρό διακοπεί – χωρίς καμία αντίδραση από την υπουργό. Υπάρχει και μια ολόκληρη σειρά θανάτων σε μεταμοσχεύσεις καρδιάς στο Ωνάσειο. Σε τέτοια περιστατικά όπως αυτά, η μοιραία κατάληξη δεν είναι ούτε αναπάντεχη ούτε μη αναμενόμενη. Ο καταλογισμός τυχόν ευθύνης είναι εξαιρετικά δύσκολος και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμεθα προσεκτικοί. Ανέμενα όμως ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους, η υπουργός Υγείας θα είχε δείξει ευαισθησία και διακριτικότητα και θα είχε προβεί σε πλήρεις και αναλυτικές διευκρινίσεις.

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά σημεία στον χώρο που επέβαλλαν στην κυρία υπουργό να είναι περισσότερο συγκεκριμένη. Η φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομείων π.χ. σήμερα έχει εκτιναχθεί σε απίστευτα ύψη. Κι αυτό εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως της χώρας. Οι «μεθοδεύσεις» ορισμένων να κατοχυρώνουν άνομες σπατάλες είναι τέτοιες που να διεκδικούν ευρεσιτεχνία, όπως π.χ. η Επιτροπή Νομιμοποιήσεως Παρανόμου Συνταγογραφίας. Μερικά τέτοια «τεχνάσματα» τα έφερα και εγώ στη Βουλή ζητώντας από την κ. Ξενογιαννακοπούλου πρόσθετες εξηγήσεις για συγκεκριμένα νοσοκομεία των Αθηνών.

Η κ. υπουργός τι έκανε; Στη μεν Βουλή δεν απάντησε. Στα δε ΜΜΕ δηλώνει ότι ετοιμάζεται «πιλοτική» εφαρμογή ελέγχου συνταγών από το ΙΚΑ (σημειωτέον ότι το ΙΚΑ δεν υπάγεται καν σε αυτήν…). Και επί της ουσίας, για τα τεχνάσματα αυτά (που γνωρίζει καλά) τι κάνει; ΤΙΠΟΤΑ…


Σχολιάστε εδώ