Στήνουν νέο Μπούργκενστοκ

Για να το πετύχουν οι Αγγλοαμερικανοί θα συγκεράσουν από τη μια την τουρκική πρόταση για Πενταμερή (Ελλάδα, Τουρκία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Βρετανία) και από την άλλη την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για Διεθνή Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το πρόβλημα για την τουρκική πλευρά εντοπίζεται στην παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το κόστος της άρνησης
Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι όταν θα φθάσει εκείνη η στιγμή ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα επιμείνει στη θέση του για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι το κόστος το οποίο θα πληρώσει από μια τέτοια άρνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελος. Η οικοδόμηση ενός νέου Μπούργκενστοκ στη βάση μιας Διεθνούς Διάσκεψης κρίνεται επιβεβλημένη, επειδή οι δυο πλευρές στην Κύπρο θα είναι δύσκολο από μόνες τους να γεφυρώσουν όλες τις διαφορές. Λαμβανομένου υπόψη αυτού του σεναρίου, οι Βρετανοί θεωρούν ότι μόνο από μια Διεθνή Διάσκεψη μπορούν να επιλυθούν όλες οι διαφορές και να καταλήξουν τα μέρη σε συμφωνία, διότι θα βρίσκονται υπό πίεση και όποιος δεν είναι συνεργάσιμος θα χρεωθεί την αποτυχία. Στόχος είναι να επιβληθεί δοτή λύση και να εμφανιστεί ως κυπριακή.
Προς Έρογλου
Υπάρχει η αντίληψη ότι τα πράγματα στο Κυπριακό είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολα εάν εκλεγεί στην ηγεσία των κατεχομένων, κατά τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος στον πολιτικό του λόγο θεωρείται πιο ακραίος από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Έρογλου, ο οποίος φαίνεται να προηγείται ακόμη και 12% του κ. Ταλάτ, έχει ήδη δηλώσει πίστη στην τουρκική κυβέρνηση και στον στρατό.


Σχολιάστε εδώ