Περί αβλαβών και άλλων διελεύσεων…

Είναι όμως αναγκαίο να τονίσουμε πως η επανάληψη, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, σοβαρών και πρωτόγνωρων επεισοδίων δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και μεγάλη ανησυχία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις συνεχιζόμενες με αμείωτο ρυθμό παραβάσεις και παραβιάσεις στο FIR και στον εναέριο χώρο μας, ούτε στις σοβαρές παρενοχλήσεις από τουρκικά μαχητικά των ελικοπτέρων μας που εκτελούν αποστολή στον εναέριο χώρο μας στο πλαίσιο της FRONTEX!

Αναφερόμαστε κυρίως στις άσκοπες ανά το Αιγαίο… περιπλανήσεις του τουρκικού ναυτικού, στο πλαίσιο της λεγόμενης αβλαβούς διέλευσης… Αποκορύφωμα, ο ανέμελος πλους της τουρκικής κορβέτας «Bafra», που απέπλευσε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, 22/3, από τη Σμύρνη, για να περάσει ανάμεσα από Ίμβρο και Λήμνο, να ακολουθήσει μετά νότια πορεία, να περάσει απʼ έξω από Χίο, Ικαρία, Σάμο, Χάλκη, Ρόδο, Τήλο, Σαντορίνη, Μήλο…

Γύρω στις δέκα φορές από τις αρχές του χρόνου τα τουρκικά πολεμικά έχουν διασχίσει το Αιγαίο, πλησιάζοντας ακόμη και την Αττική, επιδεικνύοντας τη σημαία τους και επικαλούμενα τις αρχές της αβλαβούς διέλευσης. Για να θεωρηθεί όμως μια διέλευση αβλαβής, θα πρέπει μεταξύ των άλλων να είναι συνεχής, να μη διακόπτεται (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή κινδύνου), να είναι ταχεία, άνευ παρεκκλίσεων και κατά τη διάρκειά της να μην αναλαμβάνεται οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να στρέφεται κατά της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης του παράκτιου κράτους. Και φυσικά η αβλαβής διέλευση πρέπει να αποκλείει τη συλλογή κάθε είδους πληροφοριών, που έχουν σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια του παράκτιου κράτους. Η παρουσία όμως της κορβέτας «Bafra» τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο αποτελεί σαφή πρόκληση κατά της χώρας μας και δικαίως προκαλεί τον θυμό και την ανησυχία της ελληνικής κοινής γνώμης. Διότι εκτός των άλλων το τουρκικό πολεμικό δεν είχε σαφή πορεία, είχε ανοικτά τα ραντάρ και τις βυθομετρικές συσκευές.

Και επισήμως μεν η Ελλάδα αντιδρά, αλλά πώς; Στέλνει τις τορπιλακάτους «Ναυμάχος» και «Κρυσταλλίδης» να περιπολούν στην περιοχή και να παρακολουθούν τις κινήσεις της τουρκικής κορβέτας, διενεργεί τα συνήθη διπλωματικά διαβήματα στην Άγκυρα, ενημερώνει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων… Φυσικά δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην τύχη των διαβημάτων αυτών, ούτε και στα αποτελέσματα της ενημέρωσης προς τους συμμάχους και εταίρους μας, οι οποίοι σε καμία σχετική δήλωση δεν προβαίνουν.

Γι’ αυτό λοιπόν και επικροτούμε πλήρως την απόφαση του υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη να αναβάλει το ταξίδι του προχθές στην Τουρκία, όπου θα είχε συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του να συζητήσουν θέματα παράνομης μετανάστευσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε αμέσως και ορθά, στέλνοντας το κατάλληλο μήνυμα στην Άγκυρα, αφού προ ημερών ακόμα τα μαχητικά της παρενόχλησαν επικίνδυνα ελληνικά ελικόπτερα που πετούσαν σε διατεταγμένη αποστολή στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για τις 30 και 31 τρέχοντος επίσκεψη στην Τουρκία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, που μεταξύ άλλων θα είχε σκοπό την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζουμε πότε πλέον θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Τουρκία. Λέγεται μετά το Πάσχα. Θα θέλαμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι στις 6 Ιανουαρίου 2008, σε πρωτοσέλιδο τότε άρθρο μας, διατυπώναμε δέκα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επικείμενη τότε επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Και δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε. Μια σύντομη ανάγνωση εκείνου του άρθρου ασφαλώς θα βοηθούσε στην ψύχραιμη συναγωγή των ορθών συμπερασμάτων.

Τέλος, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί δημιουργήθηκε τόσος θόρυβος και σύγχυση για την κατάφωρη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, αφού η τουρκική κορβέτα εφέρετο ότι εζήτησε στοιχεία του διερχόμενου πλοίου «Αρχάγγελος»που έπλεε στην περιοχή Κέας και Κύθνου. Λίγες ώρες αργότερα με νεώτερη ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ διέψευσε το συμβάν, διευκρινίστηκε μάλιστα ότι επρόκειτο περί συνομιλίας του… Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου διερχόμενου πλοίου. Τα σχόλια περιττεύουν…

Ρωτάμε λοιπόν, δεν έπρεπε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη ενέργεια των αρμόδιων υπηρεσιών; Τι εικόνα μεταδίδουμε προς τα έξω; Ήταν επομένως φυσικό η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης να τροφοδοτήσει σενάρια συγκάλυψης και υποβάθμισης του επεισοδίου. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, έστω και τώρα, άμεση και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τα δύο καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, Άμυνας και Εξωτερικών, που θα διευκρινίζει επαρκώς τόσο την έκταση του συμβάντος όσο και τα αποτελέσματα των σχετικών διαβημάτων και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο διάπλους του τουρκικού πολεμικού.

Τέτοια γεγονότα πρέπει να αποκλειστούν στο μέλλον. Η επανάληψή τους θα παγιώσει μια κατάσταση με όλες τις δυσμενέστατες σε βάρος της χώρας μας συνέπειες. Συγχρόνως θα υποθηκεύσει όλο το σύστημα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


Σχολιάστε εδώ