Παίρνουν τη Ναυτιλία από τη Λούκα και τη δίνουν στον Χρυσοχοΐδη!

Ήδη απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ σχολιάστηκε ποικιλότροπα και πάντως όχι θετικά η απουσία της απ’ τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαμε πολλές διαρροές απ’ το Μαξίμου και από άλλα κυβερνητικά κέντρα για την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το φορολογικό νομοσχέδιο, διαρροές απαξιωτικές.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο επιτελείο του Μαξίμου υπάρχουν δύο… άσπονδοι φίλοι της, ο Θ. Πάγκαλος και ο Χ. Παμπούκης, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι ούτε οι σχέσεις της με τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι… ειδυλλιακές.

Οι νεώτερες όμως πληροφορίες που είναι στη διάθεση του «Π», πληροφορίες έγκυρες, αναφέρουν ότι τα επόμενα χτυπήματα που σχεδιάζονται εναντίον της υπουργού Οικονομίας είναι:

– Η υπαγωγή του υφυπουργείου Ναυτιλίας, που θα συσταθεί κατόπιν τελεσιγράφου των εφοπλιστών, όχι στο υπουργείο Οικονομίας, όπως είναι το λογικό (άλλωστε το υπουργείο της Λούκας έχει στον τίτλο του και το «Ναυτιλίας»), αλλά στο υπουργείο… ΠΡΟΠΟ του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που έχει πάρει και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Λούκα έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της σε μια τέτοια πρόταση και αν υλοποιηθεί, τότε δεν θα έχει θέση στην κυβέρνηση.

– Ένα ακόμα πιο «προωθημένο» σενάριο λέει ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό τη θέση της Λούκας στο υπουργείο Οικονομίας θα καταλάβει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης!

«Άδειασμα» από τον Γιώργο;

Ανεξάρτητα πάντως απ’ τη σεναριολογία, που έτσι κι αλλιώς καλά κρατεί εντός της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι η Λ. Κατσέλη φαίνεται να έχει απολέσει τη βασική πηγή δύναμής της, δηλαδή:

• Τη στήριξη του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος την τελευταία περίοδο δείχνει να κρατά ολοένα και μεγαλύτερες αποστάσεις απ’ την υπουργό με την οποία είχε τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις.

Οι εκτιμήσεις γι’ αυτήν την αλλαγή στάσης του Γιώργου έναντι της Λούκας είναι διάφορες.

Απ’ τις απόψεις της, που θεωρούνται ξεπερασμένες από μια πλειάδα κυβερνητικών στελεχών αλλά και συνεργατών του Γιώργου (Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου, Παμπούκης, Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Θέος κ.ά.), μέχρι τον πόλεμο που δέχεται από διαπλεκόμενα εκδοτικά συγκροτήματα, αλλά και λάθη που της καταλογίζουν στον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων (π.χ. η τοποθέτησή της πρόσφατα για το αδήριτο της προσφυγής στο ΔΝΤ), καθώς και τον πόλεμο που δέχεται και από ομάδες συμφερόντων. Για παράδειγμα, εκτός απ’ τον χώρο των τραπεζιτών στον χορό των εναντίον της επιθέσεων μπήκαν πρόσφατα και οι «πετρελαιάδες», λόγω της πρόθεσής της να προχωρήσει στην εξυγίανση του όλου κυκλώματος διακίνησης των πετρελαιοειδών, όπου η φοροδιαφυγή φτάνει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις απόψεις της, ακόμα και υπουργοί οι οποίοι δεν συμφωνούν μαζί της αναρωτιούνται γιατί ο Γιώργος τις… θυμήθηκε τώρα, αφού είναι ίδιες διαχρονικά και τις γνώριζε όταν της ανέθεσε τον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση.

Ενώ οι ίδιοι συνάδελφοί της τόνιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος δεν δικαιούται να μεταχειρίζεται έτσι μια κορυφαία υπουργό, αποκλειστικά δικής του επιλογής…

Ίσως πάντως η περί τη Λούκα σεναριολογία να σχετίζεται με τη διαφαινόμενη πρόθεση του Γιώργου να προχωρήσει μετά το Πάσχα αν όχι σε ευρύτερο ανασχηματισμό, πάντως σε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Και σε μια τέτοια περίπτωση ίσως προκύψουν σοβαρές εκπλήξεις. Διότι αν η Λ. Κατσέλη δέχεται ένα ορατό πόλεμο από πολλούς… συντρόφους της, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης αμφισβητείται απ’ όλο σχεδόν το επιτελείο του Μαξίμου!

Αυτό, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την ανάθεση κεντρικού ρόλου στη διαχείριση των οικονομικών είτε στον Δημ. Ρέππα είτε στον Λ. Παπαδήμο (έχει γράψει σχετικά «ΤΟ ΠΑΡΟΝ») καθιστά επισφαλή ακόμα και τη θέση του σημερινού «τσάρου»…

Και το κακό -για την κυβέρνηση- είναι πως όλα αυτά τα ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα δεν τα αποτρέπουν οι ανά υπουργείο «τοποτηρητές» που έχει διορίσει ο Γιώργος, για να μην πούμε ότι όλοι αυτοί περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα…

Και επερώτηση

Το θέμα όμως έφεραν 11 βουλευτές της ΝΔ και στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα:

Πλήρη σύγχυση και αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών που έχουν σχέση με τη Ναυτιλία έχει προκαλέσει η κατάργηση του παλαιού υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και η τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος.

Αυτό καταγγέλλουν με επερώτησή τους οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκης, Ν. Κεφαλογιάννης, Π. Καμμένος, Ελ. Βόζενμπεργκ, Ν. Δένδιας, Κ. Μουσουρούλης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιχ. Μπεκίρης, Ι. Βρούτσης, Τσ. Ιατρίδη και Αλ. Δερμετζόπουλος, οι οποίοι ζητούν από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη να τους απαντήσει στα εξής:

«Γιατί προχωρήσατε και επιμένετε στην τριχοτόμηση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έπειτα από το σημερινό αδιέξοδο; Τι θετικό αποκομίσαμε από τη συγκεκριμένη κίνηση;».


Σχολιάστε εδώ