Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν είναι αληθές ότι όλοι οι μεγάλοι οίκοι ορκωτών ελεγκτών της ελληνικής αγοράς αρνήθηκαν να αναλάβουν τη διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, αν ένας από τους οίκους στους οποίους αρχικά ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη τελικά επέστρεψε την εντολή επειδή είχε λάβει κατά το παρελθόν αμοιβές από την εταιρεία Γερμανός και αν ισχύει ότι ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη σε ελεγκτή για τον οποίο έχει ζητηθεί κατά το παρελθόν ο πειθαρχικός του έλεγχος από το αρμόδιο συμβούλιο, που εποπτεύεται από τον υπουργό Οικονομικών.
>Αναγκαία θεωρεί την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Επισημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά των μεταναστών δεν μπορούν να παρακολουθήσουν επαρκώς τα σχολικά μαθήματα λόγω ελλιπούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, διατρέχοντας τον κίνδυνο περιθωριοποίησης.
>Εκτενέστατη επερώτηση για την επιδείνωση της κατάστασης του ΕΣΥ υπέβαλε στην υπουργό Υγείας σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Αφού καταγγέλλει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι από το 1990 και μετά έπαιρναν συνεχώς μέτρα υπέρ της εμπορευματοποίησης της υγείας, ενώ παράλληλα μείωναν την κρατική συμμετοχή στις δημόσιες δαπάνες υγείας (από 41,4% το 1992 στο 27% το 2007) εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων (από 58,6% στο 73% για την ίδια περίοδο) και συρρίκνωναν τα έσοδα των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνοντας τα νοσήλια (τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε αύξηση 806% στα νοσήλια), ζητεί μεταξύ άλλων την πρόσληψη των 25.000 νοσηλευτών και των 4.500 γιατρών που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών των δημόσιων νοσοκομείων, την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την απαγόρευση των συμβάσεων των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς και την καθιέρωση βιβλιαρίου υγείας για όλους ανεξαιρέτως, χωρίς καμία πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα νοσήλια.
>Το θέμα της ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη κατασκευή από την εταιρεία REDS πενταώροφου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ., το οποίο εισχωρεί στον αρχαιολογικό χώρο, επαναφέρουν με ερώτησή τους προς την υπουργό Περιβάλλοντος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, Γρηγόρης Ψαριανός και Ηρώ Διώτη. Συγκεκριμένα θέλουν να μάθουν σε ποια κριτήρια βασίστηκε η θετική γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος τον Μάρτιο του 2007, τη στιγμή που ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Νάκος είχε παραδεχτεί ότι η οικοδομική άδεια περιλάμβανε «ασάφειες στο τοπογραφικό» και εκδόθηκε χωρίς να έχει εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και ζητούν σαφή απάντηση για το αν και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι ανάπλαση και χτίσιμο πάνε μαζί.
>Την πρακτική της Αγροτικής Τράπεζας να αναστείλει τις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και σε τσιγγάνους με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Υπενθυμίζει ότι η ΑΤΕbank είναι μία από τις τράπεζες που έχουν ενταχθεί στο σκανδαλώδες πακέτο των 28 δισ. ευρώ με το οποίο είχαν ενισχυθεί πέρυσι οι τράπεζες και ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας αν προβαίνουν και άλλες τράπεζες στην ίδια πρακτική και τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να ανακαλέσει η ΑΤΕ την απόφασή της και να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τον αποκλεισμό τους από το τραπεζικό σύστημα.
>Αναθεώρηση των όρων χορήγησης αδειών οπλοφορίας και οπλοχρησίας ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Αναφέρεται σε καταχρηστική και για ψηφοθηρικούς λόγους παροχή αδειών οπλοφορίας ακόμα και παρά τις αρνητικές γνώμες των αρμόδιων εισαγγελέων πλημμελειοδικών και ερωτά πόσες άδειες οπλοφορίας έχουν χορηγηθεί κατά τα έτη 2008-2009 ανά αστυνομική διεύθυνση και πόσες από αυτές έχουν χορηγηθεί χωρίς τη γνώμη των αρμόδιων εισαγγελέων ή και ενάντια σε αυτήν.
>Με αφορμή την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης κατά την περίοδο 2004-2008, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση στην παγκόσμια λίστα των εισαγωγέων συμβατικών όπλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ποιες είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ ανά έτος κατά την τελευταία δεκαετία και σε ποιο χρηματικό ύψος ανέρχονται οι προγραμματισμένες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα για τα επόμενα έτη.
>Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης από το «κόκκινο σκαθάρι», του οποίου η εξάπλωση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρει ότι η κεντρική διοίκηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους ιδιώτες, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός εγχειρήματος που απαιτεί κεντρικό συντονισμό, συνεχή παρακολούθηση και συγκεκριμένους πόρους. Επικρίνει μάλιστα πρόσφατη απόφαση διάθεσης 400.000 ευρώ μόνο για το φοινικόδασος στο Βάι, αγνοώντας τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα.
>Απειλείται το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας στη Σαντορίνη από την παραμονή στον βυθό της του ναυαγισμένου πλοίου «Sea Diamond», επισημαίνουν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Γρ. Ψαριανός και Θ. Δρίτσας. Αναφέρουν ότι η αρμόδια υπουργός αποσιωπά πλήρως το ζήτημα της ανέλκυσης και ερωτούν αν η κυβέρνηση εγκαταλείπει τελικά αυτό το σχέδιο, αν έχει λάβει υπόψη της τα επιχειρήματα και την έγκυρη επιστημονική άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και αν θα μεριμνήσει ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει τα έξοδα ανέλκυσης.
>Να μονιμοποιηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες στις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Αναφέρει ότι ήδη προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η αναπηρία τους δεν αποτελεί εμπόδιο να εργαστούν αλλά δύναμη για προσφορά εργασίας και μάλιστα σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Σχολιάστε εδώ