«Κείμενο – κορμό» για να γεφυρώσει τις διαφορετικές απόψεις ψάχνουν στον ΣΥΝ

Οι προσπάθειες συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή με στόχο να ενσωματωθούν κάποιες από τις γνωστές ως «προτάσεις Λαφαζάνη» στην εισήγηση της πλειοψηφίας, προκειμένου να μη βαθύνει η απόσταση ανάμεσα στην ηγεσία και μερίδα του Αριστερού Ρεύματος.
Η πορεία προς το συνέδριο θα είναι μια πορεία εσωκομματικής αντιπαράθεσης, η κατάληξη της οποίας είναι αβέβαιη, όπως αβέβαιο είναι και το μέλλον του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συνιστώσες του ακολουθούν πλέον παράλληλο δρόμο με τον ΣΥΝ. Όπως φαίνεται από τα κείμενα που έχουν κατατεθεί, υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΝ αποκλίνουσες θέσεις σχετικά με μια σειρά σοβαρά ζητήματα, όπως η θέση του κόμματος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίσημο κείμενο της πλειοψηφίας ορίζεται ότι η επιλογή της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική επιλογή και ότι πρέπει να συνεχίσει τη δράση του, ενώ για πρώτη φορά επιχειρείται μια αυτοκριτική για τη θέση του ΣΥΝ υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, η οποία θεωρείται η μήτρα των σημερινών αρνητικών για την Ελλάδα θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας, η οποία θέτει στο συνέδριο ευθέως τη θέση της για απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον
ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πλέον χαρακτηρίζει «αριστερίστικο μόρφωμα» στο οποίο δεν έχει καμία θέση ο ΣΥΝ. Φυσικά αναφέρουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στη θέση του κόμματος έναντι της ΕΕ και ούτε το συζητούν ότι πρέπει να υπάρξει πρόσκληση προς το ΚΚΕ για κοινή δράση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας κατηγορηματικά τονίζουν ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια οργανωτικής ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της αυτοτέλειας του ΣΥΝ και σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείουν τίποτα, ακόμα και την ποχώρησή τους από τον ΣΥΝ.
Το νέο στοιχείο που ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα είναι το «κείμενο Λαφαζάνη», το οποίο στηρίζεται από μέρος του Αριστερού Ρεύματος. Το κείμενο προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν παραλείπει να θίξει ακόμα και ζητήματα της σχέσης της Ελλάδας με την ΕΕ, κάτι που στον ΣΥΝ μέχρι σήμερα δεν το έθιγε κανένας.
Η ηγεσία του κόμματος προσπάθησε να ενσωματώσει κάποιες από τις προτάσεις Λαφαζάνη στην κεντρική εισήγηση και μέχρι να κλείσει η ύλη της εφημερίδας δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν ο Π. Λαφαζάνης θα έθετε τις προτάσεις του σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι προτάσεις θα παρουσιαστούν κανονικά στις οργανώσεις του κόμματος κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.
Πάντως υπάρχουν και προτάσεις για καταστατικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των εσωκομματικών τάσεων και της παρουσίας των στελεχών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που κατ’ επανάληψη έχουν τεθεί, αλλά δεν προχώρησαν.
Τα στελέχη τόσο του Αριστερού Ρεύματος όσο και της Ανανεωτικής Πτέρυγας δεν θέλουν να τεθεί θέμα καταστατικών αλλαγών, όπως επιθυμεί η ηγεσία του ΣΥΝ και ο Α. Τσίπρας, ο οποίος αισθάνεται να ασφυκτιά κάτω από την κυριαρχία των τάσεων στην καθημερινή λειτουργία του κόμματος.
Τα εσωκομματικά προβλήματα όμως μεταφέρθηκαν στη νεολαία του κόμματος η οποία πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το συνέδριό της. Εκεί νεολαίοι που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα έκαναν λόγο για αλλοίωση της φυσιογνωμίας της οργάνωσης, αφού με ευθύνη της ηγεσίας υπάρχει επιστροφή «στις ιδεολογικές μονομέρειες» και στον «κομμουνιστικό προσανατολισμό».
Την ίδια στιγμή ο Α. Αλαβάνος συνεχίζει την αυτόνομη πορεία του ως «απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ» παίρνοντας μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπτύσσοντας θέσεις όπως ότι «πρέπει να φύγει η κυβέρνηση», κάτι που δεν συμμερίζεται το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ