Θα αντιμετωπίσουμε τους Σκοπιανούς όχι με όπλα αλλά με την Ιστορία μας

«Οι αδηφάγοι γείτονές μας κωφεύουν στην αδέκαστη Ιστορία και για να ικανοποιήσουν τα λαίμαργα σχέδιά τους προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την αληθινή ιστορία του βορείου Ελληνισμού μας. Θα τους αντιμετωπίσουμε, όχι με όπλα και με κανόνια, αλλά με τον λόγο και με την Ιστορία, που είναι τόσο αδέκαστη. Ο Θεός είναι μαζί μας», έγραφε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, σε μια επιστολή του προς τον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσό» τον Απρίλιο του 1994, τότε που είχε φουντώσει η σκοπιανή προπαγάνδα, με στόχο να ιδιοποιηθούν το όνομα της Μακεδονίας μας.
Τα λόγια αυτά του Ιάκωβου, που τα ίδια θα έλεγε και σήμερα, γιατί τα Σκόπια, 16 χρόνια από τότε, όχι μόνο δεν έκαναν πίσω, αλλά έχουν επεκτείνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις τους σε βάρος μας, αποκάλυψε ο πρόεδρος του «Παρνασσού», καθηγητής κ. Μαρκαντώνης, στην εκδήλωση, που έγινε πρόσφατα, του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού – Καριπείου Μελάθρου, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα άπαντα επί πανανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών θεμάτων» με κείμενα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου. Το υλικό αυτό το είχε εμπιστευθεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στον προσωπικό του φίλο, καθηγητή Πανεπιστημίου και πρόεδρου του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, Αθανάσιο Αγγελόπουλο.
Όλη η ανέκδοτη ως τώρα αλληλογραφία του Αρχιεπισκόπου με τους Προέδρους των
ΗΠΑ, Προέδρους και πρωθυπουργούς της Ελλάδος, για θέματα πανανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως εθνικών ζητημάτων, όπως η ειρήνη, η ισότητα, η κατάργηση φυλετικών διακρίσεων, η ομογένεια Κωνσταντινουπόλεως, Ίμβρου και Τενέδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά κ.ά., παρουσιάζονται στο πολυσέλιδο αυτό βιβλίο.
Μέσα από την επιστολογραφία διαφαίνεται πως η δράση του Ιακώβου δεν ήταν απλώς εκκλησιαστική, αλλά βαθιά πολιτική και διπλωματική. Υπήρξε προνομιακός συνομιλητής της ηγεσίας των ΗΠΑ για σχεδόν τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες. Έτσι με το κύρος του αυτό προωθούσε θέματα εθνικού και πανορθόδοξου ενδιαφέροντος, προς το ύψιστο κέντρο αποφάσεων του πλανήτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και Ιεράρχες (Ζακύνθου, Νεαπόλεως κ.ά.), ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής και πολύς κόσμος.


Σχολιάστε εδώ