Επί τροχάδην

1. Ψήνεται η «λύση»…

Γράψαμε (και εμείς και άλλοι), αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα (και τους πανηγυρισμούς για την κατάργηση (!) της ταξιδιωτικής βίζας προς τη Μητρόπολη): Μη βιάζεστε να πανηγυρίζετε και να θριαμβολογείτε, ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη πίσω από τις κουρτίνες. Πού πήγε το μυαλό μας; Μα, προφανώς στα «εθνικά» θέματα. Να λοιπόν τι δήλωσε χθες για τα Σκόπια (FYROM) ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, λίγο πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες: «Η Αθήνα αναζητά για το ζήτημα της ΠΓΔΜ (FYROM) ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν θα αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες, ούτε την αίσθηση ότι κάποιο μέρος αδικείται». Ως εδώ καλώς. Προσοχή στο επόμενο: «Η Ελλάδα θέλει και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συμπαραστάτης της ευρωπαϊκής πορείας της γειτονικής χώρας»… Προσοχή επίσης στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν την όποια «λύση» πριν από τον ΝΟΕΜΒΡΗ που είναι η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ…
Ετοιμαστείτε…
2. Υπεύθυνη θέση στο Κυπριακό
Υπεύθυνη και ενθαρρυντική είναι η θέση της ΕΔΕΚ (των παλαιών Σοσιαλιστών του Βάσσου Λυσσαρίδη, σήμερα Σοσιαλδημοκρατών) όσον αφορά στις εξελίξεις περί την «επίλυση» του Κυπριακού και τις απερίγραπτες υποχωρήσεις του ανεκδιήγητου Χριστόφια (τον οποίο στην Αθήνα στηρίζουν όλοι οι «προοδευτικοί», τρομάρα τους…)
Έτσι η ΕΔΕΚ πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας υπό μορφή «δημοψηφίσματος» μεταξύ των πολιτών, για να προκύψει αν, εν τοις πράγμασι, οι Ελληνοκύπριοι στηρίζουν τις επιλογές Χριστόφια. Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει:
• «Στα 40 χρόνια της ιστορίας μας, τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ αναλάβαμε πάντα με θάρρος τις ευθύνες μας. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα.
• Η διαφωνία μας με τη στρατηγική του Προέδρου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και στις προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή 50.000 εποίκων, είναι πλέον καθολική.
• Οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξή μας στον Βʼ γύρο των προεδρικών εκλογών έχουν ακυρωθεί στην πράξη.
• Η ύστατη προσπάθειά μας, με συγκεκριμένες προτάσεις, να αλλάξουμε πορεία έχει απορριφθεί.
Δεν μπορούμε να συμπράξουμε σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες.
Δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα.
Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια πορεία που είναι αδιέξοδη.
Ήταν χρέος και ευθύνη μας, ήταν πολιτικά υπεύθυνο και ηθικά ορθό, να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση.
Τυχόν παραμονή μας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα ήταν πολιτικά παράδοξη. Θα ήταν ηθικά ανεπίτρεπτη. Θα ήταν αντίθετη με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ.
Είναι πλέον εθνική ανάγκη να αλλάξουμε στρατηγική. ΤΩΡΑ.
Να αποσυρθούν οι απαράδεκτες προτάσεις που καταθέσαμε.
Να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις συνομιλίες το εδαφικό, το περιουσιακό, τα θέματα ασφάλειας / εγγυήσεων.
Να αναλάβουμε διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να αποκαλύψουμε τώρα και όχι αργότερα την τουρκική αδιαλλαξία.
Στην προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, η ΕΔΕΚ πιστεύει ότι πρωταγωνιστής πρέπει να είσαι εσύ. Ότι ήρθε η ώρα να ακουστεί και η δική σου φωνή».
Ψηφίστε όλοι!
Tέλος, πρωτοβουλίες κατά των μεθοδεύσεων Χριστόφια παίρνει και η Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο.
e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ