Επί δικαίους και αδίκους…

ΕΝ μέσω σφοδρών αντιδράσεων η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει διορθώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες, ενώ ζήτησε προκαταβολικά τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκάλεσε τις επικρίσεις των κομμάτων της που μίλησαν για έλλειψη σχεδίου, ενώ κατήγγειλαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως «φορομπηχτικά» που επιβαρύνουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών. Το τελικό κείμενο προβλέπει αλλαγές στα τεκμήρια ακινήτων, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από τον ΦΜΑΠ και αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για φορολόγηση του ποσού της αποζημίωσης στις απολύσεις, με τον κ. Σαμαρά να κάνει λόγο για «ανήθικο» μέτρο. Τελικά, το αφορολόγητο ορίσθηκε στο ποσό των 60.000. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας αυξάνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2010 θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών κινεί τις διαδικασίες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, πιθανότατα από το προσεχές φθινόπωρο. Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την ανάπτυξη, διότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση.
Στο μεταξύ, στην ετήσια έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προβλέπει μείωση κατά 2% του ΑΕΠ και πληθωρισμό στο ύψος του 3% και ότι η χώρα θα μπει σε ύφεση. Σημείωσε ωστόσο ότι αν το Πρόγραμμα Σταθερότητας εφαρμοστεί με συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις η οικονομία θα ανακάμψει.
Σε τρεις φάσεις…
ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ τα… καλά νέα. Με την έγκριση της Κομισιόν από το 2013 θα εφαρμοσθεί η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι χιλιάδες γυναίκες στο Δημόσιο θα υποχρεωθούν να εργαστούν επιπλέον από 5 μέχρι 17 χρόνια. Τα χειρότερα θα έρθουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές-σοκ στο Ασφαλιστικό. Προβλέπει μεταξύ άλλων: Μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, μείωση των συντάξεων με τον νέο τρόπο προσδιορισμού, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πριμ παραμονής στην εργασία, ενοποιήσεις Ταμείων κ.ά. Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν σε τρία στάδια: Οι πρώτες θα ισχύσουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, η δεύτερη φάση θα είναι από το 2013 και το μεγαλύτερο τμήμα από το 2018. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι εξασφαλισμένο μέχρι το 2030. Στο μεταξύ αρκετά ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν οξυμμένα οικονομικά προβλήματα, ενώ των Ελεύθερων Επαγγελματιών υποχρεώθηκε να πουλήσει ομόλογα για να πληρώσει δώρα και συντάξεις.
Προκλήσεις
ΑΝΗΣΥΧΙΑ και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Τελευταίο «κρούσμα» η… κρουαζιέρα της κορβέτας «Μπάφρα» που διέσχισε ολόκληρο το Αιγαίο, έφθασε μέχρι την Τζια, ενώ πέρασε δίπλα από Μήλο, Σαντορίνη και άλλα νησιά. Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης ματαίωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Άγκυρα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετέθεσε για μετά το Πάσχα την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα, η οποία θα έχει αντικείμενο την προετοιμασία του ταξιδιού του Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.
ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ… συνέχεια στη Νέα Δημοκρατία. Τριβές και εντάσεις προκαλεί η εξαγγελία του Αντ. Σαμαρά για τον εξοστρακισμό όσων στελεχών «πλήγωσαν το φιλότιμο του ελληνικού λαού», αλλά και οι καταστατικές αλλαγές που προωθεί η Ρηγίλλης εν όψει Συνεδρίου. Πλέον επίμαχη αυτή που προβλέπει ότι ο πρόεδρος μπορεί να διορίζει τα μισά (7) μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου! Μέχρι σήμερα όλα τα μέλη εκλέγονταν από την Κεντρική Επιτροπή. Με τις συγκεκριμένες αλλαγές, εκτός από την Ντ. Μπακογιάννη, διαφωνούν αρκετά στελέχη τα οποία θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο το κόμμα γίνεται περισσότερο αρχηγικό. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για προσπάθεια του κ. Σαμαρά να ελέγξει τη Νέα Δημοκρατία.
Η τρομοκρατία είναι εδώ! Η Οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» ανέλαβε την ευθύνη για τις τρεις διαδοχικές βομβιστικές ενέργειες: Στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», στο σπίτι του αντιπροέδρου του ελληνοπακιστανικού συλλόγου, αλλά και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Στην προκήρυξή της καταγγέλλει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά και τη δράση των ακροδεξιών ομάδων, ενώ προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει να… βάζει βόμβες. Στην Αστυνομία επικρατεί προβληματισμός για την κλιμάκωση των «χτυπημάτων» και στην κυβέρνηση ανησυχία για την εικόνα της χώρας προς τα έξω.


Σχολιάστε εδώ