Ενοχλημένος ο Καραμανλής

Το κλίμα επιβαρύνουν και οι συζητήσεις για τις επικείμενες (αναπόφευκτες) «καρατομήσεις» όσων στελεχών με τη συμπεριφορά τους ζημίωσαν τη Νέα Δημοκρατία και «με τη συμπεριφορά τους πλήγωσαν το φιλότιμο του ελληνικού λαού».
Η επιμονή του Σαμαρά, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε δημόσια ομιλία του, να κάνει αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της πενταετίας 2004-9, μιλώντας για λάθη και παραλείψεις, έχει εκνευρίσει τον τέως πρωθυπουργό, αλλά και αρκετά στελέχη που είχαν ασκήσει υπουργικά καθήκοντα την συγκεκριμένη περίοδο. Δεν είναι λίγα ωστόσο και τα στελέχη που εκφράζουν την ενόχλησή τους για την τακτική αυτή, καθώς θεωρούν ότι… παρατράβηξε το δημόσιο αυτομαστίγωμα. «Με τον τρόπο του ο Σαμαράς απαξιώνει πλήρως το έργο των κυβερνήσεων Καραμανλή, αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία των οπαδών του κόμματος και τροφοδοτεί την εσωστρέφεια» αναφέρουν. Χαρακτηρίζουν μάλιστα εντελώς λανθασμένη την τακτική που έχει επιλέξει να απαλλαγεί από τα βάρη του παρελθόντος, διότι ταυτόχρονα ρίχνει στην «πυρά» μια σειρά στελεχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αναγκαία εφεδρεία για την παράταξη. «Όσοι διετέλεσαν υπουργοί τη συγκεκριμένη περίοδο δεν ήσαν όλοι ανίκανοι η… ανέντιμοι» σημειώνουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετοί από τους παραπάνω είναι εξοργισμένοι. Στη φάση αυτή σιωπούν, αλλά δεν είναι σίγουρο για πόσο ακόμη θα υπομένουν.
Τριβές, οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, προκαλούν και οι καταστατικές αλλαγές που προωθεί η Ρηγίλλης, με τον περιορισμό του αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και την απονομή προνομίου στον (εκάστοτε) πρόεδρο να… διορίζει τα μισά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου! Με το ισχύον καταστατικό τα μέλη εκλέγονται όλα από τη Κεντρική Επιτροπή.
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του μιλούν για κάτι το «πρωτοφανές» στα χρονικά και το αποδίδουν (μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις) στην προσπάθεια του Σαμαρά να αποκτήσει τον ασφυκτικό έλεγχο του κόμματος. Η πρόθεσή του αυτή συναντά τις έντονες διαφωνίες στελεχών από όλες τις τάσεις και η προσπάθεια της Ρηγίλλης να εγκριθούν από το Συνέδριο θα περάσει «διά πυρός και σιδήρου». Από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη λέγεται ότι η πρώην υπουργός θα επιμείνει στη θέση της ότι πρέπει όλα τα μέλη να εκλέγονται, αλλά και στην πρότασή της να θεσπιστεί θητεία για τον αρχηγό. Η πρότασή της για προεδρική θητεία απορρίφθηκε μετ’ επαίνων από τη Ρηγίλλης, παράγοντες της οποίας έλεγαν ότι «η Ντόρα θέλει να βάλει τον Σαμαρά σε καθεστώς ομηρίας». Γκρίνιες εξακολουθεί να προκαλεί και ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι έπρεπε να διεξαχθεί πολύ νωρίτερα ώστε να είχαν ήδη κλείσει τα εσωκομματικά και απερίσπαστη η Νέα Δημοκρατία να αφοσιωθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αργά η γρήγορα η ηγεσία πρέπει να ασχοληθεί, ορισμένοι θεωρούν ότι έχει καθυστερήσει, με το μείζον ζήτημα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαφορετικά σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθεί να κόψει «γόρδιους δεσμούς». Στα μέσα της εβδομάδας ο Β. Παπαγεωργόπουλος ανακοίνωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει συνομιλήσει με τον κ. Σαμαρά και αν έχει πάρει το χρίσμα.
Επίσης ο πρώην βουλευτής Π. Μαντούβαλος ανήγγειλε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Πειραιά, ανεξάρτητα αν θα τον στηρίξει ή όχι η Νέα Δημοκρατία. Από τη Ρηγίλλης αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Μαντούβαλου θα δημιουργήσει προβλήματα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πιθανών ψηφοφόρων του προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο τελευταίος μάλιστα επικαλείται «μυστικές δημοσκοπήσεις» σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο είναι σε καλύτερη θέση από όλους τους πιθανούς υποψήφιους της Ρηγίλλης, αλλά κερδίζει και τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα. Αν η Ρηγίλλης δεν ασχοληθεί αμέσως με το θέμα των υποψηφιοτήτων εκφράζονται φόβοι ότι ανάλογα «φαινόμενα» θα ξεφυτρώσουν και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.


Σχολιάστε εδώ