ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ!

Στον αντίποδα βρίσκονται φυσικά τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), καθώς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και βέβαια των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που προειδοποιούν για ευρείας έκτασης κινητοποιήσεις με σκοπό την ακύρωση των μέτρων και με αίτημα να πληρώνουν την κρίση οι έχοντες και οι κατέχοντες και να μη φτωχοποιηθεί η πλειοψηφία των πολιτών.
Μεγάλη η αναστάτωση και η αντίδραση μεταξύ των εργαζομένων στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (σ.σ.: είναι άμεσος ο κίνδυνος για εκτεταμένες κινητοποιήσεις και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα) από τις περικοπές (και μάλιστα αναδρομικά) σε αποδοχές και επιδόματα, ενώ και οι συνταξιούχοι προγραμματίζουν πορείες διαμαρτυρίας για το πάγωμα των συντάξεών τους.
Επίσης, το τρίπτυχο «Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Φορολογικό» που προωθεί η κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει τα ηγετικά κλιμάκια σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, και μάλιστα σε διαπαραταξιακό επίπεδο, τα οποία διαπίστωσαν την πρόθεση ολικής ανατροπής διαχρονικών δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων. Έτσι, όλοι αναζητούν το «σκληρό» πόρισμα που ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο στοιχεία-φωτιά:
• Την επιμήκυνση του εργασιακού βίου για αξιοπρεπή σύνταξη (40 χρόνια για πλήρη σύνταξη, χωρίς αναγνώριση του πλασματικού χρόνου σε γυναίκες με ανήλικα παιδιά και στους στρατιωτικούς).
• Τη δραστική μείωση των συντάξεων εφόσον πράγματι ο κ. Λοβέρδος είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές πως «θα είναι επιτυχία για μας αν το 2030 οι δαπάνες των συντάξεων θα είναι στα επίπεδα του 2008», δηλαδή 12 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, αντί το μακροχρόνιο έλλειμμα να αντιμετωπιστεί με νέους πόρους, θα λυθεί με κόψιμο των συντάξεων.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι παράγοντες δεν απαντούν καν στις θέσεις που εκφράζουν οι κ. Σ. Ρομπόλης και Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός διευθυντής και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα, οι οποίοι δηλώνουν ότι υπάρχει ρευστότητα στο ασφαλιστικό σύστημα, ότι τα ελλείμματα που εμφανίζονται είναι αναλογιστικά και μακροχρόνια και ότι τα ακραία προβλήματα Ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΑΠΔΥ) οφείλονται στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 4 δισ. ευρώ για το 2010, ως συμβολή στη μείωση του δημόσιου χρέους.
Στο μεταξύ, η επικείμενη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου αποδομεί πλήρως το κοινωνικό κράτος, όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλ. Μητρόπουλος, ενώ έχει προκαλέσει κύμα φυγής γυναικών από το Δημόσιο, όπως μας πληροφορεί η κ. Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Αιτία η ανακοίνωση από τον κ. Λοβέρδο ότι από το 2013 θα αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ.: η ελληνική πλευρά ζήτησε τριετή περίοδο χάριτος για την υλοποίηση της απόφασης).
Η επίμαχη απόφαση θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1/1/1983 έως 31/12/1992. Οι ασφαλισμένοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ακόμη κι αν υποβάλουν αίτηση για μειωμένη σύνταξη.
Όσες γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν εργασία μετά την 1/1/1993 αλλά δεν είναι μητέρες, έχουν ως γνωστόν ενιαία όρια συνταξιοδότησης με τους άνδρες συναδέλφους τους (βγαίνουν στη σύνταξη στα 65).
Σε αυτό το ζοφερό εργασιακό περιβάλλον, η κατάθεση νομοσχεδίου για την «προστασία των ελαστικών μορφών απασχόλησης» συναντά την αντίδραση της ΓΣΕΕ, της οποίας αγνοήθηκαν οι προτάσεις, όπως διαπιστώνουν οι κ. Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) και Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος υποστηρίζει ότι γενικεύεται το καθεστώς «όλων των μορφών εργατικής δουλείας».
Ο υπουργός μαζί με τον γενικό γραμματέα Ροβέρτο Σπυρόπουλο επεξεργάζονται ρύθμιση που θα συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση εργασιακό νομοσχέδιο και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρέχει προστασία στους εργαζομένους υπό καθεστώς εργολαβιών στον δημόσιο τομέα (κυρίως καθαρίστριες), καθώς θα απαιτείται η παροχή εγγυήσεων από τους εργοδότες ότι θα τηρούν την εργατική νομοθεσία. Σχετικές προτάσεις είχε καταθέσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα, αντιπρόεδρος στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Φορολογικό και Ασφαλιστικό κατά ΓΣΕΕ
«Αντινομοσχέδιο» για το Φορολογικό κατέθεσε η ΓΣΕΕ με προτάσεις για το σύνολο των εκφάνσεων του μεγάλου αυτού ζητήματος: πάταξη φοροδιαφυγής, έκδοση αποδείξεων, έλεγχο των συναλλαγών με offshore εταιρείες, εκτεταμένο έλεγχο για τη λαθραία διακίνηση καυσίμων και τσιγάρων κ.λπ.
Στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος η ΓΣΕΕ εντάσσει και το Ασφαλιστικό, με αίτημα την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου προτείνεται:

3 Τέλος στα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ, στα λαχεία και στα καζίνο.
3 Τέλος στα ακαθάριστα έσοδα όλων των επιχειρήσεων.
3 Τέλος στα ακαθάριστα έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων πάνω από 20.000 για κάθε σύζυγο και χωρίς όριο για όλα τα νομικά πρόσωπα.
3 Τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (αντί της ΕΡΤ).
3 Ποσοστό επί των πάσης φύσεως εσόδων από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
3 Πράσινος φόρος σε κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει το περιβάλλον.


Σχολιάστε εδώ