εδώ Βρυξέλλες

wΜέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού των κρατών μελών της ΕΕ με φυσικό αέριο προβλέπει η Έκθεση που υπερψήφισε ομόφωνα στις 22 του μήνα η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κείμενο της Έκθεσης, σε περιόδους κρίσης η τροφοδοσία φυσικού αερίου στους οικιακούς πελάτες θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη για επτά συνεχόμενες ημέρες σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και για 45 συνεχόμενες ημέρες σε περιόδους υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια ψυχρών περιόδων. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο που προβλέπει η Έκθεση είναι ο «κοινός δείκτης Ν-1», που αναφέρεται στην υποχρέωση κάλυψης των αναγκών ενός κράτους μέλους από τις λοιπές υποδομές εφοδιασμού του σε φυσικό αέριο, σε περίπτωση που διαταραχθεί για κάποιο λόγο ο εφοδιασμός από τη μεγαλύτερη υποδομή του. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει, τέλος, στις τροπολογίες του ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθ. Ι. Α. Τσουκαλά, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο κείμενο της Έκθεσης, ενισχύοντας σημαντικά την ετοιμότητα της ΕΕ για την έγκαιρη αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος εφοδιασμού σε φυσικό αέριο παρουσιαστεί μελλοντικά.
wΗ μείωση κατά 60% στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος δεν αντικατοπτρίζεται στις τιμές λιανικής στην Ελλάδα επειδή σχεδόν όλοι οι καταναλωτές εξαρτώνται από έναν και μόνο προμηθευτή, τη ΔΕΗ, η οποία καλύπτει το 98% της αγοράς και δεν έχει ανταγωνισμό. Αυτήν την εξήγηση έδωσε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Θόδωρο Σκυλακάκη ο νέος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι και ο μη διαχωρισμός (νομικός, λογιστικός και λειτουργικός) του δικτύου διανομής συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών τιμών ηλεκτρικού στην Ελλάδα.
wΤη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τουρκικές παρενοχλήσεις της Frontex στην περιοχή του Αιγαίου ζήτησαν να μάθουν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργος Παπανικολάου. Κατήγγειλαν τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να παρεμποδίσει τη συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και κάλεσαν την Επιτροπή να ανακοινώσει τις ενέργειες που θα κάνει ώστε να αποθαρρύνει την Τουρκία από τέτοιου είδους δράσεις.
w«Ως η μοναδική δύναμη που μπορεί να διεκδικήσει διακριτό ρόλο στο Παλαιστινιακό, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και στην παροχή βοήθειας σε ζητήματα υποδομών και θεσμικής ανασυγκρότησης της Παλαιστινιακής Αρχής». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του Κουαρτέτου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία) για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος τον ρώτησε τι λάθη έχει κάνει η ΕΕ στο Παλαιστινιακό και ποιες αλλαγές προτείνει, ώστε να γίνει η πολιτική της πιο αποδοτική.
wΜε αφορμή την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσουν ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ασφάλεια των Αρμενίων που ζουν στην Τουρκία και ποια τακτική θα ακολουθήσει για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα αυτή.
w Την τροποποίηση των Οδηγιών 2006/48/ΕΚ και 2006/49/ΕΚ, ειδικά τα σκέλη τους που αφορούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών και τις πράξεις επανατιτλοποίησης, καθώς και τον εποπτικό έλεγχο των μισθολογικών πολιτικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξετάζει η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ, η οποία υιοθέτησε σχετική έκθεση γνωμοδότησης. Με την εν λόγω πρωτοβουλία, η Επιτροπή προάγει τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ανάληψης κινδύνων, συνδέοντας παράλληλα την εποπτική διαδικασία με χρηματικές και άλλες κυρώσεις. Στην έκθεση γνωμοδότησης υπερψηφίστηκε και η τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κώστα Πουπάκη, σύμφωνα με την οποία «οι εγγυημένες μεταβλητές αμοιβές δεν συνάδουν με την άρτια διαχείριση κινδύνων και τις αρχές της αμοιβής με βάση την απόδοση, επομένως θα πρέπει να απαγορεύονται».


Σχολιάστε εδώ