Δεσμεύτηκε η ΕΣΗΕΑ για τη δημοσίευση της λίστας των δημοσιογράφων που εργάζονται στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, στελέχη της ΕΡΤ αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού δηλώνουν πως η κρατική τηλεόραση χρειάζεται τους συμβασιούχους.
Μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των συμβασιούχων σε ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, η Ένωση Συντακτών ζητά την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας των δημοσιογράφων που εργάζονται σε Οργανισμούς του Δημοσίου, στην ΕΡΤ, στη Γενική Γραμματεία, στο ΑΠΕ και σε γραφεία Τύπου, καθώς και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Από τον νόμο προβλέπεται η υποχρέωση δημοσιοποίησης όσων εργάζονται στο Δημόσιο να έχει εκπληρωθεί έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους. Οι λίστες αυτές ωστόσο παραμένουν «αόρατες» για να συνεχίζεται το παιχνίδι της κάθε κυβέρνησης με τους δημοσιογράφους. Την περασμένη εβδομάδα στο Ραδιομέγαρο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των συμβασιούχων από άλλες ειδικότητες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συντονισμός με τους δημοσιογράφους.
Οι ίδιοι οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει, τόσο από τη διοίκηση όσο και από την ΕΣΗΕΑ, να δοθούν οι λίστες στη δημοσιότητα για να αποδειχθεί αν παραβιάζεται η αρχή της μίας και μόνης θέσης στο Δημόσιο. Υπάρχουν όμως και οι μόνιμοι που δεν εμφανίζονται στην ΕΡΤ, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά σε ιδιωτικά ΜΜΕ. Τι θα κάνει η διοίκηση με αυτούς; Θα αρκεστεί στη διαπόμπευση ή θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα; Δημόσια η κυβέρνηση διακηρύσσει μέσω του υπουργού Εσωτερικών ότι θα προσλαμβάνονται όλοι μέσω ΑΣΕΠ. Η διοίκηση της ΕΡΤ ωστόσο δεν έχει υιοθετήσει το μοντέλο αυτό και δεν ορίζει κριτήρια αξιολόγησης.
Οι συμβασιούχοι απευθύνουν συγκεκριμένα και αποκαλυπτικά ερωτήματα: Γιατί στην καταγραφή καλούνται σύμβουλοι και διευθυντές να αποφασίσουν; Πόσο αξιόπιστη και αμερόληπτη είναι η άποψή τους; Δεν είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για το χάλι και το μεγάλο «πάρτι» του ρουσφετιού και της σπατάλης; Γιατί οι συμβασιούχοι να είναι αυτοί που «πληρώνουν» το κόστος του εξορθολογισμού; Στους διαδρόμους της ΕΡΤ κυκλοφορούν ακόμα ακριβοπληρωμένοι εντεταλμένοι σύμβουλοι και κάθε είδους golden προσωπικό ειδικών θέσεων. Ποιον ακριβώς ρόλο έχουν αναλάβει για τον εξορθολογισμό; Γιατί παραμένει ακόμη το καθεστώς των ακριβοπληρωμένων «αποκλειστικών συμβάσεων», έστω κι αν υποτίθεται ότι τέθηκε το πλαφόν των 6.000 ευρώ; Γιατί να προσφέρεται παράλογα υψηλό επίδομα για το αυτονόητο; Γιατί παραμένει το καθεστώς των εξωτερικών παραγωγών και των συμπαραγωγών; Δεν μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να ανταποκριθεί ουσιαστικά και τεχνολογικά στις ανάγκες όλων αυτών των εκπομπών; Και με τα παραμάγαζα των ενοικιαζόμενων συνεργείων που στήνουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ (ξανα)πουλώντας τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό έναντι πρόσθετης αδράς αμοιβής τι θα γίνει; Μήπως πρέπει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση να ξαναθυμηθεί τα λόγια του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αντιπολίτευσης; Τότε -στις 5 Νοεμβρίου 2004- που 45 βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, πρότειναν την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ και συνεπώς τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έχουν συνολική διάρκεια πέραν των 24 μηνών, ανεξαρτήτως διακοπών. Τότε όλοι μιλούσαν για καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Τώρα;


Σχολιάστε εδώ