Γιατί απέτυχε η Αρχή για το «βρώμικο χρήμα»

Στη χώρα όπου εκτός από την
ελαία και τη «φαιδρά πορτοκαλέα» ανθεί και θάλλει η παραοικονομία και το μαύρο χρήμα, υποτίθεται ότι η Εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι ένα κρίσιμο και χρήσιμο εργαλείο. Το οποίο πέρα από το ότι μας το επέβαλε η Κοινοτική Νομοθεσία, θα έπρεπε να το είχαμε επινοήσει οι ίδιοι ως το πλέον απαραίτητο όπλο με το οποίο θα επιδιώκαμε να σκοπεύσουμε αποτελεσματικά δύο στόχους ταυτοχρόνως:

1. Τον εντοπισμό των πρωταγωνιστών του οργανωμένου εγκλήματος -από τα ναρκωτικά ως το λαθρεμπόριο και τη μαστροπεία- αλλά και των μηχανισμών που τους υπηρετούν, μέσα στη δημόσια διοίκηση ή και την πολιτική, με την εφαρμογή της αμερικάνικης αρχής «ακολούθα το χρήμα».
2. Τη σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους, αφού κατά κοινή παραδοχή το «μαύρο χρήμα» που διακινείται στη χώρα μας ξεπερνά το είκοσι τοις εκατό του νόμιμου τζίρου της αγοράς. Και μιλάμε για δισεκατομμύρια διαφυγόντα έσοδα, την ώρα που η Ελλάδα εμφανίζεται να κρουταλεί τις θύρες της Μέρκελ ή των «αγορών» για δανεικά.

Για το τι συμβαίνει όμως στην πράξη, πήραμε μια μικρή μόνο εικόνα από την κατάθεση του προέδρου αυτής της Αρχής, του εν ενεργεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Στέλιου Γκρόζου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Μόνο που ο κ. Γκρόζος παρέθεσε κάποιους δημοσιογραφικά εντυπωσιακούς αριθμούς χωρίς να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα της Αρχής της οποίας προΐσταται, πέρα από τη συνήθη για τα ελληνικά δεδομένα επίκληση της «έλλειψης προσωπικού».
Έτσι έμεινε στην επιφάνεια λέγοντας ότι κάθε χρόνο στέλνονται στην Αρχή αυτή περίπου 2.300 «ύποπτες υποθέσεις» και άλλες περίπου 700 συμπληρωματικές αναφορές, τις οποίες καλούνται να ελέγξουν τα 28 άτομα που αποτελούν το δυναμικό της. Πράγμα φυσικά αδύνατο.
Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι που κυριαρχούν μέσα σε αυτήν την Αρχή το ποια είναι η αποστολή της και οι οποίοι δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να λένε για κάθε υπόθεση: «Ας μπει και αυτή στο αρχείο». Να μπουν στο αρχείο στοιχεία που προέρχονται από ανταλλακτήρια συναλλάγματος και δείχνουν περίεργες κινήσεις κεφαλαίων στο τετράγωνο Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ελλάδα, αντί να ενημερωθούν ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική, Δίωξη Ναρκωτικών κ.λπ., ώστε να κάνουν εκείνες την έρευνα που αδυνατεί να κάνει το ελλιπές -αλλά και εν μέρει άσχετο- προσωπικό της Αρχής.
Να μπουν στο αρχείο, αντί να ενημερωθεί η ΥΠΕΕ (ΣΔΟΕ), να κάνει το δικό της ξεσκόνισμα, στοιχεία που προέρχονται από τράπεζες και δείχνουν «ασυνήθεις καταθέσεις».
Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο κ. Γκρόζος δεν έχει ποτέ ως τώρα, σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική του προκατόχου του, επιληφθεί ο ίδιος μιας οποιασδήποτε υπόθεσης. Απλώς «προεδρεύει». Όπως δεν πήρε ποτέ πρωτοβουλία να ελέγξει γιατί οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα καζίνο, αν και υποχρεούνται από τον νόμο, δεν έχουν δώσει ΠΟΤΕ το παραμικρό στοιχείο για παίκτες που παίζουν τεράστια ποσά, ώστε να ελεγχθεί η προέλευσή τους.
Ούτε φυσικά οι συμβολαιογράφοι ή δικηγόροι που επίσης υποχρεούνται από τον νόμο να γνωστοποιούν κάθε πράξη ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας που περνά από τα γραφεία τους.
Η θητεία του κ. Γκρόζου ξεκίνησε, με υπόδειξη του κ. Σανιδά, όταν ο άλλοτε «γαλάζιος τσάρος της Οικονομίας» Γιώργος Αλογοσκούφης εφηύρε μια μέθοδο για να απαλλαγεί από τον τότε πρόεδρό της Γιώργο Ζορμπά, που είχε κάνει προσωπική έρευνα και για την υπόθεση του Βατοπεδίου και για τη Ζήμενς. Και τερματίζεται τυπικά τον Αύγουστο, εκτός αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεωρήσει την ως τώρα διαδρομή του επιτυχημένη. Οπότε μπορεί να την παρατείνει για δύο ακόμη χρόνια. Το τρίτο στην ιεραρχία πρόσωπο της Αρχής -και κατά ορισμένους «η πραγματική εξουσία»- είναι η κ. Αικατερίνη Μπατσούλη που προέρχεται από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, εμφανίζεται ως άνθρωπος όλων των καταστάσεων, και η οποία μαζί με τρεις συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στον χώρο των εφοριακών αποσπάσθηκε στην Αρχή με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη, για τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006 – δηλαδή η απόσπασή τους έχει ήδη λήξει.
Πρόκειται ακριβώς για την κυρία «δεν με μέλει, βάλ’ το στο αρχείο». Και κάθε υπόθεση που πάει στο αρχείο εξασφαλίζει άνεση κινήσεων σε εκείνους για τους οποίους υπήρξαν «αποχρώσες ενδείξεις» ότι κινούν μαύρο χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές ενέργειες. Και μιλάμε για υποθέσεις μπροστά στις οποίες η ιστορία του αθίγγανου με τα 650.000 ευρώ, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκρόζος, είναι της τάξεως… ψιλικατζίδικου.
Είναι όμως δραστήρια και αποτελεσματική στην προώθηση των οικογενειακών της συμφερόντων.
Ο αδελφός της Γ. Μπατσούλης, ως πρόεδρος της BDO, Ανώνυμη
Εταιρία Oρκωτών Eλεγκτών, υπέγραψε σύμβαση για εργολαβία διαχειριστικού ελέγχου με τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), τον Ιούλιο του 2008, του οποίου όλως συμπτωματικώς διοικητής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου μέλος του ΔΣ της Αρχής για το ξέπλυμα.
Τώρα το πόσο συμβατό είναι να έχει την τρίτη θέση εξουσίας στην Αρχή η αδελφή συνιδιοκτήτη εταιρείας ορκωτών ελεγκτών, προφανώς κρίνεται με τα μέτρα της ηθικής που δίδαξε ο Βουλγαράκης.
Ακόμη και την απαραίτητη βάση δεδομένων, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γκρόζος, δεν κινήθηκε ούτε ο ίδιος ούτε τα άλλα οκτώ μέλη του ΔΣ για να την αποκτήσουν.
Τη ζήτησε… δανεική για έξι μήνες, από φίλο του σε ιδιωτική εταιρεία, ένα στέλεχος ειδικευμένο στα ηλεκτρονικά, που από τότε εργάζεται νυχθημερόν να την προσαρμόσει. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και θέμα πολιτικής επιλογής που θα εξασφαλίζει την ποιότητα στόχευσης και δράσης της Αρχής. Μια ποιότητα που ως σήμερα δίνει το δικαίωμα στη Διεθνή
Ένωση Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος (FAFT) να κατατάσσει την Ελλάδα στην «γκρίζα ζώνη».
«Αν μου φέρουν 15 υπαλλήλους, τα αποτελέσματα θα είναι υπαρκτά. Θα ”πετάει” η Επιτροπή», είπε ο κ. Γκρόζος στην Επιτροπή Θεσμών. Μόνο που για να «πετάει» πρέπει πρώτα να πετάξει τα βαρίδια της.
Εκείνους που κατά σύστημα φρενάρουν τις έρευνες.
Και το πιο… αποτελεσματικό έργο τους είναι να κλείνουν εκατοντάδες έγγραφα σε πακέτα και να τα στέλνουν, ανεπεξέργαστα, χωρίς κανένα πρόσθετο στοιχείο, χωρίς ανάλυση, είτε στις εξεταστικές επιτροπές είτε στους εισαγγελείς.
Διαφορετικά θα ισχύσει παραλλαγμένη η γνωστή παροιμία: Της κοντής Αρχής οι τρίχες τής φταίγανε.


Σχολιάστε εδώ