Από το Περιστύλιο…

Ο θρήνος του φορολογουμένου πλήρως εναρμονισμένος και από ψυχής με τον θρήνο του Επιτάφιου. Πολύ κλάμα δηλαδή, αφού το νομοσχέδιο αποτελείται από 600 ολόκληρες σελίδες…
Στην πρεμούρα της η κυβέρνηση να φέρει στο παρά πέντε το νέο Φορολογικό, το εισάγει μεγαλοδευτεριάτικα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με σκοπό να ξεμπερδεύουν με αυτό την εβδομάδα της Διακαινησίμου, αρχής γενομένης την Πέμπτη μετά το Πάσχα και όσο τραβήξουν οι πέντε συνεδριάσεις που θα διατεθούν για την ολοκλήρωση της συζήτησης. Δεν αποκλείεται δηλαδή να συνεδριάσει η Βουλή το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή του Θωμά.
Τώρα πόσοι από τους βουλευτές θα προθυμοποιηθούν να πάρουν μέρος στη συζήτηση πασχαλιάτικα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αφού και το νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ, που ψηφίστηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, συζητήθηκε ενώπιον κενών εδράνων. Και το εντυπωσιακό δεν είναι ότι απουσίαζε η αντιπολίτευση, αλλά ότι δεν έκανε τον κόπο να προσέλθει η συμπολίτευση παραμονές της εθνικής επετείου. Ενδεχομένως για να μη φανεί ότι στηρίζουν τα μέτρα…

Κόψτε κι άλλα,
προτείνει η Αλέκα
Κατά τα άλλα, η Βουλή μαζεύει χρήματα και ενισχύει το Ταμείο Στήριξης για τη Μείωση του Δημοσίου Χρέους. Σʼ αυτό πρόκειται να κατατεθούν αμέσως 2.000.000 ευρώ που προέρχονται από εθελοντικές προσφορές βουλευτών και ευρωβουλευτών, αλλά και από τη μείωση του προϋπολογισμού της Βουλής.
Για την ακρίβεια, βουλευτές και ευρωβουλευτές συμμετέχουν στον λογαριασμό του ταμείου με το ποσό των 900.000 ευρώ συνολικά (2.800 ευρώ ο καθένας, από τις κρατήσεις της βουλευτικής αποζημίωσης), ενώ με απόφαση του προέδρου της Βουλής διατίθεται 1.100.000 ευρώ που προέρχεται από περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής.
Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τη δημιουργία του λογαριασμού αλληλεγγύης για απόσβεση του δημοσίου χρέους, όχι από τσιγγουνιά των βουλευτών του αλλά διότι θεωρεί ότι πάει να συγκαλύψει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι του δημοσίου χρέους, ενώ καλείται ο συνταξιούχος να δίνει τα 500 ευρώ και τα 600…
Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε μια προχωρημένη πρόταση: Να καταργηθούν δηλαδή οι βουλευτικές συντάξεις και η αμοιβή των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, που δεν πρέπει να θεωρείται έξτρα γιατί είναι στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Φτηνά καλαμπούρια…
Πάνω στο καλύτερο, όταν δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει, «λάθη, ξελάθη ο καθένας θα κάνει το καθήκον του», και τον χειροκροτούσαν όρθιοι οι βουλευτές του κόμματός του, έκοψε τον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Κύριε πρόεδρε, την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε να χρεοκοπήσει, αλλά ο χρόνος χρεοκόπησε! Υπερέβητε τον χρόνο που δικαιούστε κατά έντεκα λεπτά. Την επόμενη φορά είμαι σίγουρος ότι θα καταβάλετε προσπάθεια, ώστε να μην έχουμε την παραμικρή χρεοκοπία και σε σχέση με τον χρόνο».
«Να είστε βέβαιος ότι θα το κάνω. Όμως, παράκληση εκ μέρους όλης της Νέας Δημοκρατίας είναι, όταν λέμε στις 18.00΄, να μην ξεκινάμε στις 19.00΄, γιατί έτσι χρεοκοπούμε συνολικά ως βουλευτές», απάντησε ο κ. Σαμαράς.
Εδώ άρχισε να παίζεται η… κολοκυθιά:
Φ. Πετσάλνικος: «Συμφωνώ και μʼ αυτό. Όμως, θα ήθελα να σας πω, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός ήταν εδώ από τις 17.00΄».
Μ. Κεφαλογιάννης: «Και εμείς ήμασταν εδώ».
Φ. Πετσάλνικος: «Εγώ ήμουν εδώ, επίσης, όλη την ώρα. Έβλεπα από το κύκλωμα ποια ήταν η εικόνα της αίθουσας και πρέπει να πω, κύριε Σαμαρά – και αυτό αφορά όλες τις πτέρυγες, ότι και εις την από εδώ πτέρυγα ήταν πολύ αραιά η παρουσία και γιʼ αυτό περιμέναμε, για να συμπληρωθούν οι παρουσίες στα έδρανα».
Α. Παπαρήγα: «Κύριε πρόεδρε, με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας πω ότι εάν ξεκινά η συζήτηση με όσους είμαστε στην αίθουσα στις 18.00΄ και δεν έχει σημασία η εικόνα προς τα έξω, τότε όλοι θα μάθουν να είναι εδώ στις 18.00΄».
Φ. Πετσάλνικος: «Καταγράφω αυτήν την παρατήρησή σας με πάρα πολύ ενδιαφέρον και πράγματι, την επόμενη φορά, με όσους παρίστανται θα ξεκινήσουμε. Διότι και ο πρωθυπουργός περίμενε και οι αρχηγοί των κομμάτων περίμεναν».
Άρα αυτό που έφταιγε για την καθυστέρηση ήταν τα κενά έδρανα των βουλευτών. Την επόμενη φορά παρακαλούμε ο φακός να κάνει ζουμ στις… τρύπες των βουλευτικών εδράνων…

Από τότε που ανέλαβε αυτοβούλως (γιατί, όπως ομολόγησε, δεν τον έπιασε κανείς από τον λαιμό)… κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καρατζαφέρης έχει χάσει το μέτρο. Παίζει μπάλα μόνος του, στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, επιπλήττει τον Σαμαρά, μαλώνει την Παπαρήγα και τραβάει το αυτί του Τσίπρα!
«Όλοι μέσα στην αίθουσα, όλοι, ή σχεδόν όλοι είμαστε φοροδιαφυγάδες και θα σας πω πώς. Όλοι μας ή σχεδόν όλοι μας έχουμε αγοράσει ένα διαμέρισμα ή δύο διαμερίσματα ή τρία διαμερίσματα», είπε τις προάλλες στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
«Όχι, όλοι», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης. «Να δηλώσετε τα δικά σας τα σαράντα οκτώ διαμερίσματα»!
Ο πρόεδρος Γιώργος έχει βέβαια… κατανόηση: «Υπάρχουν ανάμεσά μας και άνθρωποι που δεν αξιώθηκαν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω στο άλλο. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν είναι κακό να υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν»…

Στο πλαίσιο των… συμμαχιών η κ. Παπαρήγα από την άλλη αισθάνθηκε την υποχρέωση να επικαλεστεί τον κ. Σαμαρά: «Ο κ. Σαμαράς το είπε καθαρά: “Φοβάμαι τις κοινωνικές συγκρούσεις. Κάντε τα πράγματα λίγο πιο μαλακά για να μην έχουμε κοινωνικές συγκρούσεις”». Ευτυχώς δηλαδή που το είπε και ο κ. Σαμαράς!

Η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν σοβαρή. Έτσι προκάλεσε αίσθηση που κοτζάμ υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικαλέστηκε κουτσομπολίστικα δημοσιεύματα και βγήκε στο βήμα να καρφώσει ότι πρώην υπουργός της ΝΔ από τη Χαλκίδα, όπου έγινε το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και όπου συνέφαγε σε ψαροταβέρνα της πόλης με στελέχη του κόμματος, όταν ρωτήθηκε από τον σερβιτόρο αν θέλει απόδειξη ή λογαριασμό, ο πρώην υπουργός απάντησε: «Κόψε 200 ευρώ να τελειώνουμε!».
Έξαλλος έγινε ο πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος. Πήρε την απόδειξη και την περιέφερε στους διαδρόμους της Βουλής και στην ολομέλεια.
Περιέργως ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν πτοήθηκε: «Υποθέτω θα ζητήσει αποκατάσταση, τόσο από την εφημερίδα όσο και από τον καταστηματάρχη που τον εξέθεσε», είπε.
«Καλά βρε παιδιά, τι φάγατε και στοίχισε 1.700 ευρώ;», σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Την παρατυπία στην απόδειξη τη βρήκε ο πρόεδρος της Βουλής, που διαβάζοντάς την ανακάλυψε ότι ο μαγαζάτορας έγραψε το βουλευτής με «φ»!


Σχολιάστε εδώ