XΡΗΜΑτιστήριο

Το «πράσινο γιουρούσι» ξεπέρασε τον εαυτό του! Αληθεύει ότι ένα από τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής διατηρεί από τη «μαμά» τράπεζα χρηματική αξίωση ύψους 300.000 ευρώ, λόγω προηγούμενης θητεία του σε ανάλογες θέσεις του κρατικά εποπτευόμενου ομίλου;

>Βίοι παράλληλοι, δρόμοι αντίθετοι για γαλάζιους και πράσινους εφοριακούς: ΠΕΚ Πειραιά, ΥΠΕΕ Ιονίων Νήσων, ΠΕΚ Αθηνών και ΥΠΕΕ Κρήτης κάποιοι από τους «λατρεμένους προορισμούς των φιλοκυβερνητικών» προϊσταμένων, ΔΟΥ Φαρσάλων, Νέας Ιωνίας και Κερκύρας ορισμένες από τις μεταθέσεις των «αντικαθεστωτικών». Και όλα αυτά ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών και ο γενικός του γραμματέας εξακολουθούν να μην έχουν αρμοδιότητες.
> Όλοι έχουν δικαίωμα… στη βλακεία, αρκεί να πληρώνουν οι ίδιοι τον λογαριασμό! Από το μέσο επιτόκιο 4,5% με το οποίο δανειστήκαμε το 2009 επί Καραμανλή, καταφέραμε να φτάσουμε σήμερα στο 6% επί Παπανδρέου, με το έξτρα 1,5% να ισοδυναμεί, μόνο για τα ομόλογα που έχουμε εκδόσει, περίπου 4 δισ. ευρώ επιπλέον σε τόκους για κάθε χρόνο.
> Τι δουλειά είχαν οι αλεπούδες στο παζάρι; Μαθαίνουμε ότι στους… ταπεινούς «Διόσκουρους» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ των «ινστρουκτόρων» της ΣΕΚΑΠ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του υπουργείου Οικονομίας. Πληροφορούμαστε ότι συζητήθηκαν εκτενώς οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την «εξαγωγή – επανεισαγωγή» εγχώριων καπνών. Έχουμε συνέχεια…
> Τα deal κλείνουν, αλλά δεν μας πείθουν, καθώς τα επιχειρηματικά γαϊτανάκια με τους θυγατρικούς κλώνους κρύβουν καλά τα ίχνη! Ποιος από τους εγχώριους επιχειρηματίες έχει επιδοθεί σε «μαζικό» αγώνα ενδοομιλικών αλλαγών, με συνεχείς ιδρύσεις νέων εταιρειών, διαρκείς εξαγορές και διαδοχικές συγχωνεύσεις;
> Όταν ναυαγούν οι αριθμοί, ουδείς δικαιούται να ομιλεί! Ποιες εισηγμένες έχουν μονοψήφια P/E; Σε πόσες επιχειρήσεις υπάρχουν μεγάλα discount μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και εσωτερικής αξίας; Ποιες εταιρείες προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις;
> Από νομότυπες αλχημείες άλλο τίποτε! Οι έλληνες τραπεζίτες έκαναν και πάλι το θαύμα τους, εγγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών τους σε κρατικά ομόλογα, ως διακρατούμενους μέχρι τη λήξη τίτλους, με αποτέλεσμα να τους αποτιμούν στην ονομαστική τους τιμή, εξαφανίζοντας έτσι τις υποαξίες που θα μεταφέρονταν στην κεφαλαιακή τους βάση. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συνέβη και με τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε κατ’ εξαίρεση την αποτίμηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε τιμές κτήσης και όχι στις τρέχουσες.
> Δημόσιες προσφορές… στο έλεος των απανταχού κερδοσκόπων! Δεν φτάνει που οι μικροεπενδυτές «φορτώθηκαν τα χαρτιά» των περισσότερων βασικών μετόχων σε υψηλά επίπεδα (είτε κατά την εισαγωγή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό είτε με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου), καλούνται σήμερα να υπακούσουν στο γράμμα του νόμου και να τις πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί.
> Περί του ΕΣΠΑ ο λόγος! Αφενός πρέπει να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος απαιτώντας όσο το δυνατόν μικρότερη εθνική συνδρομή, αφετέρου πρέπει να ενταχθούν σε αυτό έργα που μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να μη χαθούν κονδύλια.
> Σώζει την παρτίδα αποφεύγοντας το µοιραίο! Η Ευρωπαϊκή Πίστη αποφάσισε την τροποποίηση της χρήσης/διάθεσης μέρους των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, για τη μείωση του υφιστάμενου Δανεισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας.
> Και εις άλλα με υγεία! Κάθε αύξηση του κόστους λειτουργίας της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, όπως ο φόρος συναλλαγών, αναμένεται να διοχετεύσει ένα μεγάλο μέρος τους στο εξωτερικό, οδηγώντας έτσι σε συρρίκνωση της εγχώριας χρηματαγοράς.
> Στον βρόντο η εταιρική διακυβέρνηση, στο μακρινό αύριο η λειτουργική συγχώνευση! Προκειμένου να μη σκάσει το κανόνι της Aspis bank στα χέρια των πράσινων, αποφασίστηκε με προχειρότητα σε πολιτικό επίπεδο και υλοποιήθηκε χωρίς μελέτη σε επιχειρηματικό η… επενδυτική τοποθέτηση (πώς αλλιώς να την πούμε;) του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αλλαγή του brand name και ως θυγατρική εταιρεία.
> Με άλλοθι τον νόμο 3783/2009 και με συνειδητή επιλογή την… παραπληροφόρηση! Αληθεύει ότι κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης του καρτοκινητού, πολλές από τις εταιρείες αποφεύγουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για το απόρρητο του αριθμού τους, έτσι ώστε να τους προσθέσουν εν αγνοία τους σε λίστες καταλόγων «προς πώληση»;
> Το άλλο με τον Τοτό… το ξέρετε; Αποφασισμένη να μη χάσει τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται λέει ότι είναι η διοίκηση του ΧΑ, η οποία δεν αποκλείει την «υποδοχή στην οδό Αθηνών», της πρώτης εταιρείας της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.
> Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα… της μικροπολιτικής προς τέρψη των συντεχνιών! Εκτός ανοίγματος παρεχόμενων εγχώριων υπηρεσιών από εταιρείες ή επαγγελματίες άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν μεταφορείς, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κ.λπ.
> Προς αρσακειάδα που το παίζει ελδεάρχης, ασφαλιστής, μέτοχος: Επειδή κάποια από τα χρηματιστηριακά χρέη που δημιούργησε σε κωδικούς συγγενών και πελατών, διαγράφηκαν με δικαστικές αποφάσεις ενιαύσιας παραγραφής, δεν σημαίνει ότι δεν «φέσωσε» τις συνεργαζόμενες χρηματιστηριακές εταιρείες, ότι δεν ζημίωσε τους πελάτες από το «παίξιμο αέρα», ότι δεν απέτυχε ως σύμβουλος επενδύσεων.
> Ωραίο το παραμύθι… τα έχει όλα, από κακούς δράκους (βλέπε Aegean – Olympic Air) μέχρι σωτήρες (βλέπε Νίκο Σηφουνάκη)! Μα μέχρι να γίνει ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης των δύο εταιρειών, με αποτέλεσμα να μην τίθεται πλέον θέμα συντονισμένης δραστηριότητας σε διακοπές γραμμών κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς.
> Δύο βήματα μπρος, τρία πίσω… Η δυνατότητα δανείου με κρατική εγγύηση πρακτικά είναι ανέφικτη, καθώς για να τη λάβει ο ενδιαφερόμενος απαιτείται να διαθέτει ελεύθερα βαρών ακίνητα ίσης αξίας με το δάνειο που αιτείται ή να εκχωρήσει επιταγές φερέγγυων πελατών ή…
> Ήρθε για να φύγει ή η αποχώρηση ήταν προσυμφωνημένη; Εντύπωση προκαλεί η εξαγορά του 50,01% της Enel στην Endesa Hellas από τον Μυτιληναίο, καθώς μπορεί να ενίσχυσε ενεργειακά τον εγχώριο όμιλο, άφησε όμως πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της αλλοδαπής επένδυσης.
> Δέκα χρόνια μετά την εποχή των παχιών αγελάδων του 2000 και πολλές από τις εταιρείες που είχαν συσσωρεύσει κέρδη, σήμερα είτε έχουν βάλει λουκέτο είτε βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος! Κάποιοι από τους 16 ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών και είναι εισηγμένοι έχουν ενταχθεί στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών.
> Το κύκνειο άσμα! Μετά την κατάργηση της ΕΠΕΙΑ, τι μέλλει γενέσθαι με τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που καταβλήθηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν; Θα επιστραφούν ή θα χρησιμοποιηθούν για την προικοδότηση του υπό ίδρυση εγγυητικού κεφαλαίου ζωής;
> Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο όμιλος (η όποια κερδοφορία του βασίζεται στα έκτακτα έσοδα από τα κρατικά ομόλογα), η διοίκηση της Alpha αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, ούτε όμως και να προχωρήσει σε ενίσχυσή τους. Γιατί άραγε;
> Όταν μπορούσαν δεν προσπάθησαν να λύσουνε το πρόβλημα και τώρα αυτό απειλεί να τους θάψει όλους! Ούτε 5 ούτε 10 ούτε καν 15, αλλά 18 απόπειρες σύγκλησης γενικής συνέλευσης έκανε η Κλωνατέξ, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να σταματήσει κάθε προσπάθεια για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Παρά ταύτα, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε πολιτική λύση πετώντας κι άλλα λεφτά στον δρόμο της ΕΝΚΛΩ, με την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τη δανειοδότησή της.
> Υπονοούμε κάτι; Όχι φυσικά. Έτσι τα γράφουμε, για να περνάει η ώρα! Το 2008 η κρατική χρηματοδότηση ανά συνταξιούχο ήταν στα 1.896 ευρώ για τον ΟΑΕΕ, 2.448 ευρώ για το ΙΚΑ, 15.619 ευρώ για το ΤΑΠ ΟΤΕ, 23.794 ευρώ για το ΤΑΠ-ΔΕΗ και 4.897 για τον ΟΓΑ. Και όλα αυτά ενώ η Επιτροπή των Ειδικών (ο Θεός να τους κάνει) βρήκε τη λύση, προτείνοντας τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης του συνόλου των αποθεματικών που θα εποπτεύεται από την «ανεξάρτητη» Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
> Σεμνά και ταπεινά, νόμιμα και ηθικά! Αληθεύει ότι ένα από τα τακτικά μέλη του ΣΤ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος τυγχάνει προϊστάμενος μεγάλου ΠΕΚ, είναι ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ του κύριου Ιωάννη Καπελέρη της Ειδικής Γραμματείας Ειδικών Ελέγχων;
> Η «πρωτοτυπία» τους προκαλεί επενδυτική ανασφάλεια! Πόσες από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών αποφάσισαν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους, χωρίς τη δημοσίευση των οικονομικών τους καταστάσεων; Τι κρύβει αυτού του είδους η πρακτική;
> Η διεύρυνση της ψαλίδας αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά! Τι κι αν και τα ελληνικά CDS έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εντούτοις η μείωση στα spread του ελληνικού πενταετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού είναι πολύ μικρότερη. Και όλα αυτά ενώ το ενδεχόμενο άμεσης απαγόρευσης των πρώτων είναι πολύ πιθανόν να σημάνει αύξηση των αποδόσεων στα δεύτερα, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα.
> Λίγο πριν από την αυλαία τέλους, πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονται σε οικονοµική δυσπραγία, χωρίς όµως να έχουν µπει σε παύση πληρωµών! Το άρθρο 99 του νόµου 3588/2007 περί προστασίας πιστωτών επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφύγουν στα πολυµελή πρωτοδικεία και να ζητήσουν προστασία και συνδιαλλαγή µε τους πιστωτές τους, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση. Πρόσφατο παράδειγμα η τεχνική εταιρεία Αφοί Μεσοχωρίτη.
> Νέα βάρη σε όσους δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους επιφύλασσε το φορολογικό νομοσχέδιο της «σοσιαληστρικής» διακυβέρνησης, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του προεκλογικού της σλόγκαν «Πρώτα ο πολίτης», καθώς με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και με το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι όντως οι πρώτοι που θα ματώσουν, όταν κάποιοι από τους συνήθεις ύποπτους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης. Από τα ενδιαφέροντα, 1) ο φόρος 2 τοις χιλίοις επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, 2) η φορολόγηση στη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων και 3) η μη αναγνώριση των αγορών, δαπανών, μισθωμάτων, τόκων που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες.
> Εικονική πραγματικότητα, καθώς η όποια βελτίωση δεν οφείλεται στην ωραιοποίηση της οικονομικής κατάστασης, αλλά στη δραστική περικοπή των μπλοκ και των σωμάτων τους! Στο τέλος Φεβρουαρίου η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 215,189 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 82,38% σε σχέση με πέρσι, ενώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών διαμορφώθηκε στα 35,393 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 48,92%. Και όλα αυτά ενώ το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε μία πενταετία κατέγραψε αύξηση πάνω από 120%, αγγίζοντας τα 120 δισ. ευρώ.
> Αποτελεί ένα από τα σύγχρονα εργαλεία «χρηματοοικονομικής μόχλευσης»! Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι των υβριδικών ομολόγων έγκεινται στο γεγονός ότι είναι τίτλοι που εκδίδονται χωρίς συγκεκριμένη λήξη, είναι συνδεδεμένοι με όρους πληρωμής κουπονιού και δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμοι λόγω του ότι δεν έχουν όγκο που να επιτρέπει αυξημένη καθημερινή διαπραγμάτευση.

***

Στοιχεία ενός διαχρονικού εγκλήματος, καθώς υπάρχει το όπλο (τα δάνεια), ο αυτουργός (οι τράπεζες), ο συνένοχος (οι εισπρακτικές εταιρείες), το θύμα (οι δανειολήπτες) και αυτός που αναζητά τη λύση (η μόνη και έρημη υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας). Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας και η κ. Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε τη ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις επιχειρήσεις είσπραξης οφειλών, καθώς ο υπάρχων νόμος έχει μεγάλες παραλείψεις.

***

Περί Μέρκελ ο λόγος! Είτε θα εγκαταλείψει τον Νότο στην τύχη του κι έτσι η γερμανική βιομηχανία ή θα αποχαιρετήσει έναν μεγάλο πελάτη της ή θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να επιστρέψει με τη μορφή της βοήθειας ένα μέρος των κερδών της από τις πωλήσεις των προϊόντων της.

***


Σχολιάστε εδώ