ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ως απάντηση στην τουρκική εισήγηση για πενταμερή (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) υποστηρίζει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, στην οποία θα συμμετάσχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ΕΕ, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Ταυτοχρόνως, διευκρίνισε ότι, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό ως το τέλος της θητείας του, δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν όμως, πρόσθεσε, επιλυθεί το Κυπριακό εντός της θητείας του και του ζητηθεί από τον λαό, θα διεκδικήσει την Προεδρία στο πλαίσιο του νέου πολιτειακού συστήματος διότι, όπως τόνισε, η εφαρμογή της λύσης και τα προβλήματα που θα προκύψουν θα είναι πολύ πιο δύσκολα από αυτά που σήμερα υπάρχουν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη λύση.
Εκ περιτροπής
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταξύ άλλων:
1. Κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να μην προσφεύγουν στις Επιτροπές Αποζημιώσεων των κατεχομένων για να βρουν το δίκιο τους. Αυτή, είπε, είναι η θέση και αυτή θα διατυπώσω ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου. 2. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την πρότασή του για εκ περιτροπής Προεδρία, μια πρόταση που προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των Ελληνοκυπρίων. 3. Επεσήμανε ότι δεν έχει πρόβλημα να εκδοθεί πριν από τις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, κοινό ανακοινωθέν για την πορεία των συνομιλιών προκειμένου να στηριχθεί ο κ. Ταλάτ. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι συναινεί στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης, χωρίς όμως να συνιστά ενδιάμεση συμφωνία. Η έκδοση κοινής ανακοίνωσης είχε ζητηθεί και από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η αυτοκτονία
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι θα είναι αυτοκτονία εάν αλλάξει σήμερα πολιτική και στρατηγική, διαρκούντων των συνομιλιών, και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κατανοεί όμως από την άλλη πλευρά ότι, εάν εκλεγεί στη λεγόμενη «Προεδρία» των Τουρκοκυπρίων ο Ντερβίς Έρογλου, τα πράγματα στις συνομιλίες θα δυσκολέψουν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκληθεί αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τα κόμματα στήριξη, ώστε να υπάρχει συνοχή στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι αντιδράσεις
Τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας έτυχαν της πλήρους στήριξης του ΑΚΕΛ και του γενικού γραμματέα Άντρου Κυπριανού. Αντίθετα, πυρά δέχθηκε από την αντιπολίτευση, και από τον ΔΗΣΥ και από την ΕΔΕΚ και από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, επειδή την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη δεν την έθεσε ποτέ ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος δεν έχει στρατηγική στο Κυπριακό και παραδέχεται ότι μπορεί να έλθουν αρνητικές εξελίξεις, για τις οποίες φέρει και η πολιτική του ιδίου ευθύνη. Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι είτε θα είναι είτε όχι την επόμενη φορά υποψήφιος για την Προεδρία ο Δ. Χριστόφιας η πολιτική του θα αξιολογηθεί από τον λαό.