Ταξιδέψτε στις ΗΠΑ χωρίς βίζα και διασκεδάστε!

1 Μεγάλο το κατόρθωμα του πρωθυπουργού μας. Οι ΗΠΑ, με συνοπτικές διαδικασίες, κατάργησαν τη βίζα εισόδου στη χώρα τους για τους Έλληνες που επιθυμούν να την επισκεφθούν ανεξάρτητα από τον σκοπό του ταξιδιού τους. Ήταν ένα μεγάλο εθνικό θέμα που κατάφερε να το επιλύσει ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός της χώρας μας πραγματοποίησε ταξίδι στη Γερμανία, όπου είχε συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη Γαλλία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και στη συνέχεια στις ΗΠΑ για συζητήσεις με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον Πρόεδρο Ομπάμα. Ταξιδιωτικός μαραθώνιος για τον κ. Παπανδρέου, κάτι συνηθισμένο γι’ αυτόν. Ας κάνουμε όμως μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων αυτών των πρωθυπουργικών συναντήσεων για να δούμε τι οφέλη και τι ζημίες προέκυψαν για τη χώρα μας και για τον ελληνικό λαό. Εκτός βέβαια από την επίλυση του «μεγίστης σημασίας» θέματος της κατάργησης της βίζας, για το οποίο τόσο είχε μοχθήσει στο παρελθόν και η τέως υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Βέβαια η εκτίμηση των αποτελεσμάτων των πρωθυπουργικών συναντήσεων τελεί σε συνάρτηση και με τις τυχόν μυστικές συμφωνίες που έγιναν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους άλλους ηγέτες.
2 Για τις ΗΠΑ η κατάργηση της βίζας δεν είναι παραχώρηση. Έχουν δημιουργήσει άλλες δομές για να συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που επιθυμούν. Το πρόβλημα είναι εμείς τι παραχωρήσαμε στις ΗΠΑ, και ειδικά στον ευαίσθητο τομέα των εθνικών μας θεμάτων. Τις δικές μας τυχόν υποχωρήσεις τις καλύπτει προς το παρόν η μυστική διπλωματία και θα τις δούμε μελλοντικά, όταν οι απαραίτητες συνθήκες ωριμάσουν ώστε οι υποχωρήσεις να μοιάζουν με μονόδρομο και να μπορούν να χαρακτηριστούν ως το «μη χείρον». Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευθυγραμμίστηκε με τις απόψεις του κ. Παπανδρέου για το χτύπημα της τοκογλυφίας που εφαρμόζουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, κυρίως όταν δανείζουν τα υπερχρεωμένα κράτη. Και υποσχέθηκε να βοηθήσει να στηθούν οι μηχανισμοί περιορισμού της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης δραστηριότητας των διεθνών κερδοσκόπων. Ειλικρινείς οι προθέσεις του Προέδρου Ομπάμα, αλλά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή.
Η στάση των ΗΠΑ στο ζωτικό αυτό θέμα θα εξαρτηθεί από τα οργανωμένα συμφέροντα που κυριαρχούν εκεί και όχι από τη θέληση του αμερικανού Προέδρου. Ας μην περιμένουμε λοιπόν τίποτα από την πλευρά των
ΗΠΑ. Η χώρα αυτή πάντα θα εξάγει κερδοσκοπία και θα απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο άλλοι ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε ο πρωθυπουργός, δηλαδή η κ. Μέρκελ και κυρίως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Σαρκοζί, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν την τοκογλυφία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Τα όποια μέτρα όμως ληφθούν θα είναι άραγε μόνιμου χαρακτήρα ή περιστασιακά;
3 Θα ήταν σφάλμα να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο μαραθώνιος του πρωθυπουργού έγινε αφορμή να έρθει στην επικαιρότητα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας σε όλο του το «μεγαλείο» σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα. Και μάλιστα με σχόλια υποτιμητικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι παρουσιάστηκαν κυρίως από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ παντελώς άφρονες και με μειωμένες ικανότητες διαχείρισης των οικονομικών τους. Διεθνής διασυρμός της Ελλάδος και των πολιτών της. Και οι κερδοσκόποι άλλο που δεν ήθελαν. Για δεύτερη φορά ο κ. Παπανδρέου, άθελά του βέβαια, έριξε νερό στον μύλο τους για να αλέσουν την ελληνική οικονομία. Διασυρμός που στοίχισε στην Ελλάδα αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς έγινε αφορμή το spread δανεισμού να φτάσει στα ύψη για τα ελληνικά ομόλογα και τα επιτόκια να ακολουθήσουν τον ανήφορο. Έπεσαν και πολλά στοιχήματα για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν η απαρχή μιας αλυσίδας αρνητικών επιπτώσεων για την Ευρωζώνη και φυσικά και για το ευρώ. Και οι εταίροι μας στην ΟΝΕ αποφάσισαν να εφαρμόσουν σχέδιο «δανειακής στήριξης» της χώρας μας από την ΕΕ. Το σχέδιο αυτό δεν υπήρξε καρπός των επαφών του ταξιδιού του κ. Παπανδρέου, αλλά προϊόν του φόβου των συνεταίρων μας για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των αγορών στη σταθερότητα του ευρώ. Το ευρώ θέλησαν να στηρίξουν και όχι την Ελλάδα και τον λαό της. Θα μας δανείσουν με χαμηλά επιτόκια, αλλά με υψηλά ανταλλάγματα. Καλό κουράγιο!


Σχολιάστε εδώ