Συνεχίζονται οι κόντρες στην ΟΝΝΕΔ

Η ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά, οι οδηγίες της ηγεσίας του κόμματος και οι προειδοποιήσεις προς τους υποψηφίους και τα επιτελεία δεν έχουν πιάσει τόπο. Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πολύ δυσαρεστημένος με την εικόνα της αντιπαράθεσης στην ΟΝΝΕΔ, αλλά δεν επεμβαίνει άμεσα διότι δεν θέλει να ποδηγετήσει τους νεολαίους του. Όλα αυτά, παράλληλα με την κωλυσιεργία κόμματος και οργανωτικής επιτροπής να οριστικοποιήσουν τις διαδικασίες, οδηγούν τη διαδικασία εκλογής προέδρου επικίνδυνα κοντά στον εκτροχιασμό. Επισήμως όλοι δηλώνουν ότι «προχωράμε κανονικά» αλλά οι διαρροές «κύκλων», οι φήμες και οι κατηγορίες διακινούνται με απίστευτο ρυθμό. Μέσα στην εβδομάδα, μετά τη σχετική απόφαση του συνεδρίου, που ελήφθη χωρίς να το καταλάβουν ούτε οι μισοί σύνεδροι, είχαμε την κατάθεση των επίσημων υποψηφιοτήτων, ενώ οι υπογραφές των περίπου 113 συνέδρων που στηρίζουν τον καθένα είχε προγραμματιστεί να κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή το βράδυ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή το απόγευμα, γίνονταν αλλαγές στις υπογραφές υποστήριξης των υποψηφίων, καθώς στις αρχικές λίστες περιλαμβάνονταν ονόματα σε περισσότερες από μία υποψηφιότητες (!) ή ακόμη και ονόματα που τελικά δεν ήταν σύνεδροι. Σύμφωνα με κάποια στελέχη, συγκεκριμένη υποψηφιότητα αντιμετώπισε μέχρι και θέμα αποκλεισμού, κάθως έψαχνε να αντικαταστήσει ονόματα την τελευταία στιγμή. Η ΚΕΦΕ μάλιστα, προκειμένου να διαφυλάξει το ελάχιστο κύρος που έχει ακόμη η διαδικασία, σχεδόν απαγόρευσε σε υποψηφίους να διακινήσουν τη λίστα με τα ονόματα των υποστηρικτών τους!
Από πλευράς Αξιώτη δηλώνουν ότι έχουν τις υπογραφές υποστήριξης από ΔΑΠίτες (κυρίως) αλλά και ΟΝΝΕΔίτες συνέδρους, ΔΑΠ ΑΕΙ και ΔΑΠ ΤΕΙ Αθήνας και επαρχίας, εκλεγμένα μέλη επιμελητηρίων, ΟΝΝΕΔίτες πολιτευτές, εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση και μέλη ΤΟΣΥΝ. Τονίζουν ιδιαίτερα ότι μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών Αξιώτη (φωτό) «βγάζουν μόνοι τους το ψωμί τους» καθώς εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι. Ωστόσο για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θέλουν να δώσουν κατάλογο των ονομάτων στη δημοσιότητα χωρίς την έγκρισή τους, καθώς δεν θέλουν να διαταράξουν την επαγγελματική τους ζωή για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εντυπωσιασμούς.
Σύμφωνα με υποστηρικτές του Κώστα Χατζή, την υποψηφιότητά του στηρίζουν 25 από τους 49 προέδρους ή αντιπροέδρους Νομαρχιακών Επιτροπών ΟΝΝΕΔ της επαρχίας και εκπρόσωποι 5 άλλων, 11 από τους 17 προέδρους ή αντιπροέδρους Νομαρχιακών Επιτροπών ΟΝΝΕΔ του Λεκανοπεδίου και εκπρόσωποι άλλων 4, εκπρόσωποι ΔΑΠ ΑΕΙ 8 πόλεων και ΔΑΠ ΤΕΙ 9 πόλεων (συμπεριλαμβανομένων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), εκπρόσωποι 13 σχολών ΑΕΙ της Αθήνας, 36 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, 5 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, μέλη της ΟΝΝΕΔ εκλεγμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέλη ΤΟΣΥΝ, αιρετά μέλη επαγγελματικών φορέων (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο) και ΟΝΝΕΔίτες υποψήφιοι βουλευτές Αθήνας και Πειραιά.
Συνεργάτες του Ανδρέα Παπαμιμίκου λένε ότι η υποψηφιότητα έχει κατατεθεί εγκαίρως, νομίμως και χωρίς κανένα πρόβλημα, με τα ονομάτα των υποστηρικτών από την Τετάρτη, ενώ οι υπογραφές στάλθηκαν στην ΚΕΦΕ την Παρασκευή, παρότι υπήρχαν εξαρχής. Τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για αυτούς η στήριξη από τους υπευθύνους των δύο μεγαλύτερων τμημάτων της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ ΑΕΙ (Παπαδομιχελάκης) και της ΔΑΠ ΤΕΙ (Μάγγλαρης) καθώς και τη συμβολική σημασία της στήριξης του υπευθύνου Μαθητικού (ΜΑΚΙ) της ΟΝΝΕΔ Πάρι Σκιαδόπουλου.

***

Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΝ
Με κεντρικό σύνθημα «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής», ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα οι εργασίες του 6ου τακτικού Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΝ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι διαδικασίες από την Παρασκευή μέχρι σήμερα Κυριακή συνεχίζονται στην ΑΣΟΕΕ (αμφιθέατρο Αντωνιάδου). Το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ αμέσως μετά μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μόλις την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες της Νεολαίας, με την παρουσίαση και τη συνεδρίαση του κειμένου θέσεων και των τροπολογιών σε όλες τις Πολιτικές Κινήσεις της οργάνωσης. Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της οργάνωσης ήταν πλούσιος και γόνιμος, ενώ κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομικής κρίσης, ο χαρακτήρας της ΕΕ, η διαδικασία ανασύνθεσης και ενότητας της Αριστεράς. Τα μέλη της νεολαίας τα απασχόλησαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη νέα σελίδα που καλείται να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία προϋποθέσεων για μια αποτελεσματική οργάνωση της Αριστεράς και η επόμενη μέρα της Νεολαίας ΣΥΝ. Η συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις των Πολιτικών Κινήσεων μαθαίνουμε ότι ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ πάνω από 400 θα είναι οι σύνεδροι που θα λάβουν μέρος στο 6ο Συνέδριο. Αν έχετε χρόνο αξίζει να πλοηγηθείτε στην ισοσελίδα της Νεολαίας του Συνασπισμού, όπου υπάρχουν αναρτημένες περισσότερες από 20 εισηγήσεις, μαζί με την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου.

Τέλος εποχής
για Νεολαία ΣΥΝ
Την Κυριακή θα γίνουν οι ψηφοφορίες για τις πολιτικές θέσεις και οι εκλογικές διαδικασίες στο 6ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΝ, από όπου θα προκύψει το νέο Κεντρικό Συμβούλιο. Αυτό καλείται να επιλέξει και τον νέο γραμματέα του οργάνου και επικεφαλής της Νεολαίας ΣΥΝ. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η θητεία του Δημήτρη Τζανακόπουλου, απερχόμενου γραμματέα. Ήταν μια περίοδος έντονη και εξωστρεφής, που συνέπλευσε με μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νεολαία, αλλά και γενικότερα με πολιτικά ζητήματα αιχμής για τους αριστερούς νέους, στα κινήματα και στα πανεπιστήμια. Κυκλοφορεί εντόνως σε δημοσιογραφικούς κύκλους το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου, ως νέου Γραμματέα, αλλά εμείς θα περιμένουμε τις εξελίξεις, καθώς υπάρχει μια υπόγεια δυναμική στην Αριστερά που προκαλεί μερικές φορές εκπλήξεις.

Διαμαρτυρίες στην ΑΣΟΕΕ
Έντονες διαμαρτυρίες ανεξάρτητων και ΠΑΣΠιτών βλέπουμε στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) για τους καθηγητές τους, με έντονο πολιτικό χρώμα και σκεπτικό. Διαμαρτύρονται γιατί ανέλαβε πάλι καθηγητικά καθήκοντα ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Λένε ότι «αυτός κατέστρεψε τη χώρα με την πολιτική του, τι θα διδάξει σε εμάς;». Τα βέλη πιάνουν και άλλους καθηγητές που ήταν στο επιτελείο Καραμανλή. Μάλιστα προσπαθούν να βάλουν το ζήτημα και σε Γενική Συνέλευση, ώστε να υπάρξει ψήφισμα και να πειστεί η διοίκηση του πανεπιστημίου. Καλή η προσπάθεια και ίσως δικαιολογημένη, αλλά οι καθηγητικές παρέες του ΟΠΑ έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια τη διακομματική αλληλεγγύη τους σε αυτά τα θέματα…

Υποψήφιες πόλεις
Σας ενημερώσαμε εγκαίρως ότι Βύρωνας και Ηράκλειο θα είναι υποψήφιες πόλεις για να αναλάβουν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2012. Μέσα στην εβδομάδα κατέθεσαν την τελική τους αναλυτική πρόταση με όλο τον σχεδιασμό τους και τις δηλώσεις υποστήριξης που έχουν. Ακούμε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, αν και αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από την Πορτογαλία. Πάντως στην Επιτροπή Αξιολόγησης μας λένε ότι συμμετέχουν μια Κύπρια, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, και ένας Έλληνας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου. Ίσως αυτό να βοηθήσει εν όψει της τελικής απόφασης του Απρίλη. Εν τω μεταξύ αξίζει να αναζητήσετε στο διαδίκτυο το βιντεάκι της υποψηφιότητας του Βύρωνα που επιμελήθηκε ο ίδιος ο νεαρός δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς με τους συνεργάτες του και είναι πράγματι πολύ καλό. Ελπίζουμε ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, οι Συντηρητικοί και οι Σοσιαλιστές, θα ρίξουν το βάρος τους στην επικράτηση μιας ελληνικής πόλης, καθώς μαθαίνουμε ότι και οι δύο υποψηφιότητες έχουν ισχυρά πολιτικά ερείσματα. Ακούμε επίσης ότι και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στηρίζει ενεργά τις δύο υποψηφιότητες, με δουλειά πίσω από τις κουρτίνες…

Περί περίπτωσης
Δραγώνα και πάλι
Η στήλη μας το έγραψε στις 24/1, η εφημερίδα μας είχε ξεχωριστό άρθρο στις 31/1 και στις 17/2 κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Γεωργιάδης και Πλεύρης. Στο ζήτημα της αναγνώρισης του διδακτορικού της καθηγήτριας και γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας αναφερόμαστε, και ιδιαίτερα στο σημείο που αναδείξαμε, δηλαδή στο ότι η περίπτωση αναγνώρισης διδακτορικού χωρίς αναγνωρισμένους προηγούμενους τίτλους σπουδών αποτελεί παράδειγμα αδιαφάνειας και πιθανότατα πεδίο ρουσφετιών. Με το σκεπτικό της ύπαρξης δύο μέτρων και δύο σταθμών έγινε η ερώτηση των βουλευτών, ακριβώς με το σκεπτικό της κριτικής που ασκήσαμε από αυτήν εδώ τη στήλη. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος απάντησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το υπουργείο ψάχνει στα πανεπιστήμια της χώρας αν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα…

Για τη γυναίκα
Πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ημέρα της Γυναίκας και δεν σας γράψαμε κάτι σχετικό. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φιλοσοφικής, θέλοντας να τιμήσει και να αναδείξει τον ρόλο της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου, εργαζόμενης. Προσκεκλημένες ήταν και μίλησαν οι πρώην βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα (δικηγόρος), Νατάσα Ράγιου (δημοσιογράφος) και Σοφία Βούλτεψη (δημοσιογράφος). Η καθεμία είδε το θέμα από τη δική της οπτική γωνία και μεταξύ τους είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντίθετες γνώμες, στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου και με φοιτητές ανεξαρτήτων ιδεολογικών καταβολών. Την εκδήλωση άνοιξε ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και υποψήφιος πρύτανης Θεοδόσιος Πελεγρίνης.

Η ουσία και οι ουσίες
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Βραχναίικων, σε συνεργασία με τη δημοτική επιχείρηση κοινωνικών υπηρεσιών, μας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στα Βραχναίικα, στο Σταυροπούλειο Ίδρυμα (ΠΕΟ Πατρών – Πύργου 172), σήμερα Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα, με τίτλο «Η ουσία και οι ουσίες». Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση με θεματικές ενότητες όπως «Εξάρτηση και αλληλεξαρτήσεις», «Οικογένεια και εξάρτηση», «Εμπειρίες των θεραπευτικών υπηρεσιών του δικτύου ΓΕΦΥΡΑ του ΟΚΑΝΑ», «Το παιδί μπροστά στη βία των ηλεκτρονικών μέσων», «Οι γονείς αντιμέτωποι με την εξάρτηση», «Η εμπειρία των γονέων και των εθελοντών». Πολλές φορές γίνεται δουλειά ουσίας αλλά χαμηλού προφίλ από διάφορα ΤΟΣΥΝ ανά την Ελλάδα κι εμείς οφείλουμε να την αναδεικνύουμε.

***

Κάπου θα είναι προτεραιότητα οι νέοι
Διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι νέοι και τα προβλήματά τους θα είναι προτεραιότητα για το 2011. Συγκεκριμένα ο αρμόδιος για τη σύνταξη της έκθεσης του προϋπολογισμού ευρωβουλευτής αναφέρει ότι θα δώσουν μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στους νέους στη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό. Πάλι απʼ έξω θα μας έρθουν τα καλύτερα;

***

3Ερωτήσαμε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ελληνική γλώσσα, υπό το πρίσμα και παλαιότερων δηλώσεων της κ. Διαμαντοπούλου για την καθιέρωση δεύτερης επίσημης γλώσσας. Το Γραφείο Τύπου μάς απήντησε αργά την Παρασκευή, οπότε λόγω της ώρας που κλείνει η ύλη της εφημερίδας δεν προλάβαμε να συμπεριλάβουμε το θέμα. Θα αναφερθούμε αναλυτικά στην επόμενη έκδοσή μας.

***

Φοιτητικές εκλογές
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι φοιτητικές εκλογές φέτος θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου. Αυτή η ημερομηνία φαίνεται να βολεύει όλους, καθώς πέφτει λίγο μετά την εκλογική διαδικασία στην ΟΝΝΕΔ, πριν από το συνέδριο της ΚΝΕ και δεν συμπίπτει με την επέτειο της 21ης Απριλίου! Η ΕΦΕΕ δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, αλλά μάλλον η πρώτη σύγκληση του Συμβουλίου θα γίνει μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Στη μάχη μπαίνει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Δεν έχει ηγεσία στη νεολαία της, προέρχεται από μια βαριά ήττα του κόμματός της, ασχολούνται όλοι με τα εσωκομματικά τους και έχει μεσολαβήσει το χειρότερο εσωκομματικό πρόβλημα με τις διαδικασίες πέρυσι το καλοκαίρι. Παρʼ όλα αυτά παραμένει μια εξαιρετικά σημαντική μάχη για τη ΔΑΠ, καθώς θα μετρηθεί στους φοιτητικούς χώρους για πρώτη φορά μετά την εκλογική καθίζηση της ΝΔ και την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό τους, στην ΠΑΣΠ αισιοδοξούν ιδιαίτερα, καθώς θεωρούν ότι θα τραβήξουν κόσμο από τη ΔΑΠ. Τους προβληματίζει βέβαια το θέμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά θεωρούν ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά τις δυνάμεις τους. Οι πιο αισιόδοξοι σκέφτονται ακόμη ότι θα χτυπήσουν στα ίσια τη ΔΑΠ πανελλαδικά! Στην Αριστερά αισιοδοξούν ακόμη περισσότερο. Στην ΠΚΣ και το νεότευκτο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών θεωρούν ότι πολλοί φοιτητές θα προτιμήσουν τη δική τους παράταξη λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Με κλειστές πόρτες συζητείται το θέμα της εξέλιξης του Μετώπου, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε διασταυρωμένες πληροφορίες σε επίπεδο στρατηγικής, ωστόσο δεν φαίνεται ακόμη να προχωρούν σε παραταξιακή συγκρότηση παράλληλης ΕΦΕΕ. Στην Αριστερή Ενότητα, παρά τα επιμέρους προβλήματα και τα εσωκομματικά θέματα, ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι θα πάνε καλά, αν και εκεί ακούμε ορισμένα καμπανάκια διασπαστικών κινήσεων. Για τα ΕΑΑΚ δεν έχουμε να σας πούμε πολλά, θα δούμε και πάλι τη γνωστή παράσταση. Με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε αν θα παρουσιαστεί η ΦΟΣ του ΛΑΟΣ, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξης, αλλά φαίνεται να έχουν αυξημένο ακροατήριο. Θα επανέλθουμε στο θέμα με βάση τις εξελίξεις.

«Κυβέρνηση του Δρόμου!»
Μέχρι τώρα ξέραμε από την ελληνική Ιστορία την «Κυβέρνηση του Βουνού». Στο ΠΑΣΟΚ όμως έχουν μια μανία με τις καινοτομίες και έβαλαν σκοπό να μας διδάξουν την «Κυβέρνηση του Δρόμου»! Δράστης είναι η τάση, πλέον, Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών, για την οποία πρώτοι σας γράψαμε. Με σκοπό την αμφίδρομη επικοινωνία με τον πολίτη και στο πλαίσιο των ανοιχτών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, όπως το opengov, οργανώνουν τον θεσμό του Street Government. Πρόκειται για έναν θεσμό που ευελπιστούν να προσεγγίσει την κοινωνία και μέσα από αυτόν να προκύψει ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ πολιτών και Κινήματος. Στο πλαίσιο του θεσμού αυτού, διαμορφώνονται δράσεις τις οποίες καλείται να οργανώσει η Προοδευτική Κίνηση Νέων Αριστερών, με τη συνδρομή όσων άλλων επιθυμούν και με πίστη στις αρχές της πολιτικής της διακήρυξης. Σε συνεργασία με κοινωνικές ομάδες, ΜΚΟ, αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά, θέλουν να έρθουν κοντά στους πολίτες, να ακούσουν τα αιτήματά τους και τη γνώμη τους. Φιλοδοξούν να γίνουν πομποί αντί για δέκτες για την κυβέρνηση και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας. Θέλουν να γίνουν η φωνή του κόσμου και συνδιαμορφωτές της πολιτικής σκηνής. Στο πλαίσιο των δράσεων, θα ασχοληθούν με φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας ή θα προτείνουν θέματα με τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο ακτιβιστικές δράσεις όσο και διοργάνωση επιμορφωτικών ομιλιών. Σκοπός πάντως της «Κυβέρνησης του Δρόμου» είναι να ακουστούν οι πολίτες και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του σήμερα. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι ο τρόπος που θα τους υποδεχθεί ο κόσμος στους δρόμους…

«Ανάδραση»
Κυκλοφόρησε το νέο, ολόφρεσκο τεύχος της «Ανάδρασης», του κοινωνικού και πολιτικού περιοδικού που εκδίδει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων και Μενεμένης Θεσσαλονίκης. Στο τεύχος αυτό δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, με άρθρο της Χρύσας Αράπογλου. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ ασχολείται με ειδικά θέματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως η αξιοποίηση στρατοπέδων και η έλλειψη χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών. Επίσης περιλαμβάνεται άρθρο του Γραμματέα Νεολαίας Αμπελοκήπων Δημήτρη Παυλακούδη για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου προτείνει οι νέοι να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους με συγκεκριμένες δράσεις. Ακόμη αξίζει να διαβάσετε τα άρθρα για την τοπική ανεργία και την ανάγκη αιμοδοσίας.

Για τη Βενεζουέλα!
Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Εθνικής Αντιπροσωπείας Κώστα Πανταζή και με τη συμμετοχή του μέλους της ΕΑ Γεράσιμου Αγγελετάκη επισκέφθηκε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, κατόπιν προσκλήσεως, την πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και συναντήθηκε με τον πρέσβη Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio. Ο πρέσβης ενημέρωσε τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και την κάλεσε να συμβάλει στη συνεργασία των λαών και των νέων ανθρώπων μεταξύ των δύο χωρών. Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, με τη σειρά της, υπογράμμισε τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της φιλίας μεταξύ των λαών και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι πολιτικές νεολαίες των δύο κρατών στη σύσφιγξη των σχέσεων του λαού της Βενεζουέλας με τον ελληνικό λαό.

Περί ιθαγένειας στη συμπρωτεύουσα
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Τούμπας (40ό Διαμέρισμα Δήμου Θεσσαλονίκης) ανέλαβε μια δυναμική πρωτοβουλία, με πολιτικό περιεχόμενο. Παρακινημένοι προφανώς από τη συζήτηση που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα έντονη στη συμπρωτεύουσα, σχετικά με τον νόμο για την ιθαγένεια και τη σχετική απόφαση της Νομαρχιακής του Κινήματος που ανέδειξε η εφημερίδα μας, βγήκαν στον δρόμο. Με σύνθημα «Όχι στον Νεοφασισμό» εξορμούν και δηλώνουν ότι διαμαρτύρονται ενάντια στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά συνθήματα ακραίων στοιχείων, τα οποία προκαλούν αποτροπιασμό σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Με σύνθημα το «Όχι στον Νεοφασισμό» θα επισκεφθούν σχολεία και θα περιοδεύσουν στην περιοχή της Τούμπας διανέμοντας το ενημερωτικό φυλλάδιο και ενημερώνοντας τους πολίτες για την ουσία του νόμου αυτού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο αιχμηρό εικαστικό του φυλλαδίου περιλαμβάνεται ένας άνθρωπος που πετά μια σβάστικα στον κάλαθο των αχρήστων. Είναι προφανές ότι για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ Τούμπας όποιος διαφωνεί με τον νόμο για την ιθαγένεια είναι φασίστας. Κρίμα.

***

ΓΑΛΑΖΙΕΣ σπόντες

Όταν χτυπάει
το τηλέφωνο
Μα είναι δυνατόν, πρόεδρε Αντώνη, να παίρνεις τηλέφωνα στις 6 το πρωί για την ΟΝΝΕΔ; Μπορεί να είναι «παιδιά» σου και φίλοι σου, αλλά δείξʼ τους και λίγο έλεος. Ούτε τρεις ώρες δεν είχαν περάσει από το τέλος της συνεδρίασης και μόλις είχαν λαγοκοιμηθεί…
Συμπτώσεις
Οι περιοδείες για τις εκλογές στην ΟΝΝΕΔ έχουν και τα ευτράπελά τους. Μερικές φορές τα μεγαλοστελέχη της γαλάζιας νεολαίας και οι υποψήφιοι πρόεδροι, εκ συμπτώσεως, βρίσκονται στους ίδιους χώρους, όπως έγινε προχθές στο Ρέθυμνο. Και η κατασκοπεία πάει σύννεφο…
Σύντροφε Γραμματέα ΙΙ
Το σχόλιό μας για τον χαρακτηρισμό ως «συντρόφου» του Γραμματέα της ΔΑΠ ΑΕΙ μάλλον παρεξηγήθηκε από κάποιους κομματικούς. Ήταν φυσικά αστείο, που προέκυψε από την απάντηση Παπαδομιχελάκη στις απόψεις Χατζή στο προσυνέδριο της Καβάλας. Αυτό που μας έκανε εντύπωση μετά από αυτό ήταν ότι ο Γραμματέας της ΔΑΠ εστάλη ως επίσημος εκπρόσωπος στην έναρξη του Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΝ. Για να τον φωνάξουν και εκεί «σύντροφο» άραγε;
Έτοιμη η ΔΑΠ;
Προχωρά, μαθαίνουμε, ο κεντρικός σχεδιασμός της ΔΑΠ εν όψει φοιτητικών εκλογών. Ακούμε ότι δεν θα φοβηθούν και θα κάνουν κεντρική εκδήλωση για την Οικονομία (!), με βαριά ονόματα, κόντρα στο κλίμα περί ευθυνών της ΝΔ για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν ηθική και υλική συμπαράσταση από το κόμμα, που δεν ξέρουμε αν έχει καταλάβει ότι είναι η πρώτη αναμέτρηση με κάλπες υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά…
Κόντρα για κάλπες
Το ζήτημα του πόσες κάλπες θα στηθούν για την εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ είναι σημαντικό για τη διαδικασία. Στο κόμμα φαίνεται να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να στηθούν περίπου 80 κάλπες, όταν οι υποψήφιοι ζητούν επανάληψη του μοντέλου της ΝΔ με τις 1.052 κάλπες. Ήδη νομαρχιακές της ΟΝΝΕΔ προχωρούν τον σχεδιασμό και ζητούν κάλπες σε κάθε δήμο ή το, ελάχιστο, όπου υπάρχει τοπικό γραφείο ΟΝΝΕΔ ή ΝΔ. Πολύ ενδιαφέρουσα, και με πολιτικά παρεπόμενα, η διαμάχη αυτή…
Διαρροές
Μάθαμε ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση του επιτελείου της Ντόρας Μπακογιάννη για την επιλογή του ομαδάρχη του Άρη, Γιώργου Καραγιάννη, να δώσει γραμμή για στήριξη Χατζή στην ΟΝΝΕΔ. Αλλά και εντός ομάδας υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, καθώς παρατηρούνται διαρροές εκ Μακεδονίας. Φήμες επιμένουν ότι οι διαρροές θα επεκταθούν και νότια, κάτω από το αυλάκι. Πάντως επιτελής της ομάδας Άρη στο στρατόπεδο Χατζή ανέλαβε ο νοτιότερος, εκ ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης…
Φωτο-θρίλερ
Επιμένουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για την ύπαρξη φωτογραφίας-φωτιά υποψήφιου προέδρου της ΟΝΝΕΔ. Επιμένει όμως και ο υποψήφιος να διαψεύδει. Για να δούμε…
Δίκαιος εκνευρισμός
Υπάρχουν πολλά στελέχη της γαλάζιας νεολαίας που έχουν εκνευριστεί. Δεν πάει άλλο, λένε, αυτός ο διαχωρισμός Βορείων και Νοτίων. Δεν είναι ούτε αμερικανικός εμφύλιος ούτε γήπεδο ούτε πρωτάθλημα η διαδικασία της ΟΝΝΕΔ.

***


Σχολιάστε εδώ