Συνέδριο-παρωδία στην ΟΝΝΕΔ

Στο έκτακτο συνέδριο, όπου αποκλειστικό θέμα ήταν η αλλαγή του καταστατικού και η παρουσίαση των υποψηφίων, εγκρίθηκε, υποτίθεται κατά πλειοψηφία, η αλλαγή των άρθρων του καταστατικού που αφορούν την εκλογή προέδρου, τα δικαιώματα των μελών της ΟΝΝΕΔ, το δικαίωμα ψήφου, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ωστόσο από όλες τις πλευρές τονίστηκε το απαράδεκτο της διαδικασίας, καθώς την ώρα που με γραφειοκρατικό τρόπο ανακοινώνονταν οι αλλαγές, οι οπαδοί των υποψηφίων επιδίδονταν σε πόλεμο συνθημάτων, οπότε ελάχιστοι κατάφεραν να ακούσουν τι λέει το νέο καταστατικό της ΟΝΝΕΔ. Επιπλέον, κανένα κείμενο με τις προτάσεις καταστατικών αλλαγών δεν μοιράστηκε στους συμμετέχοντες, ούτε καν ανακοινώθηκε από την
ΟΝΝΕΔ ή την ΚΕΦΕ μετά το συνέδριο! Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ενώ υποτίθεται ότι συνερχόταν το έκτακτο συνέδριο, ουδείς γνώριζε αν όσοι βρισκόταν στην αίθουσα ήταν σύνεδροι ή όχι, ούτε καν αν βρισκόταν στην αίθουσα η πλειοψηφία των συνέδρων, καθώς η πιστοποίηση συνέδρων με καρτελάκια ουδέποτε προχώρησε ουσιαστικά, μιας και περισσότερα από τα μισά καρτελάκια συνέδρων παρέμειναν μέχρι το απόγευμα στη γραμματεία και ουδέποτε αναζητήθηκαν! Όσον αφορά τις εργασίες του συνεδρίου, και πάλι το αποτέλεσμα ήταν μηδαμινό, καθώς οι ομιλητές καλύπτονταν στο μεγαλύτερο μέρος από συνθήματα των οπαδών τους και οι υπόλοιποι στην αίθουσα δεν μπορούσαν να ακούσουν τις προτάσεις τους. Οι τρεις υποψήφιοι προσπάθησαν να δώσουν την εντύπωση ότι κέρδισαν τη μάχη, σε αριθμό υποστηρικτών, χωρίς να λείψουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες.
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο ήταν εξαιρετικά σημαντική. Τις τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ για την κυβέρνηση, για τα κομματικά θέματα και την ανάγκη αυτοκάθαρσης στο κόμμα θα τις έχετε πληροφορηθεί, αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι του έγινε πολύ θερμά δεκτή από τους συνέδρους! Ένα όμως κομμάτι της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ που αφορούσε τον εθελοντισμό, δεν έτυχε ότης κατανόησης των συνέδρων, λόγω της οπαδικής ατμόσφαιρας. Συνέδεσε ευθέως την ΟΝΝΕΔ με τον εθελοντισμό, ενώ σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες το ζήτημα του εθελοντισμού θα καταλάβει σημαντικό κομμάτι των αλλαγών που επιθυμεί ο πρόεδρος της ΝΔ και στο οργανωτικό επίπεδο του κόμματος. Τόνισε ιδιαίτερα το τρίπτυχο αρχών και αξιών που συνδέει τους ΟΝΝΕΔίτες κάθε γενιάς: μαχητικότητα – πατριωτισμός – ενότητα. Ανέδειξε το ζήτημα της αξιοποίησης των στελεχών της ΟΝΝΕΔ μόλις ηλικιακά περάσουν στο κόμμα, αναγνωρίζοντας ότι στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τόνισε ότι τέτοια σπατάλη πόρων δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Η ομιλία Χατζή
Ο Κώστας Χατζής κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον και τη λειτουργία της ΟΝΝΕΔ, αλλά και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των νέων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τόνισε τη σημασία της ισότητας, της διαφάνειας και της μαζικότητας στη διαδικασία εκλογής προέδρου, ενώ προέτρεψε να υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο εσόδων και εξόδων των υποψηφίων. Στα πολιτικά ζητούμενα, πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία θεματικών οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ, ισότιμη συμμετοχή στο κόμμα με τον αναπληρωτή γραμματέα κάθε γραμματείας της ΝΔ να προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, και ποσόστωση ΟΝΝΕΔιτών σε όλες τις οργανώσεις της ΝΔ.
Οι απόψεις Αξιώτη
Ο Βασίλης Αξιώτης επέλεξε να κάνει μια πιο πολιτική ομιλία από τους άλλους δύο, πλέον, συνυποψηφίους του, καθώς ελάχιστα σημεία του λόγου του προσφέρονταν για διάλογο συνθημάτων με τους υποστηρικτές του. Έχοντας βέβαια ελαφρώς πιο στρογγυλό λόγο από τους Χατζή και Παπαμιμίκο, έμεινε στις βασικές κατευθυντήριες πολιτικές αρχές που οδηγούν την προσπάθειά του. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει από την αρχή, πιστεύει βαθιά ότι ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δεν πρέπει να ποδηγετήσει την οργάνωση ή να τη σπρώξει προς τη δική του κατεύθυνση, αλλά να ευνοήσει τη συνδιαμόρφωση θέσεων και απόψεων από τη βάση και τα στελέχη, πάνω σε βασικές αρχές και αξίες. Κατακεραύνωσε την πρακτική στελεχών που μετά την εκλογή τους εξαφανίζονται από τα όργανα της ΟΝΝΕΔ, αλλά και την πρακτική της απασχόλησης σε βουλευτικά και άλλα γραφεία.
Η τοποθέτηση Παπαμιμίκου
Στην ομιλία του ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέπτυξε για μία ακόμη φορά το όραμά του για μια νέα ΟΝΝΕΔ. Με αρκετή δυσκολία, λόγω των συνεχών διακοπών από τους υποστηρικτές του, αλλά και κάποια επεισόδια, ανέφερε και πάλι τις προτάσεις του για το οργανωτικό πλαίσιο της γαλάζιας νεολαίας στη νέα εποχή και τη διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δράση της. Ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία έδωσε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος στον τρόπο που πιστεύει ότι μπορεί η ΟΝΝΕΔ, η Νέα ΟΝΝΕΔ όπως την αποκαλεί, να παράγει πολιτική και να αρθρώνει πολιτικό λόγο. Επί της πολιτικής πρότεινε την ίδρυση Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από Τομείς Πολιτικής Ευθύνης.
Η έκπληξη Ιωάννου: Στηρίζει Αξιώτη
Με στρατηγική τη δημιουργία εντυπώσεων και δημιουργία δυναμικής κατέβηκε στο συνέδριο ο μέχρι τότε υποψήφιος Κώστας Ιωάννου. Όπως η στήλη Νέος Πολίτης σας είχε προϊδεάσει, ο Κώστας Ιωάννου, με συγκεκριμένο σκεπτικό, αποφάσισε να αποχωρήσει από την κούρσα για την εκλογή προέδρου και να στηρίξει την υποψηφιότητα Βασίλη Αξιώτη. Δήλωσε ότι δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές συνέδρων που απαιτούνταν αλλά είχε προσκομίσει περισσότερες από 1.800 υπογραφές απλών ΟΝΝΕΔιτών και νέων εκτός κομμάτων. Επίσης δήλωσε ότι ζήτησε να αναθεωρηθεί το καταστατικό της ΟΝΝΕΔ στο κομμάτι αυτό, αλλά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από «το κατεστημένο της
ΟΝΝΕΔ». Με έναν αρκετά υπαινικτικό και αυτοσαρκαστικό λόγο, περί λαγών, φαλακρών, κοντών και άλλων τινών κατακεραύνωσε τους δύο βασικούς υποψηφίους. Σημείωσε ότι ο Βασίλης Αξιώτης ήταν ο μόνος που δεν του επιτέθηκε προσωπικά, ο μόνος που κατέθεσε πρόταση αλλαγής του τρόπου πρότασης υποψηφίου προέδρου, και επομένως αποτελεί για αυτόν φυσική επιλογή να τον στηρίξει, μαζί με τους υποστηρικτές του. Η ανακοίνωση του Κώστα Ιωάννου για τη στήριξη Αξιώτη δημιούργησε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης υποψηφιότητας αλλά προβληματισμό σε μη μυημένους υποστηρικτές άλλων υποψηφίων. Το κλίμα γρήγορα άλλαξε καθώς τα επιτελεία των δύο άλλων υποψηφίων φρόντισαν γρήγορα να διαδώσουν ότι ήταν κάτι αναμενόμενο, μαζί με ορισμένες απαράδεκτες φήμες.
Οι άλλοι ομιλητές
Στο συνέδριο μίλησαν αρκετά μέλη της ηγεσίας και του απερχόμενου Εκτελεστικού Γραφείου, όπως ο Ευθύμης Τσίγκας, η Νινέττα Σπηλιωτοπούλου, ο Γιάννης Σμυρλής κ.ά. Ωστόσο την παράσταση έκλεψε ο γραμματέας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γιώργος Παπαδομιχελάκης, ο οποίος, με μια αρκετά καλή πολιτική ομιλία, αποδόμησε ιδεολογικά και πολιτικά κάποιες θέσεις της πλευράς Χατζή. Σε ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, που σίγουρα ήταν σχεδιασμένο καλά, ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον ρόλο του και την ανεξαρτησία του ως γραμματέας όλης της ΔΑΠ ΑΕΙ, αλλά έχει ευθύνη για το μέλλον της ΟΝΝΕΔ, ως στέλεχος, και για αυτό, με πολιτικά και όχι φιλικά κριτήρια, επιλέγει να υποστηρίξει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Επίσης μίλησαν βασικοί υποστηρικτές υποψηφίων, όπως ο Νίκος Ζωγανάς από την πλευρά Χατζή και ο Κώστας Κατσαφάδος από την πλευρά Παπαμιμίκου.
Τα επεισόδια
Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν πριν καν αρχίσει το συνέδριο, καθώς οι στρατοί των υποψηφίων δημιούργησαν εξαρχής ατμόσφαιρα γηπέδου. Μάλιστα οι πιο ουδέτεροι παρατηρητές έλεγαν εξαρχής ότι το κλίμα μυρίζει αναμέτρηση Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ σε τελικό με ίσα εισιτήρια! Δεν χρειάστηκε παρά η έλλειψη ψυχραιμίας κάποιων και ο «τσαμπουκάς» λίγων (4-5) θερμόαιμων, για να πυροδοτήσει μια μικρής έντασης σύρραξη, η οποία όμως κατέληξε στον τραυματισμό (από ιπτάμενη καρέκλα) ενός στελέχους της ΔΑΠ από την Κρήτη (της πλευράς Χατζή). Βαριά ευθύνη φυσικά φέρουν όσοι αποφάσισαν ένα έκτακτο συνέδριο περίπου 1.150 ατόμων να γίνει ανοιχτό, με σχεδόν 4.000 συμμετέχοντες. Επιπλέον σημειώνουμε ότι ενώ το ΣΕΦ είχε αίθουσα με πακτωμένα καθίσματα για τους 1.100 συνέδρους, λόγω των στρατών που κατέφθαναν αποφασίστηκε να πάνε στην αίθουσα βόλεϊ του ΣΕΦ, με πτυσσόμενες καρέκλες, παρότι οι φόβοι για επεισόδια είχαν διαρρεύσει από νωρίς, όπως έγραψε η εφημερίδα μας. Χαρακτηριστικό της ανοργανωσιάς που επικράτησε ήταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε ενημερωθεί από τους επιτελείς του, που βρίσκονταν στον χώρο αλλά όχι στην αίθουσα, για τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί και το έμαθε αφού βρέθηκε στο πάνελ του συνεδρίου. Δεν πίστευε αυτά που έμαθε και η δυσαρέσκειά του χτύπησε κόκκινο, όπως ήταν εμφανές από την έκφραση του προσώπου του καθ’ όλη τη διάρκεια πριν από την ενημέρωση για τα επεισόδια και μετά από αυτή. Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, το αρχικό πλάνο ήταν να παραμείνει ο Αντώνης Σαμαράς στην αίθουσα του συνεδρίου για να ακούσει τους υποψηφίους, αλλά ύστερα από όσα έγιναν, αλλά και όσα είχαν μεσολαβήσει το προηγούμενο βράδυ στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, άλλαξε άποψη για να καταλάβουν οι νεολαίοι του έμπρακτα την αποδοκιμασία του. Ωστόσο όλα αυτά, παρότι έγιναν σαφή στους μυημένους και τα ηγετικά στελέχη, δεν περιόρισαν τους θερμοκέφαλους. Επεισόδια επαναλήφθηκαν, χωρίς ουσιώδη και πάλι αιτία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Παπαμιμίκου, εξαιτίας προσωπικών αντεγκλήσεων 4-5 υποστηρικτών των υποψηφίων Χατζή και Παπαμιμίκου. Οι δυο βασικές πλευρές (Χατζή και Παπαμιμίκου) αλληλοκατηγορούνται τόσο για την ευθύνη των επεισοδίων όσο και για προσπάθεια προβοκάτσιας. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε οι δύο βασικοί υποψήφιοι να κατέβουν ανάμεσα στους υποστηρικτές τους και να «διατάξουν» ηρεμία, ενώ ακολούθως οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν στο πάνελ σε μια επίδειξη ενότητας και σχημάτισαν μια γροθιά! Παρότι η πραγματικότητα στο συνέδριο δεν ανταποκρίνεται στους τίτλους των ΜΜΕ περί σοβαρών επεισοδίων στο ΣΕΦ, είναι απαράδεκτο να καταφέρνουν 15-20 θερμοκέφαλοι να χαρακτηρίζουν μια διαδικασία 3.000 και πλέον γαλάζιων νεολαίων!
Άλλες παρουσίες
Αίσθηση προκάλεσε στα ΜΜΕ η παρουσία του Γιώργου Βουλγαράκη στο συνέδριο, αλλά όχι και στους ΟΝΝΕΔίτες. Άλλωστε ο πρώην υπουργός διατηρεί ακόμη στενές φιλίες στον χώρο της νεολαίας, ενώ θυμίζουμε ότι έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, παρά τις διαρροές περί απογοητευμένης, από την εικόνα της νεολαίας, αυτόβουλης αναχώρησής του από το συνέδριο, οι συνδυασμένες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έγινε δέκτης της ενόχλησης Σαμαρά για την παρουσία του, ειδικά υπό το πρίσμα των επικείμενων αναφορών του σε αυτοκάθαρση της ΝΔ. Αξίζει να σημειώσουμε την πολύωρη παρουσία του πρώτου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, του Δημήτρη Τσιγκούνη, στο συνέδριο, ο οποίος άκουσε όλους τους υποψηφίους, μίλησε ύστερα από αυτούς και άκουσε και αρκετά στελέχη της ΟΝΝΕΔ πριν αποχωρήσει. Στο συνέδριο βρέθηκαν αρκετοί στενοί συνεργάτες και φίλοι του Αντώνη Σαμαρά, στελέχη της Ρηγίλλης και της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ, και φυσικά πολλοί πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Σταμάτης Μαύρος, Ο Γιάννης Οικονόμου κ.ά. Την παράσταση ωστόσο έκλεψε ο Πάνος Καμμένος! Με μια πρωτότυπη, για πολιτικό αλλά και για τον ίδιο αμφίεση, κατέλαβε θέση στην πρώτη σειρά των επισήμων και εντυπωσίασε με τη στυλίστικη επιλογή του. Φορώντας μαύρο πέτσινο μπουφάν με καρφάκια(!), ως μέλος ροκ συγκροτήματος, αλλά και μπλουζάκι με τίτλο ΟΝΝΕΔ Καλλιθέας (με λατινικούς χαρακτήρες) στη μια πλευρά και τον πυρσό της ΝΔ στην πίσω πλευρά, προκάλεσε πολλές συζητήσεις και τα απορημένα βλέμματα εκατοντάδων γαλάζιων νεολαίων. Τέλος σημειώνουμε ότι μέχρι το τέλος του συνεδρίου παρέμεινε στην αίθουσα και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Μενέλαος Δασκαλάκης, όταν στην αίθουσα είχαν παραμείνει, στην τελευταία ομιλία, λιγότεροι από 100 σύνεδροι, σχεδόν όλοι κεντρικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΝΔ. Λίγο νωρίτερα είχαν αποχωρήσει οι τελευταίοι υποστηρικτές Παπαμιμίκου και Αξιώτη, ενώ εκείνοι του Χατζή είχαν αποχωρήσει αρκετά νωρίτερα.


Σχολιάστε εδώ